H πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δελφών, ενός φεστιβάλ που φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα ανάδειξης ενός σημαντικού και ιδιαίτερου τόπου, που ήταν κάποτε το κέντρο του αρχαίου κόσμου, είναι γεγονός. Μουσικά και θεατρικά δρώμενα, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου και από τις  10 έως τις 12 Αυγούστου, θα παρουσιαστούν σε επιλεγμένους χώρους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πλούσια ιστορία της περιοχής των Δελφών και της Φωκίδας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Μαραμής, έχει ως όραμα το Φεστιβάλ Δελφών να γίνει κέντρο αναθέσεων νέων έργων, που πηγή έμπνευσής τους θα είναι η Φωκίδα, με κεντρική εστία τους Δελφούς, ώστε να αναδειχθεί ο τόπος με τη μακρά και σημαντική ιστορία του ως πολιτιστικός πυρήνας.

Η θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ συνοψίζεται στον τίτλο του: «Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός». Πρώτες εκτελέσεις, αναθέσεις καινούριων έργων, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και συνεργασίες με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Θέατρο Τέχνης με την Ομάδα Χρώμα, συγκροτούν την ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

Δημήτρης Μαραμής

Δημήτρης Μαραμής

«Το πρώτο μας εγχείρημα είναι το δοκιμαστικό μας κι αυτός είναι ένας λόγος που επεδίωξα να καταρτίσω ένα πρόγραμμα λιτό ως προς τον αριθμό των εκδηλώσεων, αλλά περιεκτικό ως καλλιτεχνική πρόταση», λέει ο Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος μιλά στο ελculture για τον τίτλο και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ.

«Λάλον Ύδωρ»: το νερό που μιλούσε. Δύο λέξεις από τον τελευταίο χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Είναι το νερό της Κασταλίας πηγής στους Δελφούς, η πηγαία έμπνευση ενός δημιουργού, ο ήχος της μουσικής που ρέει και ο λόγος που ξαναζωντανεύει μέσα από τη μελοποίηση, όλα όσα επιδιώκω να χαρακτηρίσουν την ταυτότητα του Φεστιβάλ Δελφών. Η θεματική του πρώτου Φεστιβάλ Δελφών λοιπόν: Το λάλον ύδωρ: Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες και λόγος ελληνικός.

Βασιζόμενος στο μυθολογικό γεγονός πως οι πρώτοι πυθικοί αγώνες ήταν μουσικοί, παιάνες προς το θεό Απόλλωνα, αλλά και στην προσωπική μου γνώση, οδηγήθηκα στο να στήσω ένα πρωτίστως μουσικό φεστιβάλ, στενά συνδεδεμένο, όμως, με τον λόγο, το θέατρο και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών, Ρωμαϊκή Αγορά

«Ένα χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ είναι πως όλα τα δρώμενα θα παρουσιαστούν σε φυσικούς χώρους και όχι σε κάποιο οργανωμένο θέατρο»

Οι Δελφοί και η Φωκίδα γενικότερα αποτελούν μία τεράστια δεξαμενή  θεματολογίας, ικανής να γεννήσει έργα που αναδεικνύουν τις ρίζες και την εξέλιξη της περιοχής. Η πρώτη ανάθεση του Φεστιβάλ είναι μελοποίηση ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού από τέσσερις νέους συνθέτες, τους Χάρη Γκατζόφλια, Φένια Χρήστου, Χρίστο Θεοδώρου και αδελφούς Καλογεράκη. Η πρώτη εκτέλεση θα γίνει στο Σπίτι του Σικελιανού στους Δελφούς και είναι συγκλονιστικό για ‘μένα ότι, 91 χρόνια μετά θα ακουστούν έργα του στον χώρο όπου ο Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ, δημιούργησαν τις Δελφικές Γιορτές.

Ένα χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ είναι πως όλα τα δρώμενα θα παρουσιαστούν σε φυσικούς χώρους και όχι σε κάποιο οργανωμένο θέατρο. Θέλω η αποδόμηση της τυπικής παράστασης να οδηγήσει σε ένα καθολικό βίωμα τους θεατές μας και να νιώσουν την ενέργεια αυτών των μαγικών χώρων με το ειδικό μυθολογικό και ιστορικό βάρος. Μιλάμε για τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Σπίτι του Σικελιανού στους Δελφούς, την οικία του οπλαρχηγού Πανουργιά και τη συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα, το λιμάνι του Γαλαξιδίου, την Ιτέα και το Κροκύλειο Δωρίδας, το χωριό που γεννήθηκε ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης».

Συνοικία της Χάρμαινας, Άμφισσα

Συνοικία της Χάρμαινας, Άμφισσα

Info:

1ο Φεστιβάλ Δελφών | 15 Ιουνίου – 12 Αυγούστου 2018