Στα τρία επεισόδια αυτής της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ της νέας συμπαραγωγής της COSMOTE TV που θα προβληθεί  από το COSMOTE HISTORY, η ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ζωντανεύει και ξεδιπλώνεται, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μέσα από καλλιτέχνες και συντελεστές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την πορεία της. Οι εμπειρίες και οι αφηγήσεις τους μας συνοδεύουν σ’ αυτό το ταξίδι. Γιατί εν τέλει η ιστορία της Λυρικής είναι οι άνθρωποι που συνδέθηκαν με αυτήν.

Βουτιά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο Τα πρώτα χρόνια και το διεθνές ρεπερτόριο, ανακαλύπτουμε τι πραγματικά είναι η όπερα για την Ελλάδα, τις απαρχές της, την αναζήτηση κατάλληλης στέγης, τα θέατρα που την φιλοξένησαν, τις επιλογές των καλλιτεχνικών διευθυντών της. Πώς άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και ποιες περιπέτειες συνδέθηκαν με τη στέγασή της. Πώς διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε το ξένο ρεπερτόριο και κατά πόσο το δραματολόγιο της Λυρικής συνδέθηκε με την πολυτάραχες ιστορικές περιόδους που έζησε η χώρα (κατοχή, δικτατορία, μεταπολίτευση).

Στο δεύτερο επεισόδιο με τίτλο Οι Έλληνες συνθέτες και το Μπαλέτο, ανακαλύπτουμε το ελληνικό ρεπερτόριο της ΕΛΣ, τις δυσκολίες σύνθεσης μιας ελληνικής όπερας, την έμπνευση που αντλούν οι συνθέτες από την ελληνική λογοτεχνία, τα συναισθήματα τού να ερμηνεύεις μια ελληνική όπερα. Επίσης, γνωρίζουμε την ιστορία ενός «λαϊκού» και αγαπημένου είδους όπως η οπερέτα. Το Μπαλέτο της Λυρικής, παρόν από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του σε εμβόλιμα χορευτικά μέρη σε όπερες και οπερέτες, έφτασε να παρουσιάζει ολόκληρα κλασικά έργα και σήμερα συνδυάζει με επιτυχία τον κλασικό, νεοκλασικό και σύγχρονο χορό.

Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο Στιγμές ορόσημα και νέοι ορίζοντες, ξεκινά από το φαινόμενο Κάλλας που ανανέωσε την σκονισμένη εικόνα του θεσμού στις αρχές της δεκαετίας του ’60, και την βιωματική ιστορία της μεσοφώνου Κικής Μορφονιού που τραγούδησε δίπλα στη μεγάλη ντίβα. Προχωράμε στην ολοκαίνουρια εποχή για τη Λυρική, στο ιστορικό της μετεγκατάστασης της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρακολουθούμε το άνοιγμα της Λυρικής στο ευρύτερο κοινό με την Εναλλακτική σκηνή, με εξωστρεφείς δράσεις, την όπερα για παιδιά αλλά και τα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μας μιλούν, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης και νυν καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης, ο Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Λουκάς Καρυτινός, η πρώην υψίφωνος της ΕΛΣ Μαρίνα Κρίλοβιτς, ο βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Πλατανιάς, σημαντικές πρώτες χορεύτριες, όπως η Κατερίνα Δήμα, η Μαρία Κουσουνή. Η Λυρική με τα σύνολα της, τη χορωδία, την ορχήστρα, τους μονωδούς, τους χορευτές της, όλο το καλλιτεχνικό και διοικητικό προσωπικό αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς πολιτισμού της Ελλάδας και η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία της Όπερας στην Ελλάδα.

Το χθες, το σήμερα και το πολλά υποσχόμενο αύριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις οθόνες σας!

Την υλοποίηση της παραγωγής «Εθνική Λυρική Σκηνή: Η ιστορία της Όπερας στην Ελλάδα», έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Project Manager: Καλλιόπη Αλπίτση
ΑρχισυνταξίαΣενάριο: Κατερίνα Κανέλλη
Αρχισυνταξία: Άννα Ρούτση
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Σβώλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μάνος
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιούλη Παπαοικονόμου E.P.N.
Παραγωγοί: Νίκος Βερβερίδης, Πέτρος Αδαμαντίδης