Χαράς ευαγγέλια για τους θαυμαστές του Άντι Γουόρχολ μετά την απόφαση του πανεπιστημίου του Στάνφορντ να ψηφιοποιήσει για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες του κορυφαίου καλλιτέχνη της ποπ αρτ συμπεριλαμβανομένων προσωπικών του φωτογραφιών που δεν έχουν δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.

Χιλιάδες φύλλα με δείγματα φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από το 1976 έως το θάνατό του, το 1987, αφορούν την ιδιωτική ζωή του καλλιτέχνη και των φίλων του την εποχή που άνθιζε η ποπ σκηνή της Νέας Υόρκης. Ο συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, η Ντέμπι Χάρι, ο Μάικλ Τζάκσον, η Λάιζα Μινέλι, ο Τζον Λένον, ινδάλματα στο χώρο της τέχνης παρελαύνουν στα αρνητικά και τα δείγματα των περισσότερο ή λιγότερο γνωστών φωτογραφιών του. Κάποτε ο Γουόρχολ είπε: “Μια φωτογραφία σημαίνει ότι ξέρω πού βρισκόμουν κάθε λεπτό, γι ‘αυτό φωτογραφίζω”. Η εμμονή του με τη φωτογραφία μάς άφησε μια τεράστια κληρονομιά μια απεικόνιση της Νέας Υόρκης και των προσώπων της εξαιρετικά τεκμηριωμένη.

Το project Contact Warhol, όπως ονομάζεται η «επιχείρηση» του Στάνφορντ επιχειρεί να αναδείξει εκτός από τις φωτογραφίες και τον τρόπο με τον οποίο ο Γουόρχολ έριχνε τη ματιά του στα γύρω του αντικείμενα ακόμα και αν επρόκειτο για ένα κάδο απορριμάτων. Ο Γουόρχολ είχε μανία με την τεκμηρίωση, κάτι που πολύ λίγοι είχαν προβλέψει ή έκαναν στην εποχή του. Μια επιλογή από τις φωτογραφίες που δεν έχουν κυκλοφορήσει θα παρουσιαστεί στο Κέντρο Τεχνών Cantor του Πανεπιστημίου του Stanford τον Σεπτέμβριο και ένα βιβλίο για το πρότζεκτ θα δημοσιευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη θα ξεκινήσει online μέχρι το τέλος του 2018.