Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου

Αυτό το ΣΚ έχει μυρωδιά βιβλίων, επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία, αφηγήσεις και ονειροπολήσεις. Γιατί  για τρίτη συνεχή χρονιά επτά βιβλιοπωλεία απ’ όλη την Ελλάδα παίρνουν την πρωτοβουλία να γιορτάζεται και στην Ελλάδα μία ημέρα αφιερωμένη στους γονείς, τα παιδιά και τα βιβλιοπωλεία, “Take your child to the bookshop day“, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις Η.Π. Α, απ’ όπου και ξεκίνησε η ιδέα.

Αλλά και τα θεατρικά δρώμενα συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται αφού το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα αγγίζει τη δημιουργικότητα των συντελεστών.

Πρωτότυπες δράσεις 

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Μία ημέρα με το παιδί μου στο Βιβλιοπωλείο

Ο στόχος της πρωτοβουλίας  είναι κυρίως να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, να γίνει η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο μία αγαπημένη συνήθεια εξ’ απαλών ονύχων και να μετατρέψει την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο σε μία ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Εκπλήξεις και προσφορές και στα επτά βιβλιοπωλεία. Στην Αθήνα, 3 είναι τα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν και κάθε ένα έχει προγραμματίσει στο χώρο του διαφορετικές δράσεις και προσφορές τις οποίες αναλυτικά μπορείτε να δείτε στα κοινωνικά δίκτυα και στις ιστοσελίδες του καθενός. Τα βιβλιοπωλεία αυτά είναι το Free Thinking Zone, ο Σπόρος και το BookTalks.

Πιο συγκεκριμένα:

Free Thinking Zone, 15.00
Βιβλίο Πριγκίπισσα Αθηνά, εκδόσεις Πατάκη
Παιδιά 4+

Η Αθηνά φοράει τζιν, σταράκια, αστείες παντόφλες και στέμματα. Δεν ξέρει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, ξέρει όμως ότι κάτι θέλει να γίνει, πέρα από πριγκίπισσα. Θέλει να είναι όμορφη και να την αγαπάνε όλοι, αλλά στην πορεία μαθαίνει ότι δε χρειάζεται (ούτε και αρκεί) να είσαι όμορφη για να σε αγαπάνε αυτοί που αξίζει και ότι το να σε αγαπάνε όλοι δεν είναι τελικά τόσο ευχάριστο ούτε τόσο ενδιαφέρον όσο ακούγεται.

Έχει ακούσει ότι κάποια στιγμή θα έρθει να τη βρει ένας πρίγκιπας, αλλά πολύ γρήγορα βαριέται να περιμένει -κι επίσης δεν είναι σίγουρη ότι αυτός που θα έρθει θα είναι και εκείνος που θα αξίζει την αναμονή. Έχει ένα μαγικό ραβδί δώρο από κάτι νεράιδες, τις νονές της, αλλά το παρατάει όπου να ‘ναι και, όταν το ραβδί χαλάει, μαθαίνει να φτιάχνει τη ζωή της όπως τη θέλει, ακόμα και χωρίς αυτό.

Μία νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Πατάκη.

Συγγραφέας: Στέλλα Κάσδαγλη
Eικονογράφηση: Τόμεκ Γιοβάνης


Βιβλιοπωλείο Σπόρος, 12.00
Ο αρκούδος και το πιάνο, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη
Παιδιά 4+

Μία γλυκιά και ζεστή ιστορία για την τόλμη, την περιπέτεια, την αναζήτηση αλλά και την υπέροχη αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρουν οι φίλοι μας και το σπίτι μας. Την αφήγηση του βιβλίου θα κάνει η Μαριάννα Ψύχαλου ενώ παράλληλα τα παιδιά θα ακούσουν μουσικές συνθέσεις και θα ζωγραφίσουν τα όνειρά τους.

Βιβλιοπωλείο Σπόρος, Δροσίνη 7 Κηφισιά, Τηλ.2108086404

 

Αφηγήσεις

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 12.00
Ρεβυθοκοντούλης, ΙΑΝΟΣ
Παιδιά 4+

Μια διαδραστική παραµυθοαφήγηση βασισμένη στο νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη Ρεβιθοκοντούλης από τις εκδόσεις Διόπτρα, με βασικό θέμα το Φόβο και πως μπορούμε να τον νικήσουμε. στο παιδικό τμήμα βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24, 2103217917)

