Το μόνο γνωστό έργο ζωγραφικής του Μπενβενούτο Τσελίνι, η αυτοπροσωπογραφία του θα παρουσιαστεί διεθνώς από τον οίκο Tamoikin Art Fund στου οποίου την κατοχή βρίσκεται το σπάνιο αυτό έργο. Το έργο ανακαλύφθηκε το 2005 σε ιδιωτική συλλογή και η διαδικασία της συντήρησης και αποκατάστασης του έργου διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο γεννημένος το 1500 Μπενβενούτο Τσελίνι ήταν Ιταλός χρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος και μουσικός, ένας αληθινά αναγεννησιακός καλλιτέχνης και από τους κυριότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης, όχι μόνο για το έργο του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έδειχνε να απολαμβάνει τη ζωή. Τα έργα του, του χάρισαν παγκόσμια φήμη όπως το μνημειακό γλυπτό που απεικονίζει τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας και κοσμεί την Πιάτσα ντε λα Σινιορία της Φλωρεντίας.

Ο Τσελίνι έγραψε την αυτοβιογραφία του, στην οποία περιγράφει τον εριστικό του χαρακτήρα, την περιπετειώδη του διάθεση και την μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του. Είναι ο ήρωας της όπερας του Εκτόρ Μπερλιόζ Benvenuto Cellini. Τα εξαίσια μπρούντζινα γλυπτά του, κοσμούν σπουδαίους δρόμους της Ιταλίας. Πολυμαθής, διάσημος, υψηλά αμειβόμενος, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής του.

Benvenuto Cellini   |  Self-Portrait   |   16th Century   |   61 x 48 cm   |   Oil on Paper and Canvas

Η αυτοπροσωπογραφία που βρέθηκε, είναι ένα έργο τέχνης μεσαίου μεγέθους (61 x 48 εκ.), το οποίο φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα με λάδι πάνω σε μοναδικό χαρτί μεταξοβάμβακα που έχει κολληθεί πάνω σε καμβά. Πρόκειται για την ακριβέστερη μέχρι στιγμής απεικόνιση του Τσελίνι. Ο πίνακας βρέθηκε σε σχετικά καλή κατάσταση, κάτι σπάνιο για έργα τέχνης τόσων αιώνων.

Το Tamoikin Art Fund θα παρουσιάσει αυτό το σπάνιο έργο τέχνης σε όλο τον κόσμο πριν βγει σε δημοπρασία.