Πανηγυρικά έληξε το Σάββατο 29/9 η φετινή 24η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» με μεγάλο νικητή τον Μαρσέλο Μαρτινέσι και την ταινία του «Οι Κληρονόμοι», η οποία κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας.

«Η επιτροπή απονέμει το βραβείο στις Κληρονόμους. Η ταινία αυτή είναι ένα οικείο πορτραίτο της σχέσης ενός ζεύγους λεσβιών μεγαλύτερης ηλικίας και του κοινωνικού τους κύκλου, μιας σχέσης που σπάνια αναπαριστάται. Η συγκροτημένη κινηματογράφηση αποδίδει εξαίρετα τους περιορισμούς της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και πως η  ηρωίδα απελευθερώνεται παρά τις προσωπικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Η ταινία συνολικά δημιουργεί ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιστευτό σύμπαν, τόσο γοητευτικό όσο και ανατρεπτικό», τόνισε η κριτική επιτροπή (αποτελούνταν από τους Αρι Φόλμαν , Νατάσα Γκίκας, Μαρκ Σμιθ, Έλεν Ντε Γουίτ και Μάκη Γαζή).

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών κέρδισε η ταινία «Ληστεία στο Μουσείο» του Αλφόνσο Ρουίθ Παλάθιος. «Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Αλφόνσο Ρουίθ Παλάθιος για την εξέχουσα σκηνοθετική του δουλειά στην «Ληστεία στο Μουσείο». Η χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας τελειοποιείται στο έργο του Αλφόνσο: η χορογραφία των ηθοποιών σε κάθε σκηνή είναι δυναμική και όμορφη, η σύνθεση επιδεικνύει εντυπωσιακή επινοητικότητα και υπάρχουν στιγμές που λες και η κάμερα σκαλίζει το φως ώστε να αποτυπώσει την πλοκή και τους ηθοποιούς. Ανυπομονούμε για την επόμενη ταινία του Αλφόνσο Ρουίθ», ανέφεραν σχετικά τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν οι Κλέμενς Μέγιερ και Τόμας Στούμπερ για την ταινία «Στους Διαδρόμους», ενώ το Βραβείο Κοινού Fischer Beer κέρδισε η ταινία «Ανάσα Ελευθερίας» της Ίσολντ Ιγκατότιρ. Το Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) κέρδισε η ταινία «Στους Διαδρόμους» του Τόμας Στούμπερ, η οποία σύμφωνα με την επιτροπή «με σύγχρονη κινηματογραφική γλώσσα και πολλές φιλμικές αναφορές, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με ένα καυτό, κοινωνικό θέμα -την αισιοδοξία της εργατικής τάξης κόντρα στην κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση, στην καρδιά της Ευρώπης».

Τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία «Μια Γυναίκα Αιχμάλωτη» της Μπερναντέτ Τούζα-Ρίτερ. Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Σίμραν Χανς, Ευαγγελία Κρανιώτη, Άντιε Έμαν & Γκιουρτσάν Κελτέκ. Ειδική Μνεία δόθηκε στις ταινίες «Μπίσμπι 1917» του Ρόμπερτ Γκριν«Η Σχεδία» του Μάρκους Λίντεν.

Η ταινία συνολικά δημιουργεί ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιστευτό σύμπαν, τόσο γοητευτικό όσο και ανατρεπτικό», τόνισε η κριτική επιτροπή για τις «Κληρονόμους» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι.

Η ταινία συνολικά δημιουργεί ένα περίπλοκο αλλά συνάμα πιστευτό σύμπαν, τόσο γοητευτικό όσο και ανατρεπτικό», τόνισε η κριτική επιτροπή για τις «Κληρονόμους» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι.

 Oι νικητές των ελληνικών βραβείων:

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο μέλλον του ελληνικού σινεμά, το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απένειμε και τα βραβεία του Διαγωνιστικού τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους και Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.

Η Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων», οι ηθοποιοί Ελένη Ουζουνίδου, Αρτέμης Χάβαλιτς και ο δημιουργός του «The Ox» Γιώργος Νικόπουλος, αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών, που αποτελούνταν από τις/τους: Σύλλας Τζουμέρκας, Φαίδρα Βόκαλη, Γιάννης Κοκιασμένος, Δώρα Μασκλαβάνου & Γιάγκος Αντίοχος.

Ειδική Μνεία δόθηκε στον Γιώργο Νικόπουλο για το «The Ox». Ο κριτικός κινηματογράφου Γιάγκος Αντίοχος ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με το σκεπτικό της επιτροπής: «Ένα χειροποίητο animation από έναν πρωτοεμφανιζόμενο δημιουργό, μια τολμηρή και ανοίκεια κινηματογραφική σύνθεση που με τις λιτές, βωβές της εικόνες επιχειρεί την ποιητική ανάπλαση ενός κόσμου καταδικασμένου να ζήσει σε άγριους καιρούς. Για το δημιουργικό θάρρος, την εικαστική αρτιότητα και την κινηματογραφική πρωτοτυπία, Ειδική Μνεία στον Γιώργο Νικόπουλο για το “The Ox”».

Γιώργος Νικόπουλος, «The Ox»

Γιώργος Νικόπουλος, «The Ox»

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού δόθηκε στον Αρτέμη Χάβαλιτς για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού κέρδισε η Ελένη Ουζουνίδου για τις ταινίες «Τοο Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη και «Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω» του Σταύρου Τσιώλη. Από την άλλη, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτιδας κέρδισε η Νάνσυ Μπινιαδάκη για την «Επιφάνεια των Πραγμάτων».

Ελένη Ουζουνίδου

Ελένη Ουζουνίδου

Αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκπροσωπεί το πιο συναρπαστικό, καλλιτεχνικά ανήσυχο κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και έχει παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 350 ταινίες.

Για την φετινή 24η διοργάνωση, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 244, γεγονός που απέδειξε πως το ελληνικό σινεμά είναι δραστήριο και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Ειδική Μνεία της Επιτροπής κέρδισε το «Βουρβουρού» της Καρίνας Λογοθέτη, το «Muffin» του Ντάνιελ Μπόλντα και το «Icebergs» της Ειρήνης Βιανέλλη. Το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας κέρδισε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου για την ταινία «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου. Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία η Σοφία Κόκκαλη για τις ταινίες «Έκτορας Μαλό – Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου και «Όταν Ήμουν στο Λύκειο, Ήμουν Ερωτευμένος με την Άννα» της Ελένης Μητροπούλου.

Ζακλίν Λέντζου

Ζακλίν Λέντζου

Το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κέρδισε η Νικολέτα Λεούση και ο Βαγγέλης Σέρφας για την ταινία «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση. Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτιδας πήγε στη Λία Τσάλτα για την ταινία «Το Δάσος», ενώ ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Δημητρόπουλος απένειμε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Κωστή Χαραμουντάνη για την ταινία «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι».

Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας στο «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου, ενώ το Βραβείο Α’ Καλύτερης Ταινίας πήγε στο «Έκτορας Μαλό – Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου.