Όπως κάθε εβδομάδα συγκεντρώσαμε μερικές μόνο από τις προτάσεις για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Πολλά και ενδιαφέροντα τα δημιουργικά εργαστήρια, αλλά και οι παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ το Φεστιβάλ Εφηβικού και νεανικού κινηματογράφου Cinedoc παρουσιάζει τις ταινίες του μία εβδομάδα πριν τη λήξη του.

Δημιουργικές Δράσεις και Αφηγήσεις

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 10.00
Παίζω με τα χρώματα, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Κύριος σκοπός είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά το σώμα τους τα παιδιά, θα το γνωρίσουν καλύτερα μέσα από τις αισθήσεις τους, περπατώντας, άλλες φορές αργά και άλλες γρήγορα, τρέχοντας,  χοροπηδώντας, κινούμενα σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων
Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 10:50

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων
Σάββατο – Κυριακή: 11:10 – 12:00
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα


Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 11.00

Το χρήμα στην αρχαιότητα – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Παιδιά 6-8 ετών

Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό εργαστήρι με στόχο την επαφή και γνωριμία των παιδιών με το χρήμα στην αρχαία εποχή. Ερωτήματα όπως πού, ποιος, πότε και γιατί έκοψε το πρώτο νόμισμα, ποιες ήταν οι τράπεζες της αρχαιότητας, ποια τα μυστικά μηνύματα μετέφεραν τα αρχαία νομίσματα μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν.

Μια διαδρομή στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», γεμάτη αποστολές.

Εισιτήριο: €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα Τ: (+30 210 72 28 321-3)

 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 12.00
Παρουσίαση βιβλίου: 5 Μύγες και μία τρομπέτα – Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης
Παιδιά 4+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «5 Μύγες και μια Τρομπέτα» από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη των Ingrid Chabbert και Raul Guridi. Τα παιδιά θα διαβάσουν, θα παρατηρήσουν και στη συνέχεια θα μεταμορφωθούν σε μύγες για να παρατηρήσουν τον κόσμο με «άλλα» μάτια!

Βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης, Λεωφ. Κηφισίας 310, Κηφισιά

 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 18.00
Ο Διονύσης Σαββόπουλος αφηγείται το Σιδερόγιαννο – Gazarte
Παιδιά 6+

Ο Διονύσης Σαββόπουλος απολαμβάνει να διηγείται ιστορίες. Άλλοτε μέσα από τα τραγούδια του άλλοτε λίγο πριν ή μετά από αυτά βρίσκει την ευκαιρία να μοιραστεί τα βιώματά του, τις σκέψεις του.

Στην κεντρική σκηνή του Gazarte αυτή τη φορά, θα αφηγηθεί την ιστορία του Σιδερόγιαννου (The Iron John), το συναρπαστικό ταξίδι ενός παιδιού προς την ενηλικίωσή του, μέσα από το δικό του μοναδικό πρίσμα. Στο ρόλο του αφηγητή ο ίδιος συνοδευόμενος από την κιθάρα του και περιστοιχισμένος από τις ζωγραφιές του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Ο Σιδερόγιαννος αποτελεί ένα απ’ τα πιο ωραία παραμύθια που ανήκουν στη συλλογή παραμυθιών των αδερφών Γκριμ. Προκάλεσε -και προκαλεί πάντα- το ζωηρό ενδιαφέρον όχι μόνο των παραμυθάδων και του ακροατηρίου τους, αλλά και των λαογράφων, των ψυχαναλυτών και των εκπαιδευτικών.

Το «παραμύθι» ξεκινά το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και θα ξετυλίγεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο gazarte για έξι μόνο παραστάσεις.

Τιμή εισιτηρίου:
Είσοδος 12 – 25 ευρώ
Gazarte, Βουτάδων 34, Αθήνα 118 54

 Διονύσης Σαββόπουλος

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 10.00
Χτίζω και γκρεμίζω, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Παιδιά 1-3 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να πειραματιστούν με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά και να δημιουργήσουν πύργους. Να τους γκρεμίσουν και να τους ξαναφτιάξουν μαθαίνοντας να ισορροπούν.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00
Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων
Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 10:50

Για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων
Σάββατο – Κυριακή: 11:10 – 12:00

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β 17-19, 106 75 Aθήνα

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 12.30
Παρουσίαση βιβλίου, Πάτα Like επιτέλους, Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ
Παιδιά 10+

Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου «Πάτα Like Επιτέλους» της Κέλλυς Αλχανάτη-Παπούλη από τις εκδόσεις Μίνωας για τα παιδιά που έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τα social Media.

