Η αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα έπεσε με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, σε μια χαμηλών τόνων τελετή λήξης, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, στο Ολύμπιον.

Την τελετή λήξης προλόγισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επισημαίνοντας: «Ένα ακόμη Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται αύριο. Ένα Φεστιβάλ που, από την ίδρυσή του 15 χρόνια πριν, δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του». Κλείνοντας, ο κ. Εϊπίδης τόνισε: «Ραντεβού λοιπόν στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου για μια συναρπαστική διαδρομή στις προβολές του αφιερώματος για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ, και του χρόνου το Μάρτιο στο επόμενο, 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Αμέσως μετά, ακολούθησε η διαδικασία απονομής των βραβείων του 15ου ΦΝΘ. Το πρώτο βραβείο δόθηκε από την Διεθνή Αμνηστία στην ταινία «Λέγε με Κούτσου» των Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι-Ουόρολαπό για την ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ. Το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά. Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον». Η φετινή κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του χειμώνα» του Μανιέλ φον Στιρλέρ.

Έπειτα, έγινε η απονομή του βραβείου «Doc on Air» της ΕΡΤ για το καλύτερο project του Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN. Το βραβείο απονεμήθηκε στο project «Playing with Fire» σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ απονεμήθηκε το βραβείο Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production από την εταιρεία Authorwave. Το βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Aunty» σε σκηνοθεσία και παραγωγή των Σάλβα Μουνιόθ και Μανού Τζερόσα.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο κ. Peter Wintonick, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής FIPRESCI, για να δόσει το βραβείο για καλύτερη ξένη παραγωγή στην ταινία «Μέρη μιας οικογένειας» του Διέγο Γκουτιέρες. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Τσαγκαράκης για να απονείμει το βραβείο FIPRESCI για καλύτερη ελληνική παραγωγή, το οποίο απέσπασε η ταινία «They Glow in the Dark» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Η απονομή των βραβείων του 15ου ΦΝΘ ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer, τα οποία αφορούν σε ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ άνω και κάτω των 45 λεπτών. Το Βραβείο Κοινού Fischer για ξένη παραγωγή κάτω των 45’ απέσπασε η ταινία «H υψηλή τιμή του χρυσού» του Ρος Ντόμονι, ενώ καλύτερη ξένη παραγωγή άνω των 45’ ανακηρύχθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο εξ αίματος αδελφός» του Στιβ Χούβερ. Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική παραγωγή κάτω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα» σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα και ακολούθησε το Βραβείο Κοινού Fischer για την καλύτερη ελληνική παραγωγή άνω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

Η σεμνή και λιτή αυτή βραδιά έκλεισε με την προβολή του συγκλονιστικού και βαθιά ανθρώπινου ντοκιμαντέρ «Ο εξ αίματος αδελφός» του Στιβ Χούβερ.
Ραντεβού στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ!

φωτογραφία: photo press agency motionteam, Bασίλης Βερβερίδης