Όπως κάθε εβδομάδα συγκεντρώσαμε μερικές μόνο από τις προτάσεις για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Θα μας απασχολήσουν νέες θεατρικές παραγωγές, δημιουργικές δράσεις αλλά και ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου αφιερωμένο στα παιδιά που σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε.

Δημιουργικές Δράσεις και Αφηγήσεις

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 11.00
Η ανθρώπινη Μορφή, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 6+

Μία διαδρομή στα γλυπτά των μόνιμων συλλογών, με σχήματα που θυμίζουν ανθρώπους και ανθρώπους που θυμίζουν σχήματα. Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά ; Ο αθλητισμός με τους θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο; Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους; Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα;

Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο μυστηριώδεις. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές, μπαίνουν σε ρόλους, αποκρυπτογραφούν μηνύματα και λύνουν γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών.

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018, 12:30
Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλου, Πολυχώρος Μεταίχμιο
Παιδιά 6+

Με αφορμή τη σειρά βιβλίων του Γίργκεν Μπανσέρους, τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ για μια μέρα σε μια ιστορία εμπνευσμένη από τις περιπέτειες του αγαπημένου τους ήρωα. Οι μικροί φίλοι θα κληθούν να ερευνήσουν τεκμήρια και να λύσουν γρίφους ομαδικά, χρησιμοποιώντας γνώσεις που διδάσκονται και δεξιότητες που ασκούνται στο σχολείο, στα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Μαθηματικών. Την ιστορία έχει σχεδιάσει η βραβευμένη θεατρική συγγραφέας και εκπαιδευτικός Φιλιώ Λαζανά και την παρουσιάζει μαζί με την έμπειρη ηθοποιό και εμψυχώτρια Αθηνά Μπερδέκα.

Το παιχνίδι διαρκεί 60 λεπτά και μπορεί να φιλοξενήσει έως 45 παιδιά.
Κόστος: 6 ευρώ για κάθε παιδί (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ)
Με τη συμμετοχή στο παιχνίδι δίνονται δωρεάν σε κάθε παιδί, το καπέλο του Κλουζ, αυτοκόλλητο του CSI Kids και μια ιστορία μυστηρίου που καλούνται να λύσουν.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr
Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 12.00
Κιλόμπο, ο βρώμικος Ελέφαντας, Βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης
Παιδιά 4+

Ο Κιλόμπο είναι ένας ελέφαντας που φτάνει στο νησί της Λέσβου από μία χώρα πολύ μακρινή. Βρόμικος και εγκαταλειμμένος, φαντάζει τόσο ξένος και διαφορετικός. Κι όμως είναι ίδιος με όλα τα παιδιά του κόσμου, και αυτά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και εκείνα που κοιμούνται ήσυχα στο σπίτι τους, μαζί με το λούτρινο ζωάκι τους. Η συγγραφέας Δάφνη Βλουμίδη θα αφηγηθεί στα παιδιά την πρώτη συνάντησή της με τον Κιλόμπο, το βρόμικο ελεφαντάκο στη Μυτιλήνη. Εκεί ξεκουραζόταν μόνος του στη σκιά ενός πεύκου, ενώ γύρω του έπαιζαν, έτρεχαν, φώναζαν, μιλούσαν σε ακαταλαβίστικες γλώσσες ένα σωρό παιδάκια, που λίγες μέρες πριν είχαν φτάσει από άλλες χώρες.

Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά (σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταιχμιο)

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 11.30
Το λιοντάρι και ο ποντικός, Ελληνικός Κόσμος
Παιδιά 3+

Ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό και διασκεδαστικό προγράμματα από το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε έναν μύθο του. Πώς θα καταφέρει ένας μικρούλης ποντικός να σώσει το δυνατό λιοντάρι; Ακριβώς έτσι κι εμείς, πότε μικροί και πότε μεγάλοι, ανακαλύπτουμε τη «δύναμή» μας μέσα από παιχνίδια έκφρασης και ρόλων.