Η μανία των συμμαθητών της για τα τάμπλετ και το διαδίκτυο κάνει την Μπίλι να νιώθει αντικοινωνική, μιας και δεν έχει πείσει ακόμη τους γονείς της να της πάρουν το μαγικό γκάτζετ που όλα τα παιδιά λατρεύουν. Όταν επιτέλους αποκτά το πολυπόθητο τάμπλετ, γίνεται και πάλι δημοφιλής, ώσπου έρχονται τα πάνω κάτω! Παρεξηγήσεις, selfies, λάθη, καρδούλες, τσακωμοί και φλερτ βάζουν την Μπίλι σε μπελάδες και κάνουν την καθημερινότητά της ακόμα πιο περίπλοκη.

Τελικά το ταξίδι στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο emoji και likes…
Θα επιβιώσει μέσα στον τρελό κόσμο του ίντερνετ ή μήπως πρέπει να πατήσει το delete;

Εκεί θα παρευρίσκονται οι: Πέτρος Πολυχρονίδης, δημοσιογράφος-παρουσιαστής, ο YouTuber “Eazy Purple”, η συνιδρύτρια του 4moms.gr Αμαλία Κυπαρίσση και η συγγραφέας.

Mικρή αίθουσα του κινηματογράφου Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 11.00
Ένας Κύβος μα ποιος Κύβος, Ένας κύβος μια Σκηνή, ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 6-12 ετών

Ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση για το έργο του σπουδαίου Έλληνα σκηνογράφου-σκηνοθέτη και πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέφανου Λαζαρίδη.

Σκηνογραφία, ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, είναι ορισμένες από τις δεξιότητες που θα εξασκήσουν τα παιδιά εξερευνώντας το έργο του Έλληνα σκηνογράφου Σ. Λαζαρίδη, προσεγγίζοντάς το μέσω θεωρητικών γνώσεων αλλά και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη εικόνα.

Θα παίζουν ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας φιγούρες και σκηνικά, θα γίνουν σκηνογράφοι και θα γνωρίζουν από κοντά τον μαγικό κόσμο της σκηνής και των διαστάσεών της.

Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Για παιδιά από 6 έως 12 ετών
Το Playroom θα δέχεται 20 άτομα ανά 60′. Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες- εγγραφές: 2130885742 (Δευτ. – Παρ. 09:00-15:00)
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 11.00
Ηχο-γραφίζοντας. Οι εποχές: Άνοιξη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παιδιά 6-9 ετών

Tο εργαστήρι μουσικής και εικαστικών επαναλαμβάνεται και φέτος, καλώντας τα παιδιά να μετατρέψουν σε εικόνα τις ιστορίες που περιέγραψαν με μουσική διάσημοι συνθέτες κλασικής μουσικής. Οι μικροί  φίλοι θα γνωρίσουν τις μουσικές των A. Vivaldi, C. Saint-Saëns, L.v. Beethoven, Π.I. Τσαϊκόφσκι, C. Debussy, Ν. Σκαλκώτα, F. Chopin και άλλων γνωστών συνθετών, και θα τις μετατρέψουν σε εικαστικές δημιουργίες τις τέσσερις εποχές, τα ζώα, τα πουλιά, τη βροχή, τη λιακάδα, τα ποτάμια, τη θάλασσα, τα βουνά, τη νύχτα και τόσα ακόμα.

Το εργαστήρι συντονίζουν η Σοφία Τοπούζη (μουσική) και ο Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά)

Κρατήσεις θέσεων: 2-11 Οκτωβρίου
στα τηλέφωνα: 210 7282348 και 210 7282363
(Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. – 4 μ.μ.)

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 11521

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 13.00
Εργαστήρι Κινούμενης Εικόνας – Ο Πέτρος και ο Λύκος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Παιδιά 8-13 ετών

Το μουσικό έργο Ο Πέτρος και ο Λύκος αποτελεί την αφορμή για να δημιουργήσουν οι μικροί φίλοι του Μεγάρου μουσικά videos με την τεχνική της κινούμενης εικόνας (stop motion).

