Όπως κάθε εβδομάδα συγκεντρώσαμε μερικές μόνο από τις προτάσεις για το ΣΚ που ακολουθεί. Θα μας απασχολήσουν νέες δημιουργικές δράσεις και διαδραστικά εργαστήρια αλλά και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Cinedoc αφιερωμένο στα παιδιά που σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε.

Δημιουργικές Δράσεις και Αφηγήσεις

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 11.00
Οι φίλοι μας τα ζώα, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 2-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Κύριος σκοπός τους είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Τα παιδιά θα μάθουν και θα μιμηθούν τον τρόπο που περπατάει η πάπια, ένα πουλί, ένας σκύλος. Θα μετρήσουν τα πόδια τους και θα μιμηθούν τη φωνή τους. Θα ισορροπήσουν και θα δημιουργήσουν με ζυμάρι με ένα αγαπημένο ζώο.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα


Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 11.00

Νομάδες – Περιπλανητές του κόσμου: Κομάντσι. Ο καθιστός βούβαλος και το γενναίο κοράκι, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 4-5 ετών

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό εργαστήρι που θα ταξιδέψει τους μικρούς φίλους, από τις τούνδρες της Μογγολίας στην έρημο Σαχάρα, από τις πεδιάδες της Οκλαχόμα στα βουνά του Αφγανιστάν, από την Πίνδο στην Τασμανία και από την Αρχαιότητα στο Τώρα. Συντροφιά με τις νομάδες του κόσμου, θα ακολουθήσουν τα καραβάνια τους, θα στήσουν τις σκηνές τους, θα ακούσουν τις ιστορίες και τις μουσικές τους και θα δουν πώς ζουν και ποιες ήταν οι συνήθειες τους.

Με τις συνήθειες τους για έμπνευση, θα φτιάξουν μακέτες, σκηνές, γλυπτά, καραβάνια, στολίδια, υφαντά και άλλα πολλά. Θα παρατηρήσουν τα μοτίβα τους, θα μάθουν για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, και  θα συνθέσουμε όλα αυτά τα δικά τους έργα. Θα μεταμφιεστούν σε Κομάντσι φτιάχνοντας το μακρύ καπέλο του αρχηγού με φτερά, φύλλα, χαρτί, χάντρες, νήματα και άλλα πολλά. Στο τέλος γονείς και παιδιά θα βαφτούν με τα χρώματα του πολέμου.

Για παιδιά 4-5 ετών: 10 ευρώ και 7 ευρώ (μειωμένο για αδέλφια ή παιδιά Φίλων του Μουσείου)

Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 12.00
Τουλάχιστον Δύο, Βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παιδιά 4+

Διαδραστική αφήγηση του βιβλίου Τουλάχιστον Δύο, της Μαρίας Παπαγιάννη από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι εικόνες της Έφης Λαδά θα ζωντανέψουν οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ήρωες της ιστορίας, να παίξουν θέατρο, να τραγουδήσουν και να κάνουν κατασκευές μαζί τους.

Επιμέλεια και σχεδιασμός των δράσεων με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού:
Αλεξάνδρα Αργύρη και Έλσα Τσιαδή, εκπαιδευτικοί, μέλη της «Παρόδου».

Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα, τηλ.: 210.38.11.850

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 13.00
Παραμυθοϊστορίες της ντροπής, Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 5+

Ανάμεσα στις μεταμφιέσεις της αποκριάς και της καθημερινής ζωής οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ντροπή. Θα γνωρίζουν το φόβο της, την αγωνία της μέσα από μία διαδρομή στον κόσμο των παραμυθιών.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη διαδραστική έκθεση του Μουσείου «Στο Παλάτι του Θυμού!». Σκοπός της έκθεσης, είναι να προσφέρει ερεθίσματα στα παιδιά, στους εφήβους και στους ενήλικες που τα περιβάλλουν, ώστε μέσα από την αλληλεπίδραση με τα διαδραστικά εκθέματα, να επεξεργαστούν, να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του θυμού και να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τη ζωτική του ενέργεια.

Μέσα από την παραμυθοϊστορία που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων, μέσα από την πορεία του ήρωα, μέσα από τα σύμβολα στον κόσμο των παραμυθιών, μικροί και μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε ερωτήματα και απαντήσεις ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο, σύμφωνα με τη δική του ανάγκη.

Είσοδος εργαστηρίου: 8 ευρώ
Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7 & Τ. Καρατάσου, λόφος Φιλοπάππου

 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 11.30
Απόκριες με το Σχολείο της Τέχνης, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Για όλη την οικογένεια

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τα Εργαστήρια του «Σχολείου της Τέχνης», της Πολιτιστικής εταιρείας Cherry Tree Production & Creation γιορτάζουν τις Απόκριες μαζί με τους μικρούς φίλους με ένα Αποκριάτικο πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο από καθηγητές μουσικής, εικαστικούς, εμψυχωτές, μουσειοπαιδαγωγούς και ειδικούς στο θεατρικό παιχνίδι.

