Πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια απέφερε η πρώτη δημοπρασία αντικειμένων από την ιδιωτική συλλογή έργων του Ντέιβιντ Μπάουι, με ορισμένα εξ αυτών να ξεπερνούν τις τιμές στις οποίες είχαν εκτιμηθεί.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το βράδυ της Πέμπτης, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πραγματοποίησε την πρώτη από τις τρεις δημοπρασίες με τίτλο «Bowie/Collector», με έργα τέχνης του διάσημου μουσικού, που απεβίωσε τον Ιανουάριο σε ηλικία 69 ετών, με την πώληση να αποφέρει 24,3 εκατ. λίρες (30,66 εκατ. δολάρια).

«Στον Ντέιβιντ ανέκαθεν άρεσε να μοιράζεται τα έργα της συλλογής, δανείζοντάς τα σε μουσεία και στηρίζοντας ενεργά την τέχνη και τους καλλιτέχνες που ήταν μέρος του δικού του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου Sotheby’s. «Ενώ η οικογένεια έχει κρατήσει ορισμένα κομμάτια με ξεχωριστή σημασία, τώρα είναι η ώρα για τον υπόλοιπο κόσμο να μοιραστεί την αγάπη του Ντέιβιντ για αυτά τα αξιοσημείωτα έργα και να συνεχίσουν να μένουν ζωντανά».

Bowie/Collector

Bowie/Collector

Ανάμεσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν, ήταν ο πίνακας «Air Power» του αμερικανού καλλιτέχνη Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, έναντι 7,1 εκατ. λιρών (8,96 εκατ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του πριμ του αγοραστή – πολύ πάνω από την εκτιμώμενη τιμή των 2,5-3,5 εκατ.). Το έργο «Head of Gerda Boehm» του βρετανού καλλιτέχνη Φρανκ Άουερμπαχ πουλήθηκε έναντι 3,8 εκατ. λιρών, ενώ η εκτίμηση ήταν για 300.000-500.000.

Ο πίνακας με τίτλο «Beautiful, hallo, space-boy painting» του Βρετανού καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ και του Μπάουι, πωλήθηκε για 785.000 λίρες, ενώ η εκτιμώμενη τιμή ήταν για 250.000-350.000. Περίπου 350 αντικείμενα διατίθενται προς πώληση, ανάμεσά τους γλυπτά και έπιπλα ντιζάιν. Εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί να γίνουν δύο ακόμα δημοπρασίες με αντικείμενα από τη συλλογή του Μπάουι.

Σχετικά άρθρα:

Το μιούζικαλ «Λάζαρος» του David Bowie το φθινόπωρο στο Λονδίνο

Bowie/Collector: σε δημοπρασία 400 αντικείμενα τέχνης από την προσωπική συλλογή του David Bowie