Κείμενο: Ελένη Ανθοπούλου

Ήμουν αρκετά τυχερή να πληροφορηθώ, εντελώς τυχαία σε συνάντηση αποφοίτων, για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο Los Angeles και δυστυχώς, είναι σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας. Με κίνητρο, λοιπόν, την αγάπη μου για το σινεμά, το LA και την Ελλάδα, «ανακάλυψα» τον Διευθυντή του LAGFF, κ. Αριστοτέλη Κατωπόδη κι ύστερα από μια ευχάριστη συζήτηση μαζί του, έκλεισα εισιτήρια, ειδοποίησα τους local φίλους μου και βρέθηκα, έτσι απλά, στην πιο αγαπημένη πόλη της Καλιφόρνια. Εκεί μου δόθηκε η απίστευτη ευκαιρία να συνεργαστώ με τη δυναμική PR Team της Melinda Manos που υποστήριξε το Φεστιβάλ στις δημόσιες σχέσεις, τα δημοσιεύματα, τις φωτογραφήσεις και φυσικά το δημοφιλές κόκκινο χαλί!

Το soft opening του Φεστιβάλ έγινε στο καταπράσινο UCLA με την ταινία «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λαπατά και πρωταγωνιστή τον Θοδωρή Αντωνιάδη, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη, η γλυκύτατη ιστορία ενός μοναχικού παπά με τα σκυλάκια του σε απομακρυσμένο ελληνικό νησί. Η επίσημη τελετή έναρξης, όπως και όλο το Φεστιβάλ, έλαβε χώρα στο «Egyptian Theatre» στη φημισμένη Hollywood boulevard, με την ταινία «Meltem», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δογάνη και πρωταγωνίστρια την ταλαντούχα νέα ηθοποιό Δάφνη Πατακιά, μια συγκινητική ταινία με φόντο το ελληνικό γαλάζιο και το επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα.

Ομολογώ ότι ήταν απίστευτο πόσες πολλές υπέροχες ταινίες Still River», «1/2 New Year», «Epiphany», «Holy Boom», «Cliffs of Freedom», «The waiter», «Kazantzakis»), αρκετές άγνωστες στην Ελλάδα, όπως και μικρού μήκους ταινίες («Nowhere», «Molly 6 to 8», «Flickering Souls set alight», «Mr. Segur») και ντοκιμαντέρ («Olympia» σχετικά με τη ζωή και το έργο της εκρηκτικής Olympia Dukakis), προβλήθηκαν, συγκίνησαν και ενθουσίασαν το κοινό κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ πληθώρα Ελληνοαμερικάνων καλλιτεχνών, όπως Patricia Kara, Elena Evangelo, Theo Pagones, Valorie Massalas, Adoni Maropis, Simon Kassianides, Vassy, Sofia Toufa και πολλοί άλλοι, φωτογραφήθηκαν με αστραφτερά χαμόγελα στο κόκκινο χαλί του LAGFF. Η ζεστή ατμόσφαιρα, ζωντάνια, λάμψη, χαμόγελα, δάκρυα συγκίνησης, φλας, red carpets, media, ταλέντα είναι λίγες μόνο από τις λέξεις και εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό τώρα που αναπολώ όλες εκείνες τις υπέροχα γεμάτες μέρες κάτω από το «marine layer» του Ειρηνικού ωκεανού στο πάντα γοητευτικό, ελκυστικό και εξωτικό LA.

To Φεστιβάλ έκλεισε με την ταινία «Her Job» σε σκηνοθεσία του Νίκου Labot και με την τιμητική βράβευση της τρυφερής Valorie Massalas, υποψήφιας για Όσκαρ, για τη συμβολή της ως casting director και παραγωγό και σε πάρα πολλές γνωστές ταινίες στην Αμερική («Gods and Mothers», «Chaplin», «Annie», «Family Weekend», «About Last Night», «The Wedding Ringer»).

Καλλιτέχνες, media, διοργανωτές, εθελοντές, καλεσμένοι, όλοι συνέβαλαν σε μια υπέροχα ζεστή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που διήρκεσε 7 μέρες, ένωσε την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα, ανέδειξε νέα ταλέντα, έφερε νέες γνωριμίες, διαφήμισε στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και χάρισε ευχάριστες αναμνήσεις στο αξέχαστο LA. Hopefully, ραντεβού στο επόμενο LAGFF 2020!