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Σοφία Τοπούζη (μουσική), Μάρκος Μπλάτσιος (εικαστικά)

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων:
– Αναλύεται η μουσική ιδέα του έργου «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Sergei Prokofiev
Περιγράφεται το σενάριο της ιστορίας
– Αναλύονται οι βασικές αρχές της τεχνικής stop motion
– Δημιουργούνται από τα ίδια τα παιδιά νέες ταινίες με θέμα τον Πέτρο και τον Λύκο,
βασισμένες πάνω στη μουσική.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 210 7282348 και 210 7282363
(Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. – 4 μ.μ.)

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Θέατρο

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 11.00
Μουσικές Εποχές – Θέατρο Βέμπο
Μωρά και Παιδιά 0-5 ετών

Το κουαρτέτο «Μουσικές Εποχές» είναι ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, παιδιά και τους γονείς τους, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Διονύσης Γιαμπανάς έχει συνθέσει μουσική, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη συναυλία, ενώ η χορεύτρια-χορογράφος Σάρα Τοσκάνο επιμελήθηκε και θα εκτελέσει μια τρυφερή χορογραφία.

Ακόμη και ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα: Γονείς και μωρά θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη δράση, πάνω στη σκηνή, καθισμένοι σε παγκάκια και αναπαυτικές μαξιλάρες. Οι μουσικοί θα κινούνται στο χώρο, το ίδιο και η Σάρα Τοσκάνο.

Και κάπως έτσι, μέσα σε 45′ με οδηγό τις μελωδίες, το χορό και τις εικόνες, μικροί και μεγάλοι θα αισθανθούν τη ζεστασιά του καλοκαιριού, τη θαλπωρή του χειμώνα, τη μαγεία της άνοιξης και τη νοσταλγία του φθινοπώρου. Η πρώτη του-σας-συναυλία.

Τιμές εισιτηρίων:
Μωρό έως 18 μηνών + γονιός: 15 ευρώ
Μωρό άνω των 18 μηνών + γονιός: 20 ευρώ
Επιπλέον ενήλικας: 5 ευρώ

Προπώληση: Ταμεία θεάτρου, www.viva.gr
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Υπεύθυνη προβολής και επικοινωνίας: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Κινηματογράφος

CineDoc Kids – Tο Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά τις προβολές στον κινηματογράφο Δαναό. Οι ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας του Φεστιβάλ απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό ιστοριών που μπορούν να εμπνεύσουν το νεανικό κοινό, βοηθώντας το να νιώσει μέρος ενός μεγαλύτερου κόσμου.

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παρουσίαση και την αξιολόγηση των ταινιών και ψηφίζουν την  καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Οι προβολές συνοδεύονται από συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, που τους προσφέρουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. ​​

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, 15:30
Αδέλφια, Δαναός
Παιδιά 10+

Η σκηνοθέτης παρακολουθεί μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, τους δύο γιους της Μάρκους και Λούκας και αποτυπώνει στιγμές από τα πρώτα τους χρόνια και την ενηλικίωσή τους

Aslaug Holm/2017/Νορβηγία/Ντοκιμαντέρ

Την προβολή θα ακολουθήσει Θεατρικό παιχνίδι με τη θεατροπαιδαγωγό Ζωή Γλυφτάκη

Στα νορβηγικά με ελληνικούς υποτίτλους

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 15:30
Δωμάτιο 213, Δαναός
Παιδιά 11+

Μια ταινία μυστηρίου και ενηλικίωσης, βασισμένη στο βιβλίο της φημισμένης συγγραφέως Ingelin Angerborn. Η φιλία 3 κοριτσιών δοκιμάζεται όταν υποψιάζονται ότι στην καλοκαιρινή της κατασκήνωση κυκλοφορούν φαντάσματα.

Emilie Lindblom/2017/Σουηδία/Μυθοπλασία

Την προβολή θα ακολουθήσει Κινηματογραφικό εργαστήριο με τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Αριστομενοπούλου
Στα σουηδικά με ελληνικούς υποτίτλους