H συγγραφέας, µαζί µε τον δαιµόνιο ρεπόρτερ Φάνη τον Μπούφο, είναι αποφασισµένοι να ανακαλύψουν και πάλι την αλήθεια. Άλλωστε ποιος ξέρει καλύτερα από τα παιδιά την αλήθεια. Και είναι μία μόνο η αλήθεια ή υπάρχουν και άλλες αθέατες πλευρές;

Μαζί θα δείξουν στα παιδιά πώς να διαβάζουν ανάµεσα στις γραµµές µιας ιστορίας και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, παιδικό τμήμα, Σταδίου 24, τηλ 2103217917

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου,  11:30 – 14:55
Τα παραμύθια του Κήπου

Εθνικός Κήπος, Παιδική Βιβλιοθήκη

Πρεμιέρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου της αγαπημένης δράσης του δήμου Αθηναίων για τα παιδιά «Τα παραμύθια του Κήπου», που πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Ελάτε στις 11.30 το πρωί ή στις 12.30 το μεσημέρι για το πρώτο Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι των φετινών γιορτών με τίτλο «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι» των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα με συνοδεία κλασικής κιθάρας. Σε ρόλο αφηγητή – μουσικού η Αθηνά Παπαστεφάνου.

Η δράση «Τα παραμύθια του Κήπου» εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο δήμος Αθηναίων με σεβασμό και αγάπη για τον Εθνικό Κήπο και την ιστορία του και στόχο την εξοικείωση των μικρών φιλών με αυτό το ζωντανό, τοπόσημο της Αθήνας.

Η δράση πραγματοποιείται το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα μέχρι και τον Ιούνιο, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Κήπου, από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 3236503, 210 7215019

 

Δημιουργικές δράσεις


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ISOL
Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 13.00
Αφιέρωμα στην συγγραφέα και εικονογράφο ISOL, Πολυχώρος Hub
Παιδιά 4+

Οι εκδόσεις Μάρτης και η Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα διοργανώνουν ένα διήμερο αφιέρωμα στο έργο της Αργεντινής συγγραφέα και εικονογράφου παιδικών βιβλίων ISOL το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο THE HUB.

Η Marisol Misenta, γνωστή πλέον ως ISOL από το 1997 γράφει και εικονογραφεί παιδικά βιβλία.  Τα βιβλία της έχουν βραβευτεί σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες. Το 2013 απέσπασε το Βραβείο της Άστριντ Λίντγκρεν (ALMA), που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

Το πρόγραμμα διαφέρει τις δύο ημέρες αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της θα υπάρχει εικαστική γωνιά για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και η διαδραστική τοιχογραφία «Η Θάλασσα των Ευχών» της Isol.


Πρόγραμμα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου:

13:00: Αφήγηση του βιβλίου Νουμεράλια από τον συγγραφέα Μάρκο Μπρόγιερ (αφήγηση στα ελληνικά και τα ισπανικά).

14:00: Παράσταση από την Κωνσταντίνα Τσιτσία και την Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά βασισμένη στα βιβλία Ο Πετίτ το τέρας και Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι.

15:00: Δημιουργική κατασκευή αναμνηστικού εμπνευσμένου από την παράσταση.

Πρόγραμμα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου:

13:00: Αφήγηση του βιβλίου Ο Πετίτ το τέρας από τον συγγραφέα Άγγελο Αγγέλου της ομάδας Κοπέρνικος.

14:00: Παράσταση από την Κωνσταντίνα Τσιτσία και την Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά βασισμένη στα βιβλία Ο Πετίτ το τέρας και Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι.

15:30: Μαγειρική για όνειρα με το Νοτούρνο παρέα με την ψυχολόγο Άννα Ιζουντουεμόι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα υπάρχει εικαστική γωνιά για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και η διαδραστική τοιχογραφία «Η Θάλασσα των Ευχών» της Isol.

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο 2/12 & Κυριακή 3/12, 12:00-16:00
The Hub: Αλκμήνης 5, Κάτω Πετράλωνα, 11854, 210-3411009

 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 11.30
Γκλιν γκλιν το κουδουνάκι. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 2-3,5 ετών

Ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι που θα εμπνεύσει τα παιδιά μικρής ηλικίας να δημιουργήσουν τα δικά τους βιβλία. Θα σχεδιάσουν κύκλους, τετράγωνα και τρίγωνα πάνω σε περίεργα υλικά, θα φτιάξουν σφραγίδες που κάνουν διαφορετικούς ήχους και θα εικονογραφήσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Αντλούν έμπνευση από το παραμύθι με της Warja Lavater και του Jivya Soma Mashe – Ένα κοριτσάκι κρεμάει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο το αγαπημένο της κουδουνάκι. Σαν τα Χριστούγεννα περνούν το δέντρο δεν το δίνει πίσω. Το κορίτσι προσπαθεί να βρει μία λύση και φτάνει μέχρι τον κακό το λύκο

