«Beware of Greeks» ή διαφορετικά ελληνιστί «Φοβού τους Έλληνες», είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε στον κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, 16-20 Οκτωβρίου, μια πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα.

Το Ευρωκοινοβούλιο δεσπόζει επιβλητικό στο κέντρο της πόλης, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι διασχίζουν τις πόρτες του με γρήγορους ρυθμούς. Αφού περάσαμε τον απαραίτητο έλεγχο, βρεθήκαμε στον χώρο του φουαγιέ, όπου φιλοξενούταν η έκθεση.

Για πέντε ημέρες Έλληνες σχεδιαστές που ζουν, εργάζονται και παράγουν στην Ελλάδα, καθώς και φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, μετέφεραν κάτι από το άρωμα και την παράδοση της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης.

Σύγχρονα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας απλώνονταν στους χώρους της έκθεσης, με μία όμως ιδιαιτερότητα, το ελληνικό στοιχείο. Μεταξωτά μαντήλια με «πειραγμένες» εικόνες από την ελληνική μυθολογία, οικιακά είδη που φέρουν ψηφιοποιημένα κεντήματα και λαϊκά μοτίβα, τσάντες που έχουν κατασκευαστεί από επαναχρησιμοποιημένα πανιά ιστιοπλοϊκών, ήταν μερικές μόνο από τις εντυπωσιακές δημιουργίες που είδαμε.

Σχεδιαστές και φοιτητές παρουσίασαν τα έργα και τις ιδέες τους βάζοντάς μας στον κόσμο του design, του design όμως όχι ως μία έννοια απόμακρη που αφορά ίσως τους πιο εκλεπτυσμένους, λάτρεις της τέχνης, αλλά της σχεδίασης χρηστικών αντικειμένων που έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Οι επισκέπτες μπορούσαν να ακουμπήσουν τα εκθέματα, να μάθουν την ιδέα πίσω από αυτά, να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους και να λύσουν τυχόν απορίες τους.

Και όσο για το τι είναι αυτό που ελκύει τους ξένους στο ελληνικό στοιχείο, μια που η έκθεση φιλοξενείται στις Βρυξέλλες; «Η παράδοση», μας απαντά η Σοφία Σακοράφα, «και ο τρόπος που οι δημιουργοί εκφράζουν αυτή την παράδοση και την αντιμετωπίζουν όχι σαν ένα μουσειακό είδος, αλλά ως κάτι πολύ δυναμικό και σημαντικό για το αύριο».  

H Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα με τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Σύρου, που επισκέφθηκαν την έκθεση.

H Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα με τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Σύρου, που επισκέφθηκαν την έκθεση.

«Προσπαθούμε τα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης να τα φέρουμε πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή», μας εξηγεί ο σχεδιαστής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σέργιος Φωτιάδης. «Παίρνουμε στοιχεία που τα έχουμε συνηθίσει, έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη μας και τα εκσυγχρονίζουμε με νέα υλικά και τρόπους χρήσης, ώστε να στέκουν στο σήμερα».

Οι συμμετοχές των φοιτητών στην έκθεση αναδείχθηκαν σε δύο εκδηλώσεις που προηγήθηκαν. Η πρώτη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έγινε στο Μουσείο Μπενάκη στις 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη για το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Νέα Αγορά Καρδίτσας στις 7 Οκτωβρίου 2017.

«Οι νέοι φοιτητές είναι δημιουργικοί, το προσπαθούν πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς είναι λίγο χαμένοι ανάμεσα σε όσα γίνονται στην Ελλάδα και τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό που τους εξηγούμε εμείς, ως καθηγητές, είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα σε ένα μικρό κενό, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν και βλέπουμε μετά τι θα γίνει, διότι το σύστημα εκπαίδευσης έχει μείνει πίσω με τους πόρους να μειώνονται συνεχως».

Παρά τις δυσκολίες όμως οι σχεδιαστές και φοιτητές εντυπωσίασαν με τα έργα τους, τους επισκέπτες απολαμβάνοντας την εμπειρία της έκθεσης. «Αυτό που θέλουμε να “μείνει” περισσότερο σε όσους επισκέπτονται την έκθεση είναι η φρεσκάδα που θέλουμε να μοιραστούμε μέσα από τα έργα μας», μας λέει η φωτογράφος και visual artist, Λούλα Λεβέντη. «Το design είναι δίπλα μας, είναι μία λέξη όχι γενική αλλά ειδική, που εφαρμόζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους παντού γύρω μας και είναι κάτι που μπορούμε να οικειοποιηθούμε».

«Φοβού τους Έλληνες», λοιπόν, για την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους!

Οι σχεδιαστές που παίρνουν μέρος στην έκθεση είναι οι:

– Στρατής Ανδρεάδης, Σπύρος Ντάικος και Χρύσα Χαλικιοπούλου

– Μαρία Όλγα Βλάχου

– Λούλα Λεβέντη

– Σοφία Παπακώστα

– Χριστίνα Σκουλούδη

– Σέργιος Φωτιάδης

       

Ο σχεδιαστής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σέργιος Φωτιάδης, με τους φοιτητές

Ο σχεδιαστής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σέργιος Φωτιάδης, με τους φοιτητές

Η σχεδιάστρια Χριστίνα Σκουλούδη με φοιτητές που έλαβαν μέρος στην έκθεση

Η σχεδιάστρια Χριστίνα Σκουλούδη με φοιτητές που έλαβαν μέρος στην έκθεση

Η σχεδιάστρια Λούλα Λεβέντη, μπροστά από τις δημιουργίες της

Η σχεδιάστρια Λούλα Λεβέντη, μπροστά από τις δημιουργίες της

Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η σχεδιάστρια Χριστίνα Σκουλούδη

Η σχεδιάστρια Χριστίνα Σκουλούδη

  

Οι καθηγητές και οι φοιτητές από το ΤΕΙ Καρδίτσας με τον Κωνσταντίνο Μπιτσάνη

Οι καθηγητές και οι φοιτητές από το ΤΕΙ Καρδίτσας με τον Κωνσταντίνο Μπιτσάνη

Info:

«Beware of Greeks» στον κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες | 16-20 Οκτωβρίου 2017