Το ελculture σε συνεργασία με το πέμπτο BAZAAR βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη, χαρίζει 10 τόμους – φωτογραφικά λευκώματα που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.

Το Μουσείο Μπενάκη, οργανώνει και φέτος το πέμπτο BAZAAR βιβλίων, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στις ώρες λειτουργίας του κτηρίου (Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 22:00). Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα υπάρχει τμήμα με SECOND HAND βιβλία σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Αυτή τη χρονιά θα διατεθούν θα διατεθούν 246 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Οι εκδόσεις των ετών 2016-2017 θα διατίθενται με έκπτωση από 10% έως 30%.  

Εμείς εξασφαλίσαμε για 10 τυχερούς αναγνώστες ένα δωρεάν αντίτυπο της επιλογής τους από τους παρακάτω τίτλους:

Koudelka
Ι. Μόραλης. Άγγελοι, Μουσική, Ποίηση
Νίκος Εγγονόπουλος. Ο ζωγραφικός του κόσμος
Διονύσης Φωτόπουλος. Κινηματογράφος
Μάκης Θεοφυλακτόπουλος. Τύχες της ύλης: Ζωγραφική 1960-2010

Εάν θέλετε να κερδίσετε κι εσείς ένα αντίτυπο, δεν έχετε παρά να στείλετε ονοματεπώνυμο και τον τίτλο του φωτογραφικού λευκώματος της επιλογής σας στο info@elculture.gr με θέμα «5ο Bazaar βιβλίων Μουσείου Μπενάκη». Ο διαγωνισμός λήγει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 και οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω email την ίδια ημέρα.


Τρόπος παραλαβής:

Οι νικητές θα πρέπει να παραλάβουν το βιβλίο τους με την επίδειξη της ταυτότητάς τους από την υποδοχή του Κεντρικού Κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι 29 Αυγούστου 2018, κατά τις ώρες λειτουργίας του κτηρίου.

Λίγα λόγια για τους τόμους:

Koudelka
Apeiron Photos, Μουσείο Μπενάκη

«Θα προτιμούσα να μην τον είχα συναντήσει. … Αν δεν γνώριζα τον δημιουργό, θα μου ήταν ίσως πιο εύκολο να προσδιορίσω την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το έργο του Joseph Koudelka», σημειώνει στο προλογικό του κείμενο ο Robert Delpire. Πορτραίτα τσιγγάνων, «Άνοιξη της Πράγας», περιπλανήσεις στο «χάος» της σύγχρονης Ευρώπης, πορτραίτα ανθρώπων και τόπων, φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων: ψήγματα αντιπροσωπευτικά από το καταπληκτικό σύμπαν του Joseph Koudelka, του ανθρώπου που συλλάβισε το μυστήριο της ανθρωπογεωγραφίας του τόπου του και της Ευρώπης, υποδεικνύοντας τη σύμπλεξη του αισθητικού φαινομένου με την ιστορική μαρτυρία και υπονομεύοντας δημιουργικά τα συμβατικά όρια της φωτογραφικής τέχνης. Η έκδοση, η οποία συμπληρώνεται από αναλυτικό χρονολόγιο, βιβλιογραφία και εκθέσεις του φωτογράφου, αποτελεί τον κατάλογο της ομότιτλης αναδρομικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 23 Νοεμβρίου του 2008.

Ι. Μόραλης. Άγγελοι, Μουσική, Ποίηση
Μουσείο Μπενάκη

Ζωγραφικά έργα, γλυπτά, εξώφυλλα μουσικών δίσκων, μακέτες για κοστούμια και θεατρικά σκηνικά, αφίσες, εξώφυλλα και κοσμήματα βιβλίων, προγράμματα θεατρικών προγραμμάτων… Η υποδειγματική έκδοση αναδεικνύει το σκεπτικό και αποτυπώνει το κλίμα της έκθεσης που αφιέρωσε το Μουσείο Μπενάκη στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό (24 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2004). Ταυτόχρονα, χάρη στα απολαυστικά αποσπάσματα από συνομιλίες του με τη Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και τον Διονύση Φωτόπουλο, αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στις θάλασσες της αυτοβιογραφίας του, αλλά και έναν βαθύ προβληματισμό πάνω στο φαινόμενο της τέχνης και στην κατάκτηση της ζωής. Τα κείμενα του Μόραλη για ορισμένες από τις κεντρικές μορφές του ελληνικού εικοστού αιώνα (Ελύτης, Σεφέρης και Χατζηδάκις), αλλά και οι μαρτυρίες εκείνων γι’ αυτόν δίνουν ένα άρωμα της δημιουργικής συζήτησης και της καρποφόρας συνάντησής εμπνευσμένων καλλιτεχνών μέσα σε συνθήκες που αν και ορίζονταν από δραματικές ιστορικές εξελίξεις, η τέχνη τις υπερέβαινε συνομιλώντας με την άρνηση του εφήμερου.

Νίκος Εγγονόπουλος. Ο ζωγραφικός του κόσμος
Μουσείο Μπενάκη

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Εγγονόπουλος: 1907-1985 «Είμαι ζωγράφος και ποιητής», η οποία οργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (22/11/07 – 20/01/08) για τον εορτασμό της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

Η δίγλωσση αυτή μνημειακή έκδοση περιλαμβάνει 1128 έργα του ζωγράφου (ταυτισμένα, λανθάνοντα και αφανή), τα οποία αποκάλυψε η πολύχρονη εξαντλητική έρευνα της ιστορικού Δρ. Κατερίνας Περπινιώτη-Αγκαζίρ. Η παραγωγή της έκδοσης δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς τη γενναιόδωρη χορηγία της ABB.

Διονύσης Φωτόπουλος. Κινηματογράφος
Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την έκθεση «Γιγαντοφωτογραφίες και video από την μισού αιώνα περίπου ενασχόληση του Διονύση Φωτόπουλου με τον κινηματογράφο». Ο τόμος περιλαμβάνει είκοσι δύο από τις σαράντα ταινίες, στις οποίες έχει δουλέψει ο καλλιτέχνης, με αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, προσπαθώντας να αναδείξει την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων και των παρασκηνίων, καθώς και τον τρόπο και τα μυστικά της κατασκευής των σκηνικών και κοστουμιών μιας ταινίας. Εκτός από την παρουσίαση της δουλειάς του Διονύση Φωτόπουλου η έκδοση έχει στόχο να τιμήσει τους συνεργάτες και τους αφανείς εργάτες που βρίσκονται πίσω από την κάμερα.
Τα κείμενα του βιβλίου είναι σημειώσεις, αποσπάσματα και αναμνήσεις από τέτοιου είδους στιγμές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος. Τύχες της ύλης: Ζωγραφική 1960-2010
Μουσείο Μπενάκη

Η έκδοση συνοδεύει την ομότιτλη έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα (28 Σεπτεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2010).

Το βιβλίο εκτός των έργων που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, περιλαμβάνει μια ευρεία επιλογή από όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Μ. Θεοφυλακτόπουλου. 

Γράφουν οι: Γιώτα Κωνσταντάτου, Χάρης Καμπουρίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Τζούλια Τσιακίρη.

Info:

5o Bazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη | 23 – 26 Νοεμβρίου 2017 | Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο της οδού Πειραιώς

Εάν θέλετε να κερδίσετε κι εσείς ένα αντίτυπο, στείλτε μας το ονοματεπώνυμο και τον τίτλο του φωτογραφικού λευκώματος της επιλογής σας στο info@elculture.gr με θέμα «5ο Bazaar βιβλίων Μουσείου Μπενάκη».