Δεν είχα ξαναπάει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ναι, ξέρω, είναι πολλά τα χρόνια. 24 ήδη. Θα έπρεπε! Κοντά και στον τόπο καταγωγής μου. Μήπως γι’ αυτό; Με το μωρό στο καροτσάκι επιχείρησα ένα καλοκαίρι ν’ ανέβω στο κάστρο, αλλά δεν τα κατάφερα. Το παρακολουθούσα όμως από πιο μακριά. Τις ομάδες χορού από το εξωτερικό, τις ελληνικές συμμετοχές, ποιοι ξεχώρισαν, ποιοι συχνάζουν εκεί…

Justine Berthillot & Frédéri Vernier

Φέτος όμως επιτέλους τα κατάφερα. Ξεκίνησα από το πρώτο Σαββατοκύριακο του φεστιβάλ με το υπέροχο Free Fall της Compania Sharon Fridman, μια παράσταση από αυτές που σου θυμίζουν τι τεράστιες δυνατότητες έχει το ανθρώπινο σώμα και το να αφήνεσαι στον άλλον. Που με μόνο της «εφέ» το φως και τα κορμιά των χορευτών δημιούργησε ένα σύμπαν μαγείας και μαζί και οικειότητας.

Svalbard Company

Svalbard Company - foto Mike Rafail

Svalbard Company

Svalbard Company - foto Mike Rafail

Svalbard Company

Και μετά… κόλλησα. Κι ήμουν πίσω και το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να δω παραστάσεις όπως το All Genius all idiot των Svalbard Company ή τους διάσημους στο youtubικό σύμπαν Marquese Scott και Poppin John.

Marquese Scott & Poppin John

Αλλά αυτό που με έκανε να ξαναγυρίσω δεν ήταν μόνο το πρόγραμμα και οι παραστάσεις. Ήταν ότι στο υπερσύγχρονο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας όπου διεξάγεται πλέον το φεστιβάλ, μπορείς να πας μετά το μπάνιο σου και να πάρεις εισιτήριο από τις ευγενέστατες κοπέλες που κάθονται στο ξύλινο τραπεζάκι στο προαύλιο του Μεγάρου. Μπορείς να βρεις εκεί έξω την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα και να τη συμβουλευτείς πριν δεις μια παράσταση με το παιδί σου.

Marquese Scott & Poppin John

Μπορεί να κάτσεις δίπλα με την υπεύθυνη επικοινωνίας και τύπου, Λήδα Καρανικολού και να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου ή την τρομάρα σου μη διαλέξει εσένα ο χορευτής για να κάνει το διαδραστικό του σόου.

Μπορεί να πεις δυο κουβέντες με τους χορευτές μετά την παράσταση. Να μιλήσεις και με τα παιδιά που κάνουν τα σεμινάρια χορού όλη την εβδομάδα και νιώθουν πια μέρος της πόλης και του φεστιβάλ. Να μπερδέψεις τα εισιτήριά σου και να σου βρουν αμέσως την καλύτερη λύση. Να συναντήσεις επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και να χορέψεις με το γκρουπ που εκεί έξω παίζει λάτιν.

Josef Nadj

Josef Nadj

Josef Nadj

Με λίγα λόγια, αυτό το φεστιβάλ έχει μια απίστευτη αίσθηση άψογου επαγγελματισμού και χαλαρότητας συγχρόνως. Μια αίσθηση αυτονόητης και ανεπιτήδευτης φιλοξενίας σε ένα όμως πολύ εκλεπτυσμένο σπίτι.

Είναι ωραίο να μπορείς να βρίσκεις ακόμα τέτοια φιλόξενα σπίτια!