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Απαραίτητη η συνοδεία γονέα
Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος Τηλ: 212 254 0000

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 11.00
Μαγειρεύουμε Πετρόσουπα στον Υμηττό,  Αισθητικό Δάσος Υμηττού
Για οικογένειες με παιδιά 4-12 ετών

Γονείς και παιδιά μαζί θα μαγειρέψουν μια διαφορετική σούπα από πέτρες και θα αναζητήσουν την απάντηση στο ερώτημα: «Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον ευτυχισμένο;» Η συντροφιά θα ζωντανέψει το παραδοσιακό παραμύθι «Η Πετρόσουπα», θα συνεργαστεί για να μαγειρέψει και να γευτεί μια παραμυθένια, αλλά αληθινήσούπα βασιλιάδες, μέσα στο δάσος. Κάθε οικογένεια μπορεί να φέρει μαζί της το αγαπημένο της λαχανικό (της εποχής), πλυμένο και καθαρισμένο, έτοιμο για να μπει στο τσουκάλι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Φυτώριο της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποια λαχανικά φυτρώνουν αυτή την εποχή, στον εκπαιδευτικό λαχανόκηπο.

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και διαχειρίζεται το Αισθητικό Δάσος στον Υμηττό γύρω από την Μονή Καισαριανής. Επενδύει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της στο να φέρει παιδιά και ενήλικες κοντά στη φύση, μέσα από τα σχολικά και τα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει.

Η οικονομική συμμετοχή, με τη μορφή δωρεάς, είναι 10 ευρώ ανά οικογένεια και ενισχύει την προσπάθεια της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών για την διατήρηση και ανάπτυξη των δασών. Για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, υπεύθυνη σχεδιασμού και οργάνωσης είναι η παιδαγωγός Ρόζα Τριανταφυλλίδη, ενώ υπεύθυνη συντονισμού είναι η παιδοψυχολόγος Κατερίνα Λιάπη.

Αισθητικό  Δάσος Υμηττού, Πίσω από τη Μονή Καισαριανής
Περισσότερες πληροφορίες για τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
Online: http://www.philodassiki.org | e-mail: contact@philodassiki.org
Διεύθυνση: Ηροδότου 10, 10675 Αθήνα
ΤΗΛ. 210 7220866 – 6945380044

Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 15.00
Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων, Ίδρυμα Θεοχαράκη
Παιδιά 4+

Εκπαιδευτικό παιχνίδι όπου τα παιδιά καλούνται να σχεδιάσουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, το διασκεδαστικό κόσμο των σχημάτων με συνοδό τον Ονειρούλη. Ο Ονειρούλης, είναι ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ζει στην Επιπεδοχώρα. Όπως όλα τα σημεία, δεν έχει σχήμα ούτε μέγεθος. Δεν είναι μικρό ούτε μεγάλο. Ούτε ψηλό ούτε κοντό. Το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία είναι ότι ονειρεύεται συνέχεια. Ώσπου μια μέρα, αποφασίζει να ονειρευτεί περισσότερο και να κινηθεί διαφορετικά, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι τη δική του προσωπική Γραμμή.

Με την ομάδα Άνασσα.
Για παιδιά 4 – 8 ετών
Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Τηλ 210-3611206

Θεατρικές παραστάσεις

Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 15.00
Παραμύθι χωρίς Όνομα, Θέατρο Σταθμός
Παιδιά 5+

Η Ομάδα θεάτρου Δον Κιχώτες διασκεύασε και παρουσιάζει το σπουδαίο και επίκαιρο έργο της Πηνελόπης Δέλτα, Παραμύθι χωρίς Όνομα το οποίο, αν και γράφτηκε πριν από 100 χρόνια, μοιάζει να περιγράφει την Ελλάδα του σήμερα. Οι χαρακτήρες μάς είναι γνώριμοι και οι πράξεις τους μπορεί να συμβαίνουν και στη δική μας καθημερινότητα. Οι σκέψεις τους είναι και δικές μας σκέψεις, τα συναισθήματά τους μας είναι οικεία.

Στη χώρα των Μοιρολάτρων βασιλεύει πλέον η ερημιά. Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η βασίλισσα Παλάβω νοιάζονται μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή τους. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο και όσοι έμειναν είναι πια διεφθαρμένοι ή συμβιβασμένοι. Το νεαρό βασιλόπουλο, απογοητευμένο και αυτό, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του. Στον δρόμο του όμως συναντάει τη Γνώση και τη Φρόνηση. Εκείνες καταφέρνουν να του αλλάξουν τη γνώμη, και έτσι μαζί με την αδελφή του Ειρήνη αποφασίζουν να παλέψουν για να ξαναφτιάξουν απ’ την αρχή το κράτος.

