«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης»
– Jorge Luis Borges

Έχοντας αφήσει εδώ και λίγες μέρες πίσω της το καλοκαίρι, η πόλη βάζει τα φθινοπωρινά της και υποδέχεται τον Σεπτέμβρη που φέρνει μαζί του αγαπημένες συνήθειες, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν το βιβλίο.

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου επέστρεψε για ακόμη μία χρονιά ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό, με δεκάδες πάγκους γεμάτους βιβλία να απλώνονται στο χώρο του Ζαππείου.

Μία μεγάλη γιορτή ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας. Μικροί και μεγάλοι έκαναν τις πρώτες τους βόλτες στην έκθεση, παίρνοντας μία ιδέα από τις νέες κυκλοφορίες, εκφράζοντας τις απορίες τους σε άτομα που είναι εκεί να τους βοηθήσουν ώστε να επιλέξουν το βιβλίο που επιθυμούν και βρίσκοντας αγαπημένες τους εκδόσεις ανάμεσα στους πάγκους.

Νέοι τίτλοι βιβλίων και επανεκδόσεις, βρίσκονται στη θέση τους έτοιμοι να παρασύρουν στον δικό τους κόσμο, τους εν δυνάμει αναγνώστες.

Παιδιά κάθε ηλικίας ψάχνουν να βρουν εκείνα τα βιβλία που θα έχουν το κάτι παραπάνω που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, άνθρωποι που, διασχίζοντας την έκθεση, «πέφτουν» τυχαία πάνω στο αγαπημένο τους βιβλίο και αρχίζουν να αφηγούνται την ιστορία του στους φίλους τους που είναι μαζί, περαστικοί που βλέπουν ότι κάτι συμβαίνει και αποφασίζουν να κάνουν μια βόλτα ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στις στοίβες βιβλίων που βρίσκονται μπροστά τους. Εικόνες οικείες από ένα γνώριμο πια φεστιβάλ, που έχει καταφέρει να βρει τη θέση του στην πόλη, δίνοντάς μας ένα παραπάνω κίνητρο για μία απογευματινή βόλτα στην Αθήνα, δίπλα από τον Εθνικό Κήπο.

Φετινό θέμα της διοργάνωσης είναι «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος», τρεις πνευματικές δραστηριότητες με «σχέσεις αμφίδρομες και ρόλους εναλλασσόμενους», όπως μας λέει ο Γρηγόρης Πλαστάρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων, τον οποίο συναντήσαμε στο φεστιβάλ.

«Ο έντυπος λόγος – θεατρικός, διαλογικός, λογοτεχνικός – εμπνέει τη σκηνή και την οθόνη και εκείνες με τη σειρά τους δίνουν την αφορμή για τη δημιουργία μίας πλούσιας βιβλιογραφίας», συνεχίζει ενώ κάνουμε μία βόλτα στο περίπτερο του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, που φιλοξενούνται στην έκθεση.

Εκεί, όπου μπορείς να ανακαλύψεις έργα από την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη έως τη «Γέρμα» του Λόρκα και από τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, μέχρι τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου. «Θέλουμε με φόντο το βιβλίο να θέσουμε ερωτήματα και προβληματισμούς, ώστε να ξαναβρούμε την επαφή και την πνευματική επικοινωνία».

Στις κεντρικές της εκδηλώσεις, η φετινή διοργάνωση συμπράττει με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης «με σκοπό να προβληθεί το έργο τους, αλλά και η συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας», συμπληρώνει ο κ. Πλαστάρας.

Με αφορμή το έτος Καζαντζάκη, τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στον μεγάλο συγγραφέα με τίτλο: «Νίκος Καζαντζάκης. Θεατρικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός», αναδεικνύοντας το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την αλληλεπίδρασή της με το Βιβλίο.

Αυτά και πολλά ακόμη περιμένουν τους επισκέπτες του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου, που μας προσκαλεί να αποδράσουμε για λίγο και να απολαύσουμε έναν περίπατο με φόντο τους χιλιάδες τίτλους.

Καλές βιβλιο-διαδρομές!

  

Info:

46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο | 1 – 17 Σεπτεμβρίου | Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00 – 22:30, Παρασκευή & Σαββάτο: 18:00 – 23:00, Κυριακή: 10:30 – 15:00 & 18:00-22:30