«Σχεδόν όλος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πρόκληση, που απαιτεί γενναία μέτρα αλλά και την υπεύθυνη στάση όλων μας. Μόνο έτσι θα βγούμε γρήγορα και με τις λιγότερες πληγές από την παρούσα δοκιμασία και με την ελπίδα αυτή ανοίγουμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας με το 1ο #ThalassaFestival. Μέχρι τότε όμως… #μένουμεσπίτι.

H ΑΜΚΕ ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Thalassa, προγραμματίζει τη διοργάνωση 4ημερου φεστιβάλ στην Αλόννησο, το διάστημα 5-8 Ιουνίου 2020, με στόχο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και παράδοσης του νησιού και των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τις προοπτικές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του οικοτουρισμού, της κυκλικής οικονομίας κλπ.

Στη διάρκεια του 4ημερου Φεστιβάλ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα δράσεων με διαφορετικό αντικείμενο και χαρακτηριστικά όπως αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις στις ομορφιές του νησιού, πολιτιστικά δρώμενα, καθαρισμούς ακτών και βυθού, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, συζητήσεις κλπ. Το φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό στο κοινό, ταυτόχρονα όμως θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στις δράσεις του θεσμικοί παράγοντες, εκπρόσωποι του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών κ.ά.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να ωφελήσει πολλαπλά την Αλόννησο και τις όμορες περιοχές, αποτελώντας έναν πυρήνα συγκέντρωσης καινοτόμων προτάσεων, νέων τεχνολογιών, ανταλλαγής γόνιμων ιδεών, και το κυριότερο, ένα μοντέλο υγιούς διάδρασης μεταξύ φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινου παράγοντα, που μπορεί να λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και νησιωτικότητας. Ήδη, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έθεσαν το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα τους ενώ και άλλοι φορείς, όπως η Πρεσβεία της Νορβηγίας, έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους.»