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37

Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 13.00
Τικ Τακ Ντοκ, Θέατρο Κρεμλίνο
Παιδιά 4+

To Τικ Τακ Ντο είναι μία μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά, όπου δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς θεατές να γνωρίσουν, με άφθονο χιούμορ, τους πυλώνες της κλασικής μουσικής (Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν), με απώτερο σκοπό την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος τους για αυτού του είδους τη μουσική.

Στο χωριό Τικ Τακ Ντο, υπήρχε ένα ρολόι, που χτύπαγε στης φύσης το ρυθμό. Κάποια μέρα ένας συνθέτης γίνεται με θράσος βασιλιάς και με μια μάγισσα για βοηθό, τείχη χτίζουν γύρω απ’ το χωριό. Τους κάτοικους του φοβίζουν και δικούς τους νόμους επιβλητικά ορίζουν. Οι παλιοί βασιλιάδες όμως πρόλαβαν και αποσυναρμολόγησαν του ρολογιού τον μηχανισμό, ώστε ο νέος βασιλιάς στον χρόνο να μην είναι κυρίαρχος. Στο χωριό επικρατούσε φόβος και σιωπή.

Κοινή ανάγκη των συντελεστών του Τικ Τακ Ντο αποτέλεσε η σύνθεση μιας παράστασης εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη χρήση θεατροπαιδαγωγικών και μουσικοπαιδαγωγικών γνώσεων, με κύριο μέλημα την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών, δημιουργώντας “ενεργούς θεατές” και αποφεύγοντας την μετάδοση στείρου ηθικοδιδακτισμού.

Θέατρο Κρεμλίνο, Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς

Κινηματογράφος

CineDoc Kids – Tο Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών ανοίγει την αυλαία του για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά με προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια  παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. ​​

Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 15:30
O Μικρός Γκάνγκστερ, Δαναός
Παιδιά 12+

Ο Ρικ ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή όπου δεν θα πέφτει συνεχώς θύμα εκφοβισμού από τους συμμαθητές του και θα έχει έναν πιο δυναμικό πατέρα να το στηρίζει. Μήπως η μετακόμισή σε μια καινούργια περιοχή είναι η ευκαιρία για μία νέα αρχή;

Διάρκεια 107’ | Μυθοπλασία
Arne Toonen, Arent Jack / 2015
Στα Ολλανδικά με ελληνικούς υποτίτλους

Την προβολή θα ακολουθήσει κινηματογραφικό εργαστήριο με τη συγγραφέα-δημοσιογράφο Νάντια Δρακούλα

Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 15.30
Το διάστημα ανάμεσά μας, Δαναός
Παιδιά 12+

Ο 16χρονος Γκάρντνερ είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στον Άρη. Όταν ταξιδεύει στη Γη, οι γιατροί του απαγορεύουν να βγει από την καραντίνα διότι κινδυνεύει άμεσα η υγεία του. Εκείνος όμως αποφασίζει να δραπετεύσει και αναζητάει τον πατέρα του αλλά και το κορίτσι με το οποίο αλληλογραφούσε από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Σκηνοθεσία: Peter Chelson
Διάρκεια 120’  | Μυθοπλασία
Στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους

Μετά τις προβολές, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Κινηματογράφο Δαναό, σε συνεργασία με τη διαπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA, θα ακολουθήσει μία ξεχωριστή εκδήλωση. Τα παιδιά της χορωδίας θα τραγουδήσουν για πρώτη φορά μαζί με τους γονείς τους, εμπνευσμένα από την ιστορία του Angry Bird.

Την προβολή θα ακολουθήσει διαδραστικό εργαστήριο φυσικής με την Τίνα Νάντσου, εκπαιδευτικός-φυσικός και την Ολυμπία Τρανταφύλλου, εκπαιδευτικός-νηπιαγωγός.

Οι ταινίες του CineDoc Kids απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και πάνω.
Για σχολικές επισκέψεις ή ειδικές προβολές, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο  και στο 210 7211073.