Ν’ ανοίξουμε κινηματογραφικά πανιά για ταξίδια με αληθινές ιστορίες του κόσμου, να παρατηρήσουμε αληθινά τοπία, διαφορετικά από εκείνα των τουριστικών πακέτων που μας προσκαλούν να γυρίσουμε τον κόσμο συλλέγοντας εξωτικές εμπειρίες ζωής.

Στο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας οι άνθρωποι γίνονται ξεναγοί μας, οι άνθρωποι ερευνούν, ο ανθρωπολογικός φακός καταγράφει ιστορίες κι εμείς γινόμαστε παρατηρητές της βιωμένης πραγματικότητας ένος άλλου ανθρώπου σ’ ένα άλλο μακρινό ή κοντινό από εμάς μέρος της γης.

Για πέντε ημέρες μπορούμε να συμπλεύσουμε με ανθρώπους που θα μας πουν τις ιστορίες τους, πώς εκείνοι ζουν, αντιλαμβάνονται και σκέφτονται τον κόσμο. Πόσες οπτικές θα συναντήσουν τις δικές μας; Όσο πιο ανοιχτοί στην υποκειμενικότητα τόσο πιο πλούσιοι απ’ τα βιωματικά ταξίδια της οπτικής ανθρωπολογίας.

Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι μπορούν να χωρέσουν σ’ αυτόν τον κόσμο, ούτε καν σ΄αυτές τις παραγράφους, όμως καλοδεχούμενη να είναι κάθε εικόνα και αληθινή ιστορία για έναν «Εμείς και ο κόσμος» καλύτερο από εκείνων των παιδικών θρανίων.

**

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου:  «BABAI/O Μπαμπάς μου» του Βίσαρ Μορίνα | 28 – 30 Νοεμβρίου 2016 | Κινηματογράφος Άστορ