Ξέρατε ότι στην αρχαιότητα, πολλούς αιώνες πριν την ανακάλυψη των smartphone και των ηχητικών μηνυμάτων, υπήρχε μια ιδιοφυής για την εποχή, μέθοδος οπτικής μετάδοσης μηνυμάτων, η λεγόμενη «πυρσεία», η οποία σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ψηφιακή;

Φανταστήκατε ποτέ ότι θα παρακολουθούσατε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών μέσα από μια ανατρεπτική θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές τρεις εξωγήινους που μόλις προσγειώθηκαν στη Γη από έναν άγνωστο πλανήτη; Πιστέψατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να επισκεφτείτε όλα τα μουσεία του πλανήτη μέσα σε ένα ταξίδι διάρκειας μόλις 80 λεπτών;

Αν η φαντασία σας μπορεί να ταξιδέψει εκτός ορίων, εκεί που οι πιο απίθανες σκέψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι σίγουρα ο κατάλληλος χώρος για να πάρετε μια γεύση από την μοναδική εμπειρία του συγκερασμού φαντασίας, τεχνολογίας και αστείρευτης επικοινωνίας.

Με κύριο στόχο να ενισχυθεί η μόρφωση, η αμοιβαία κατανόηση, η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των λαών, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Με πλήθος εκδηλώσεων και ποικίλες δραστηριότητες, τα Μουσεία ανά τον κόσμο ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, εστιάζοντας σ’ ένα ειδικό θέμα που έχει να κάνει με τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με φετινή θεματική «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό», το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2018 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Με τη σκέψη ότι τα σημερινά Μουσεία αποτελούν το κέντρο συνάντησης πολλών και διαφορετικών δικτύων, προάγουν τις σχέσεις που αφορούν στο διαδίκτυο και δομούν μεγάλο μέρος της εμπειρίας που απολαμβάνουν οι επισκέπτες στα κοινωνικά δίκτυα και στον ψηφιακό χαρακτήρα των εκθεμάτων, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολιτιστικού οργανισμού που μπορεί και κάνει την σκέψη πράξη.

Μικροί και μεγάλοι, οικογένειες αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ένα τετραήμερο ξεχωριστής τεχνολογικής εμπειρίας στο Μουσείο (17, 18, 19 και 20 Μαΐου 2018), συμμετέχοντας στις ειδικά διαμορφωμένες για την Διεθνή Ημέρα επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει, με ελεύθερη είσοδο.

Το παρελθόν και το παρόν γίνονται ένα, μέσα από μία διαδραστική ξενάγηση με τίτλο «Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone». Η σταδιακή εξέλιξη της τεχνολογίας χρόνο με το χρόνο, από την εποχή της αρχαιότητας, του Κλεόξενου και του Δημόκλειτου, έως τα σημερινά τεχνολογικά θαύματα, την επανεξέταση του χρόνου και του τόπου μέσω των ψηφιακών συστημάτων και τις αστείρευτες δυνατότητες επικοινωνίας, έρχονται στο προσκήνιο της δράσης.

Μια ειδικά διαμορφωμένη δράση για παιδιά 4 έως 7 ετών που στόχο έχει να φέρει τους λιλιπούτειους συμμετέχοντες ένα βήμα πιο κοντά στο μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας Sand Box, ετοιμάζεται να κλέψει τις εντυπώσεις των παιδιών, τα οποία μέσω μιας διαδρομής στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν την δική τους τηλεπικοινωνιακή διαδρομή στην άμμο.

Με τίτλο «Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» το Μουσείο καλεί παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών με τους γονείς τους, να δουν τον μουσειακό χώρο μέσα από ένα καθαρά προσωπικό πρίσμα, επιλέγοντας τη διαδρομή που τους αρέσει. Οι μικροί συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεση τους 25 ολόκληρα λεπτά για να επιλέξουν τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας ξεχωριστής μουσειακής εμπειρίας, την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία που θα ξεκινά από την πυρσεία και θα καταλήγει στο… smartphone.

Μέσω της Commedia dell’ arte, της ιταλικής αυτοσχεδιαστικής κωμωδίας που άνθισε μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα, σχολικές ομάδες παιδιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «Κι όμως… Κινείται», μια άκρως εντυπωσιακή θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστές 3 εξωγήινους, άρτι αφιχθείς από έναν άγνωστο πλανήτη, οι οποίοι με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα διηγηθούν επί σκηνής την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

Τέλος, το πρωτοποριακό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 5-13 ετών αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες «Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» υπόσχεται να προσφέρει στους παρευρισκόμενους μια αστραπιαία και μαγευτική ξενάγηση στα Μουσεία του κόσμου μέσα σε 80 μόλις λεπτά. Μέσω των tablets του Μουσείου, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν σπάνιες και ξεχωριστές συλλογές από τα πιο εντυπωσιακά Μουσεία του πλανήτη, ενώ στο τέλος θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους κολλάζ από τα εκθέματα που θα έχουν επιλέξει.

Η είσοδος στις δράσεις είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.