Μάσκες, χαρταετοί, πειρατές, κυνήγι θησαυρού, πολύς χορός και μουσική, ιστορίες εμπνευσμένες από διάσημους πίνακες, ο Καραγκιόζης σε νέες περιπέτειες μερικές μόνο από τις δράσεις της εκδήλωσης.

Είσοδος Δωρεάν
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 11.30
Διαδρομές στο Μουσείο: ακολουθώντας το Διόνυσο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 6-12 ετών

Φέτος, οι Διαδρομές στο Μουσείο γίνονται κάπως πιο μυστηριώδεις. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ειδικές αποστολές, μπαίνουν σε ρόλους, αποκρυπτογραφούν μηνύματα και λύνουν γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών. Τα παιδιά ακολουθούν τον θεό Διόνυσο στις περιπέτειές του. Γνωρίζουν τους φίλους, τις συνήθειες αλλά και τις μυστικές του δυνάμεις. Μια διαδρομή γεμάτη εξερεύνηση, φάρσες αλλά και μεταμορφώσεις.

Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του Μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά; Ο αθλητισμός με τους θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο;  Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους; Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα;

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 11.30
Το καρναβάλι των παιχνιδιών, Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Παιδιά 4+

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών αυτή την Κυριακή επιφυλάσσει μικρές εκπλήξεις στους μικρούς του επισκέπτες. Μέσα στην ημέρα, στις 11.30 και στις 13.00, στη σοφίτα του αρχοντικού, αποκριάτικα παιχνίδια ξεχασμένα σε σεντούκια και βαλίτσες, ζωντανεύουν και ετοιμάζουν επανάσταση.

Αποφασισμένα να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει, θα φέρουν το Μουσείο πάνω-κάτω, παρασύροντας όλους τους κατοίκους του σε ένα διαφορετικό… Καρναβάλι. Ζώα άγρια και ήμερα, μουσικοί και χορευτές, πιερότοι, ιππότες και κυρίες άλλης εποχής, ο Φασουλής, ο Καραγκιόζης και άλλοι πολλοί σάς περιμένουν να γιορτάσετε μαζί τις πρώτες Απόκριες των παιχνιδιών στο καινούργιο τους σπίτι.

Δωρέαν ξενάγηση από τις επιμελήτριες με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 11.30-12.30 και 13.00-14.00
Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, Λ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος, Π. Φάληρο, τηλ +30 213 0258498

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 11.30
Παίζοντας με ρυθμό, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 2-3,5 ετών

Στα φετινά εργαστήρια του Μουσείου, ο ρυθμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Παιχνίδια με ήχους, ιστορίες με διαφορετικό ρυθμό, μουσικές απ’ όλον τον κόσμο, ρυθμικές κινήσεις του σώματος  και έργα που έχουν κίνηση και ρυθμό συνθέτουν το γαϊτανάκι των φετινών εργαστηρίων.

Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με διαφορετικούς ήχους, θα παίξουν με υλικά δημιουργώντας ρυθμικές συνθέσεις και θα συμμετέχουν στα παραμύθια κρατώντας το ρυθμό. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο δάσος. Ο λαγός τρέχει αναστατωμένος (χοπ, χοπ) και πίσω του ακολουθούν οι ελέφαντες (μπα, μπαμ), οι κροκόδειλοι (χρατς, χρατς) και τα φίδια (φςςς, φςςς). Μα τι έχει συμβεί; Τι είναι όλη αυτή η φασαρία;

Με αποκριάτικη διάθεση και μουσική pop και όπερα, θα ακούσουν τα παθήματα ενός φοβητσιάρη λαγού που ξεσήκωσε όλα τα ζώα του δάσους. Θα χορέψουν στους ρυθμούς των ζώων με μουσική από τα σώματά τους και θα αντλήσουν έμπνευση από τα έργα του David Hockney για να παίξουν με φωτογραφίες και ζωγραφιές. Θα φωτογραφηθούν, θα ζωγραφίσουν, θα κόψουν, θα διπλώσουν, θα φτιάξουν origami και στο τέλος, θα δημιουργήσουν το δικό μας ρυθμικό mobilé.

