Όχι μια, ούτε δύο, αλλά πέντε Σκυταλοδρομίες Λόγου συμπληρώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου τον Οκτώβριο. Μετά τους Τίτο Πατρίκιο, Παντελή Μπουκάλα, Ρέα Γαλανάκη, Δημήτρη ΔασκαλόπουλοΜαρία Στασινοπούλου, ο τέταρτος σκυταλοδρόμος Νίκος Βατόπουλος – αθηναιογράφος, χρονογράφος, επιφυλλιδογράφος – παραδίδει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Γκόνη, συγγραφέα, ποιητή και σκηνοθέτη του θεάτρου με αφορμή το βιβλίο του «Εφτά λευκά πουκάμισα» (εκδ. Άγρα, 2017).

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Αθήνας, αίθουσα Τελετών, η πέμπτη Σκυταλοδρομία Λόγου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Συντονιστές είναι o ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης και η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και Άγρα.

Ο Νίκος Βατόπουλος είχε παραλάβει τη σκυτάλη με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα», εκδ. Μεταίχμιο 2018. Στην εκδήλωση της 24ης Σεπτεμβρίου, οι προηγούμενοι σκυταλοδρόμοι, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και Μαίρη Στασινοπούλου σχολίασαν σχετικά με το έργο του: «Ο Νίκος Βατόπουλος έχει μια αστική ευγένεια, καλλιέργεια και μόρφωση, που χαρακτήριζε τους παλιούς, καλούς δημοσιογράφους. Η λογοτεχνικότητα των κειμένων του, με τις περιγραφές, παρομοιώσεις και αντιθέσεις τους, το συνδυασμό γνώσης και αναζήτησης με τη συνδρομή της φαντασίας, δίνει φωνή και συναίσθημα σε κτήρια της πόλης. Τα κείμενά του μας έχουν κάνει επανειλημμένα να τριγυρνάμε στην Αθήνα αναζητώντας σπίτια και συνοικίες». Η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη τόνισε ότι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του “αρχαιολόγο του άστεως” και μας κάνει κοινωνούς της συγκίνησης που βιώνει, καλώντας μας με τον προβληματισμό του να κάνουμε τη δική μας ανάγνωση, ενώ ο συν-συντονιστής, δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος, είπε ότι τα κείμενά του σε κάνουν ν’ αγαπάς τις λέξεις. «Ακόμα κι ένα σκοτεινό σοκάκι, η πένα του Βατόπουλου το φωτίζει μαγικά!»

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Νίκος Βατόπουλος δήλωσε: «Η Σκυταλοδρομία Λόγου είναι μια υπέροχη ιδέα που αναδεικνύει τα κειμενικά είδη. Μου αρέσει ο όρος, γιατί τον συνδέω και με τη σκυταλοδρομία των γενεών στην πόλη! Είμαστε όλοι περαστικοί και είναι νομοτελειακό, ότι πολλά από τα κτήρια θα χαθούν στο χρόνο. Το θέμα είναι να σώσεις το αίσθημα της πόλης, την αστική περηφάνια. Εγώ θέλω να δημιουργήσω μια μικρή “ρωγμή” στον αναγνώστη, να νιώσει κάτι διαβάζοντας. Μια ελάχιστη τομή του χρόνου, όπου το βλέμμα και ο νους θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν μια ιδέα. Και για να υπάρξει ιδέα, πρέπει να έχει υπάρξει συγκίνηση!».

Σχετικά με την επιλογή του, να παραδώσει τη σκυτάλη στον Θοδωρή Γκόνη, σχολίασε: «Είναι ένας άνθρωπος που θεωρώ ότι δικαιώνει απολύτως τον όρο του δημιουργού, καθώς όχι μόνο εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αλλά και γιατί με την πάροδο των ετών έχει κατακτήσει ένα δικό του, αναγνωρίσιμο ύφος. Ένα ύφος ευρύχωρο, οικουμενικό και βαθιά ελληνικό συγχρόνως. Η τελευταία συλλογή διηγημάτων του δοξάζει την πλαστικότητα, την ευλυγισία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, με ένα τρόπο σχεδόν εμμονικό. Η γλώσσα μπορεί να είναι και ένα φετίχ, αλλά στην περίπτωση αυτή, η γλώσσα ορίζει τη συνθήκη μέσα από την οποία ο κόσμος παραμένει πολύπλευρος, αντιφατικός, κρυπτικός και φωτεινός. Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να απομονώσω είναι η τόλμη της απελευθέρωσης χειμάρρων σάρκινης και πνευματικής απόλαυσης. Έχει έναν τρόπο να φέρνει τη γεύση της σκόνης, των καρπών, του χώματος, του ξύλου, της σάρκας. Γήινος και βαθιά αισθαντικός, εγκολπώνει τον ελληνικό τρόπο όπως βιώθηκε και όπως βιώνεται στην ύπαιθρο και στις πόλεις, σε φωτισμένες σκηνές και σε μισοσκότεινα δωμάτια. Ο τρόπος του έχει αποτυπωθεί σε στίχους που έγιναν τραγούδια, σε θεατρικά ανεβάσματα, σε ποιήματα και σε μια σειρά διηγημάτων. Η τελευταία του συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άγρα» με τίτλο «Εφτά λευκά πουκάμισα» είναι μικρές ιστορίες, που διαγράφουν μεγάλες εσωτερικές διαδρομές».

Info

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, 19:00 | Δημαρχείο της Αθήνας | Είσοδος ελεύθερη