Αν η ευτυχία βρίσκεται στις μυρωδιές, υπάρχει μια ακατανίκητη. Είναι η μυρωδιά του καφέ. Είναι η μυρωδιά που με πλημμυρίζει όταν στέκομαι απέξω, ένα λεπτό πριν μπω στα Καφεκοπτεία Λουμίδη στον Πειραιά στην οδό Τσαμαδού, στο ψηλοτάβανο κατάστημα, το αρχοντικό Πολίτου, χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, μια ανάσα από την Κεντρική αγορά, αλλά και το πολύβουο λιμάνι, το ρολόι και την πολυσύχναστη πλατεία Καραϊσκάκη, από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς της πόλης.

Είναι λίγα τα προϊόντα στην ελληνική αγορά που είναι τόσο παλιά, κλασικά και πάντα τόσο ξεχωριστά και διαχρονικά. Ο καφές των Καφεκοπτείων της Οικογένειας Λουμίδη είναι ένα από αυτά, και μου το θυμίζουν τα ξύλινα ράφια γεμάτα με συλλεκτικά φλιτζάνια, καφεκούτια που θυμίζουν εγγλέζικο κατάστημα, μπρίκια και κάθε λογής δώρα.

100 χρόνια γιορτάζουν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη και μαζί τους γιορτάζει και μια πελατεία που δεν μπορεί να αποχωριστεί το παραδοσιακό χαρμάνι, το άρωμα και τη γεύση που βρίσκει στον φρεσκοαλεσμένο καφέ των Καφεκοπτείων Λουμίδη, με τον οποίο αποκτάς σχέση εθιστική, αγάπης και καλής συνήθειας. Είναι μεράκι να πίνεις καλό καφέ, όσο μεράκι έχουν και οι άνθρωποι που σε υποδέχονται με χαμόγελο στα καταστήματα, μάλιστα αν έχετε «απορίες» για το πώς να φτιάξετε τον καλύτερο καφέ μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια και τα φώτα τους.

Από την στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα; αναρωτιέται η συγγραφέας Cassandra Clare και δείχνει με τον τρόπο της ότι ο καλός καφές δεν είναι μόνο απαραίτητος, μια συνήθεια της καθημερινότητας, αλλά και ένα προϊόν που μας συνδέει με την οικογένεια, το σπίτι, τους φίλους μας.

Οικογενειακή παράδοση αποτελεί για την Οικογένεια Λουμίδη η επεξεργασία του καφέ, μια κληρονομιά γεύσης και μυστικών που περνούν από γενιά σε γενιά έχοντας μέσα της το μεράκι, το πάθος και τη βαθιά γνώση του προϊόντος.

Η ιστορία της Οικογένειας Λουμίδη, των ιδρυτών, των πιο γνωστών και δημοφιλών καφεκοπτείων στην Ελλάδα -με πελατεία κάθε ηλικίας – ξεκινά πριν από 100 χρόνια όταν τρία αδέρφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης άφησαν πίσω τη γενέτειρά τους και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, όπου ξεκίνησαν να εμπορεύονται για πρώτη φορά τον δυσεύρετο για τα δεδομένα της εποχής καφέ στην ελληνική αγορά.

Τα τρία τολμηρά αδέρφια ανοίγουν στα μέσα της δεκαετίας του 1910 το πρώτο παντοπωλείο τους στον Πειραιά. Εκεί αρχίζουν να καταπιάνονται με το καβούρδισμα του καφέ, κάτι που μέχρι τότε γινόταν στα σπίτια με πρωτόγονους σχεδόν τρόπους. Αποκτούν τον πρώτο τους πετρόμυλο και ένα καβουρδιστήρι 10 οκάδων. Κάπως έτσι απέκτησαν πολύτιμη πείρα και έχτισαν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην επεξεργασία και την πώληση του καλού καφέ.

Η φήμη που τους περιβάλλει είναι ότι ο καφές είναι «ανόθευτος». Εκατό χρόνια αργότερα η ίδια φήμη ακολουθεί τα Καφεκοπτεία Λουμίδη που έχουν σαν υψηλότερο στόχο την εκλεκτή ποιότητα. Οι αδερφοί Λουμίδη γίνονται γνωστοί στις γειτονιές του Πειραιά, διανέμοντας τον καφέ τους με κάρα, ενώ το 1920, επενδύοντας στη φήμη που έχουν αποκτήσει και την εμπιστοσύνη των πελατών τους ιδρύουν το πρώτο κατάστημα αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ, στον Πειραιά, στην οδό Ρετσίνα.

Έτσι ξεκινά η ιστορία των Καφεκοπτείων Λουμίδη που η ειδίκευσή τους στον καφέ εδώ και εκατό χρόνια μας έχει χαρίσει τη μοναδική γεύση του παραδοσιακού αυθεντικού καφέ, αλλά και μια σειρά συνοδευτικών προϊόντων που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο «δύσκολους» και με υψηλές απαιτήσεις πελάτες.

