Tο This is not a feminist project είναι μια πολυμεσική ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιχειρεί να συνδέσει το ιστορικό παρελθόν του Γυναικείου Κινήματος στην Ελλάδα με μια ποικιλία σύγχρονων γυναικείων ιστοριών μέσα από ένα ζωντανό, ψηφιακό χρονολόγιο. Το εγχείρημα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα γυναικείας ταυτότητας και ισότητας των φύλων, στην προσφορά ευρύτερης πρόσβασης σε μία εκτεταμένη συλλογή αρχειακού υλικού, και στην παροχή χώρου για περαιτέρω αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Η πρώτη φάση εμπλουτισμού και επιμέλειας της πλατφόρμας έχει ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβρη του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο του 2018 περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα δεδομένων, από οπτικοακουστικό μέχρι έντυπο υλικό, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα παρουσιάζει τα καταγεγραμμένα ίχνη του γυναικείου ακτιβισμού και των εμπειριών από το 2ο Κύμα Φεμινισμού στην Ελλάδα, καθώς και τις κοινωνικές, πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές που τα διαμόρφωσαν. Μέσα από μία χρονολογική προσέγγιση, το περιεχόμενο του πρώτου μέρους θα εκτείνεται από το 1980 μέχρι και το 2018 και θα ενημερώνεται διαρκώς συνδυάζοντας ψηφιοποιημένα στοιχεία από τρεις αρχειακές συλλογές, μαζί με τις κριτικές προσεγγίσεις από δύο εξέχουσες φεμινίστριες της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέρος θα συγκεντρώνει ταινίες μικρού μήκους νέων κινηματογραφιστριών, οι οποίες παράγονται αυτήν την περίοδο για τις ανάγκες του εγχειρήματος και διερευνούν προσωπικές ιστορίες γυναικών διαφορετικής πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής και εθνοτικής ταυτότητας, που κατοικούν στην Ελλάδα. Οι ταινίες αυτές θα λειτουργούν ως καταγραφές του παρόντος, που αφενός προσδίδουν στην πλατφόρμα μια συνέχεια κι αφετέρου ένα πλαίσιο όπου σύγχρονες γυναικείες φωνές θα έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν και να συμβάλλουν στην προσέγγιση του ρόλου της γυναίκας όπως αυτός αντανακλάται στη σημερινή εποχή.

Μέχρι στιγμής αυτό το κομμάτι κοινωνικής ιστορίας δεν έχει αναδειχθεί ψηφιακά στην Ελλάδα. Ωστόσο, το This is not a feminist project δεν χτίζεται μόνο για να συναντήσουν οι χρήστες τεκμήρια του παρελθόντος και του παρόντος τα οποία αφορούν το γυναικείο ζήτημα. Σκοπεύει επίσης να αποτελέσει έναυσμα συμμετοχής στο διάλογο. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι παλαιότερα πατριαρχικά πρότυπα έχουν καταρρεύσει, πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι οι συζητήσεις γύρω από την αντίληψη για τη γυναίκα ως πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο εξακολουθούν να είναι αναγκαίες.

Επαναπροσεγγίζοντας και εκθέτοντας τις μεταμορφώσεις του ρόλου της γυναίκας και των διεκδικήσεών της στις παραπάνω διαστάσεις και σφαίρες, επιδιώκουμε:

· Την ενδυνάμωση των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα, τη δικτύωσή τους και την παρότρυνση για επανεξέταση καίριων θεμάτων που τις αφορούν

· Τη χαρτογράφηση, καταγραφή και προβολή υλικού που αντικατοπτρίζει ιστορίες και αγώνες γυναικών στην Ελλάδα

· Την κινητοποίηση και τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων με αφορμή το γυναικείο ζήτημα

· Την αλληλεπίδραση των χρηστών της πλατφόρμας για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το υλικό που παρέχουμε αλλά και όποια υπάρχοντα στερεότυπα και απόψεις σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα

· Την έναρξη ενός δημόσιου προγράμματος δρώμενων σε πραγματικό χώρο, και την οργάνωση μελλοντικών συναντήσεων που θα ενθαρρύνουν την κριτική και δημιουργική δραστηριότητα των συμμετεχόντων

Καλούνται όλοι και όλες οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να τροφοδοτήσουν με τη γνώμη τους τη μορφή, το περιεχόμενο και τη διάρθρωσή της

Καθώς η πλατφόρμα σχηματίζεται σταδιακά με ετερογενές υλικό που προέρχεται από διαφορετικές πηγές, θεωρείται σημαντική η εμπλοκή του κοινού στη διαδικασία ανάπτυξης και υλοποίησής της. Μέχρι να ολοκληρωθεί η 1η φάση εμπλουτισμού της, καλούνται όλοι και όλες οι ενδιαφερόμενες/οι που επιθυμούν να τροφοδοτήσουν με τη γνώμη τους σε σχέση με τη μορφή, το περιεχόμενο και τη διάρθρωσή της. Όσες/οι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτήν πριν την επίσημη έναρξή της λειτουργίας της.

Αυτό θα επιτρέψει να αποκτηθεί εγκαίρως μια συνολικότερη αίσθηση των αναγκών που μπορεί να προκύψουν, να καλυφθούν αποτελεσματικότερα τα γεγονότα και οι θεματικές που έχουν επιλεγεί να επικοινωνηθούν μέχρι στιγμής και τέλος να διατηρηθεί το ζωντανό, εξελισσόμενο και συμμετοχικό χαρακτήρα της πλατφόρμας.

Η ανοιχτή πρόσκληση απευθύνεται επίσης σε ομάδες, συλλογικότητες και άτομα που δραστηριοποιούνται στο Γυναικείο Χώρο και μελλοντικά θα ήθελαν να εισαχθούν στο ψηφιακό χρονολόγιο ως καταγραφές (σε μορφή ηχητικών, γραπτών ή βίντεο συνεντεύξεων) ή/και να δωρίσουν οπτικοακουστικό ή έντυπο υλικό που θα ταίριαζε στην πλατφόρμα.

Το εγχείρημα πραγματοποιείται με την πολύτιμη βοήθεια του Αρχείου Γυναικών “Δελφύς”, της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Προγράμματος Σπουδών Φύλου και Ισότητας του Παντείου Πανεπιστημίου, και σε συνεργασία με το Melissa Network και το Grace/Αthens.

Το This is not a feminist project λαμβάνει επίσης την ευγενική υποστήριξη του START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) καθώς και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Συντελεστές:

Βάσια Ντούλια: Υπεύθυνη Διεύθυνσης & Παραγωγής
Μάρη Σπανουδάκη: Ερευνήτρια, Διαχειρίστρια Ψηφιακού Αρχείου & Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης
Άννα Μιχοπούλου: Υπεύθυνη Ιστορικής Μελέτης & Κειμένων
Άντζελα Δημητρακάκη: Επιστημονική Συνεργάτις & Επιμελήτρια Κειμένων
Γιώργος Τριανταφυλλάκος: Οπτική ταυτότητα και σχεδιασμός/ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας
Florentine Klinzing: Εικονογράφος
Δημήτρης Παζαΐτης: Ψηφιοποίηση αρχείου

Για περισσότερες πληροφορίες – επικοινωνία: 

E: notafeministproject@gmail.com
W: notafeministproject.gr
Instagram: @this_is_not_a_feminist_project
Facebook: @thisisnotafeministproject