Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 – 40 λεπτά

Υλικά για τη γέμιση:
– 4 κ.σ. ελαιόλαδο
– 3-4 πράσα, κομμένα σε φέτες
– 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 250 γρ. φρέσκο σπανάκι
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ:
– 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
– 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 600 ml γάλα πλήρες
– αλάτι
– φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– μοσχοκάρυδο τριμμένο
– 80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
– 2 κρόκους αυγών

Άλλα υλικά:
– ελαιόλαδο για το σκεύος
– 12 φύλλα λαζάνια
– 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση:

– Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα  τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

– Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και καλύπτουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να χάσει τον όγκο του.

Σοτάρουμε λίγο ακόμα μέχρι να μελώσουν και αποσύρουμε από τη φωτιά.

– Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

– Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρώμα.

– Ρίχνουμε σταδιακά όλο το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.

– Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε 1 κουταλιά μπεσαμέλ στον πάτο.

– Από πάνω βάζουμε λαζάνια, ώστε να εφαρμόζουν στο σκεύος. Καλύπτουμε με λίγες κουταλιές γέμισης λαχανικών και πασπαλίζουμε με το ¼ της τριμμένης γραβιέρας και της μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε με λαζάνια, γέμιση λαχανικών, γραβιέρα και μπεσαμέλ, μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

– Πάνω-πάνω ολοκληρώνουμε με μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με όση τριμμένη γραβιέρα έχει μείνει.

– Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.