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη, έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν με την επέτειο των 100 ετών λειτουργίας τους, όχι μόνο για τον θρίαμβο μιας ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης, η οποία εξακολουθεί να ανθίζει και να συνεχίζει τη μακρόχρονη παράδοσή της, αλλά και για τη διαρκή εμπιστοσύνη με την οποία τους περιβάλλει η πελατεία τους.

«100 χρόνια στις καρδιές σας» είναι η εμβληματική, ειλικρινής και απολύτως ρεαλιστική φράση για τα 100 χρόνια λειτουργίας των Καφεκοπτείων Λουμίδη. 100 χρόνια στις καρδιές μας, όχι μόνο για τη μεγάλη ποικιλία από τους πιο εκλεκτούς ελληνικούς φρεσκοκομμένους καφέδες, αλλά και για όλα τα είδη του καφέ – espresso, φίλτρου, στιγμιαίοι -, όπως και των παραδοσιακών και εκλεκτών εδεσμάτων, που υπάρχουν σε ποικιλία απίθανη και μεγάλη.

Σήμερα η δεύτερη και τρίτη γενιά της οικογένειας των Καφεκοπτείων Λουμίδη αλλά και οι εργαζόμενοι, η κινητήρια δύναμη της εταιρείας μάς ξεναγούν σε έναν κόσμο γεμάτο γεύση, άρωμα και επιλογές για όλα τα γούστα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Είναι ο τρόπος τους, μαζί με τα προϊόντα τους που μπαίνουν στην καρδιά μας. Φιλοδοξώντας -όπως λέει ο Ιάσων Λουμίδης, Εμπορικός Διευθυντής των Καφεκοπτείων Λουμίδη, «να προσφέρουν αξία στους πελάτες τους».

Το αυθεντικό ταξίδι στην απόλαυση δεν περιορίζεται μόνο στους λάτρεις του καφέ που με αφορμή τα 100 χρόνια των Καφεκοπτείων Λουμίδη μπορούν να απολαύσουν στα συλλεκτικά, επετειακά προϊόντα, στα φλιτζάνια για τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ – μονό και διπλό, αλλά και μπορούν να φυλάξουν στα καταπληκτικά επετειακά μεταλλικά δοχεία για τη φύλαξη του καφέ και της ζάχαρης που συνοδεύονται κιόλας από ένα καρτελάκι γνησιότητας, αλλά επεκτείνεται και σε αυτούς που θέλουν το δικό τους φλιτζάνι για espresso και κούπα καφέ φίλτρου ή σοκολάτας, όλα διακοσμημένα με λογότυπα και σκίτσα που έχουν μείνει στη μνήμη μας από την πολύχρονη πορεία των Καφεκοπτείων Λουμίδη.

 

Προτείνω να περάσετε από τα καταστήματα των Καφεκοπτείων Λουμίδη, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τα αγαπημένα σας συλλεκτικά προϊόντα, να τα συνοδεύσετε με τον καφέ και τα γλυκίσματα που θέλετε να προσφέρετε στο σπίτι σας, στους δικούς σας ή τους φίλους σας και θα είναι ένα δώρο που θα τους ενθουσιάσει, θα μιλήσει στην καρδιά τους, θα ξυπνήσει τις μνήμες τής πιο αγαπημένης τους συνήθειας και θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τη φράση που διάλεξαν τα Καφεκοπτεία Λουμίδη για να γιορτάσουν: 100 χρόνια στις καρδιές σας.

Δείτε το δίκτυο καταστημάτων των Καφεκοπτείων Λουμίδη:

Υποκατάστημα Ομόνοιας: Αιόλου 106, Τ.Κ 10564

Υποκατάστημα Πειραιά: Τσαμαδού 2 & Γούναρη 10 -12, Τ.Κ. 18531

Υποκατάστημα Πειραιά 2: Ηρώων Πολυτεχνείου & Σκουζέ 19, Τ.Κ. 18535

Υποκατάστημα Καλλιθέας: Γ. Γρυπάρη 153, Τ.Κ. 17672

Υποκατάστημα Αγ. Δημητρίου 82, Τ.Κ. 17341

Υποκατάστημα Περιστερίου: Καραθεοδωρή 12 & Εθν. Αντιστάσεως 15, Τ.Κ. 12134

Υποκατάστημα Αμαρουσίου: Ερμού 20, Τ.Κ. 15124

Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης: Κομνηνών 22, Τ.Κ. 54624

Υποκατάστημα Καστοριάς: Στρ. Αρτη 13, Τ.Κ. 52100

Υποκατάστημα Κατερίνης: Μεγ. Αλεξάνδρου 22, Τ.Κ. 60133

Υποκατάστημα Χαλκίδας: Αβάντων 40, Τ.Κ. 34100

Για περισσότερες πληροφορίες περιηγηθείτε στα Καφεκοπτεία Λουμίδη 

ή ακολουθήστε στο facebook & τo instagram