Για παιδιά 2-3,5 ετών / Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

Ποδηλατοβόλτα μασκαράδων στο 24ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου,
 10.30 

Κάποιοι ξεχωριστοί ποδηλάτες θα γεμίσουν τους δρόμους της Νίκαιας το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του 24ου Καρναβαλιού που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη. Ξεκινώντας από την πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσία Ξένη) μικροί και μεγάλοι φορώντας την αποκριάτικη στολή τους με τα ποδήλατά τους θα διανύσουν μια απόσταση 4 χλμ σκορπίζοντας κέφι και χαρά. Ταχυδακτυλουργοί και κλόουν θα περιμένουν τους μικρούς φίλους τους στην πλατεία Οσίας Ξένης με εντυπωσιακά παιχνίδια και γιγάντιες σαπουνόφουσκες.

Προσυγκέντρωση στην Πλ. 17ης Αυγούστου ’44 (Οσία Ξένη): 10.00 π.μ.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 10.30
Καρναβαλικό πάρτυ, Ζάππειο
Για όλη την οικογένεια

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, διοργανώνει  στο Ζάππειο μία μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.

Από τις 10.30 η Φιλαρμονική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων δίνει το ρυθμό στο μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η ομάδα του Μπόμπος Club θα εμψυχώνει τα παιδιά, ενώ djs θα τα παρασύρουν με τη μουσική τους σε χορό. Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι θα τριγυρνούν ανάμεσα στους γλυκύτατους καρναβαλιστές, ενώ πολλές εκπλήξεις θα κάνουν τα παιδικά χαμόγελα ακόμα πιο λαμπερά.

Οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εικαστικά δρώμενα με μεικτές τεχνικές από το εργαστήρι ζωγραφικής «Μανταλάκια» και θα κάνουν μπαλονοκατασκευές και face painting.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η ομάδα του Παιδικού Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Οργανισμού. Η γιορτή ολοκληρώνεται στις 14.00 με τη Big Band δήμου Αθηναίων και τις χορογραφίες των Athens Lindy Hop στο ρυθμό του swing.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια Big Band: Σάμι Αμίρης
Πληροφορίες:  210 5284853| www.opanda.gr

Θεατρικές παραστάσεις 

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 16.00
Ο Βασιλιάς Μίδας, Θέατρο Olvio
Παιδιά 4+

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στα ομώνυμα παραμύθια «Ο Βασιλιάς Μίδας και το χρυσό άγγιγμα» και «Ο Μίδας και τα γαϊδουρινά αυτιά» που περιλαμβάνονταν στο ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μια διαδραστική παράσταση με τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια του έργου, προσφέροντας το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξή της. Ένας συνδυασμός των δύο παραμυθιών που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς φίλους να προβληματιστούν, να γελάσουν, να συγκινηθούν και πάνω απ’ όλα να επιλέξουν τα ίδια, το τέλος της ιστορίας!

Μια παράσταση εκπαιδευτικού χαρακτήρα που συνδυάζει τον μαγευτικό κόσμο του χορού και του θεάτρου και ισορροπεί ανάμεσα στο γέλιο και το συναίσθημα. Μια παράσταση που ζωντανεύει διαφορετικά την κάθε στιγμή και κάθε φορά η κατάληξή της είναι και μια καινούρια έκπληξη.

Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55

 

Κινηματογράφος

CineDoc Kids – Tο Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών ανοίγει την αυλαία του για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά με προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια  παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. ​​

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 15:30
Τραγουδώ, Δαναός
Παιδιά 10+

Βραβευμένο με όσκαρ, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί μια σχολική χορωδία και το νέο κορίτσι της τάξης, που αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή: να προσαρμοστεί ήσυχα στη χορωδία ή να αποκαλύψει το σκοτεινό μυστικό της;

Kristóf Deák | 2017 | 25’ | Ουγγαρία | Μυθοπλασίας

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με παιδοψυχολόγο
Στα ουγγρικά με ελληνικούς υποτίτλους

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου Ιανουαρίου, 15.30
Νινόκ, Δαναός
Παιδιά 10+

Η Νινόκ δεν συμπαθεί τις κλίκες αλλά στο νέο της σχολείο φοβάται μήπως μείνει στο περιθώριο. Στο μυαλό της τριγυρίζουν ερωτήματα για το τι είναι φυσιολογικό, διαφορετικό και δημοφιλές.

Η ταινία αποτυπώνει τα συναισθήματα της, βοηθώντας το θεατή να καταλάβει γιατί ένα τόσο λαμπερό κορίτσι βρίσκει κάποια πράγματα τόσο δύσκολα.

Σκηνοθεσία: Niki Padidar / 2015 / Ολλανδία / Μυθοπλασία
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με παιδοψυχολόγο

Οι ταινίες του CineDoc Kids απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και πάνω.
Για σχολικές επισκέψεις ή ειδικές προβολές, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο  και στο 210 7211073.