Τα παιδιά σιγά-σιγά συνειδητοποιούν ότι το κάθε αντικείμενο έχει το δικό του αποτύπωμα, καθώς και τα βασικά σχήματα που σχηματίζουν, και βιάζονται να ανακαλύψουν όλο και περισσότερα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στον οπτικοακουστικό και οπτικοκινητικό συντονισμό τους και τους γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

Πληροφορίες – Κρατήσεις  
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Θέατρο

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 12.00
Γύρω γύρω Μήνες, Tempus Verum
Παιδιά 3+

Μια παιδαγωγική παράσταση δημιουργίας της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος. Τα παιδιά ζουν την κάθε εποχή, το Φθινόπωρο, το Χειμώνα, την Άνοιξη, το Καλοκαίρι με τα ξεχωριστά της έθιμα, με τις γιορτές και τα παραδοσιακά παιχνίδια που πάντα πρόσφεραν σύνδεση με τον κύκλο των εποχών και τις εναλλαγές στη φύση.

Μία παράσταση που αν και έχει σύγχρονο χρόνο, αντλεί στοιχεία αλλά και εμπειρία από το χθες, από έθιμα και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε, με ευγνωμοσύνη για τη ζωή και τους καρπούς της φύσης. Με παροιμίες και τραγούδια, με ποιήματα και αινίγματα, με πολύ μουσική, με μουσικά όργανα κάθε λογής (γνωστά και αυτοσχέδια), με πολλά διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια, στήνεται μια γιορτή, μήνα το μήνα.

Σκηνοθέτης – μουσικός: Πέτρος Δαμουλής,

Tempus Verum – Εν Αθήναις: Ιάκχου 19, Γκάζι – Μετρό: Κεραμεικός τηλ 210 3425170, 6973 453881

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 12.00
«Φαουστουπής», Εργαστήρι Μαιρηβή
Παιδιά 3+

Ο Φαουστουπής είναι ένα λαϊκό παραμύθι των αδελφών Γκριμ διασκευασμένο σε μία παράσταση θεάτρου κούκλας που απευθύνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες.

Ένας γέρος μυλωνάς καμαρώνει για τις χάρες της κόρης του, λέγοντας ότι «άχυρο πιάνει και χρυσάφι γίνεται», σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία. Το ακούει ο νεαρός βασιλιάς και παρερμηνεύοντας τα λόγια του μυλωνά, την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα μικρό παράξενο ανθρωπάκι, ο “Φαουστουπής”. Αυτός της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι, θέτοντας όμως κάποιους όρους.

Το παραμύθι μας μιλά και για τον κίνδυνο των υπερβολικών επιθυμιών, της φιλοδοξίας και της καύχησης. Όποιος δεν μπορεί να ελέγξει την επιθυμία και την αλαζονεία του κάποια στιγμή θα συναντήσει στην ζωή του τον Φαουστουπή.

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης
Κείμενο: Ισμήνη Καμπανέλλη, Μαιρηβή Γεωργιάδου
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων

Εργαστήρι Μαιρηβή, Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ 2105222181, 6942420062

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, 11.30
Πικ Νικ με τον Αϊ-Βασίλη και τους ζωγράφους του κόσμου
Παιδιά 4+

Στο Ξέφωτο του Πάρκου στο Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν δειλά δειλά. Ένα χριστουγεννιάτικο πικνίκ μυστηρίου και τέχνης για τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους θα έχει στηθεί την Κυριακή το πρωί στις 11.30 και κάθε Κυριακή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Με οδηγό ένα χάρτητραπεζομάντηλο και τα ξύλινα βέλη που ακολουθούν την πορεία του έλκηθρου, θα προσπαθήσουν να βρούνε τα χαμένα αντικείμενα, που ο Αϊ-Βασίλης ξέχασε στα τζάκια των σπιτιών του κόσμου.

Το μαγικό καλάθι θα ανοίξει και θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ζωγραφιές και σχέδια εμπνευσμένα από το έργο των David Hockney, Jean Michel Basquiat, Joseph Beuys, Jeff Koons και άλλων σύγχρονων εικαστικών.

Το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη θα ξεκινήσει από το Ξέφωτο.
Είσοδος Δωρεάν
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom

Για παιδιά 4+ με τους γονείς τους
ΚΠΙΣΝ Ξέφωτο: Λεωφ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα