Όταν με το καλό τελειώσει αυτό που ζούμε, καλό είναι να βγούμε από τα σπίτια μας -πέρα από αλώβητοι- σοφότεροι και πιο ενημερωμένοι. Όχι με την ενημέρωση που αναγκαστικά μας κατακλύζει, την άλλη: Αυτήν που διαρκώς απαρνιόμασταν και, όταν μας ρωτούσαν αν μάθαμε για το ένα ή το άλλο δηλώναμε διαρκώς on the move – ήμασταν όντως. Κι επειδή το σώμα μας τώρα απέχει πολύ από το on the move, ας κινήσουμε όπως μπορούμε το μυαλό μας, με ο,τι πληροφορία αγνοούσαμε τόσο καιρό. Ας κλείσουμε τον browser (αφού διαβάσουμε το άρθρο, όχι τώρα!) και ας ανοίξουμε το Spotify: εκεί μας περιμένουν τα καλύτερα podcasts.

 The Alarmist

(Για τους φίλους της ιστορίας)

Τη γνωστή καταστροφολογία την έχετε ακούσει. Λένε ότι η δεκαετία των ’20 είναι καταδικασμένη στο να θερίζει κόσμο. Το 1720 ήταν η πανώλη στη Μασσαλία, το 1820 η χολέρα, το 1920 η ισπανική γρίπη, το 2020 ο κορονοϊός. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λένε. Όχι όμως στο podcast του Alarmist! Η οικοδέσποινα Rebecca Delgado-Smith μαζί με τους καλεσμένους εξετάζουν τις μεγαλύτερες αποτυχίες που έχουν λάβει χώρα σε αυτόν τον πλανήτη, από την τραγωδία του Χίλσμπορο και τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έως τη διάλυση των Beatles και τον Τιτανικό. Όλες οι περιπτώσεις εξετάζονται κάτω από την εξής ερώτηση-μικροσκόπιο: Ποιος φταίει τελικά;

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο εδώ:

99% Invisible

(Για τους φίλους της αρχιτεκτονικής και του design)

Όσο ήμασταν on the move, ελάχιστοι παρατηρούσαμε την αρχιτεκτονική γύρω μας: όχι μόνο τα νεοκλασικά σπίτια, αλλά και τη δομή της πόλης που μας περιβάλλει. Οτιδήποτε μη φυσικό γύρω μας έχει δημιουργηθεί από το ανθρώπινο είδος, υπό κάποια αρχιτεκτονική / σχεδιαστική λογική. Η γεωμετρία των πόλεων, τα ασανσέρ και τα λεωφορεία από αόρατα γίνονται αντικείμενα ανάλυσης με τη συνοδεία της πάντα ήρεμης φωνής του Roman Mars και των καλεσμένων του.

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο εδώ:

Switched on Pop

(Για αυτούς που δεν έχουν ιδέα για το τι ακούγεται στο ραδιόφωνο)

Το κυρίαρχο είδος μουσικής για τα τελευταία τουλάχιστον 60 χρόνια επιμένουν κάποιοι να αγνοούν, αν και τους κατακλύζει σε ραδιόφωνα, μαγαζιά, δρόμους και πλατείες. Τα ονόματα του Billboard για τους περισσότερους από εμάς άγνωστα: Πότε πρόλαβε να γίνει το τάδε τραγούδι viral, ποιος είναι αυτός που ακούγεται παντού και δεν τον ξέρω, από πού φυτρώνουν τα νέα pop sensations και πώς επανασυνδέομαι με τη νέα γενιά πριν με πουν boomer; Αυτά τα μισάωρα ηχητικά δοκίμια από τον μουσικολόγο Nate Sloan και τον στιχουργό Charlie Harding μάς ενημερώνουν για το πώς χτίζεται ένα pop hit σήμερα αλλά και πώς αυτό διαμορφώνει την κουλτούρα μας -που είναι ποπ.

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο εδώ: 

Conan O’Brien Needs a Friend

(Για τους φίλους του stand up comedy και των αμερικανικών comedy shows)

Ο Conan O’Brien είναι περήφανος για τους φίλους του. Και πώς να μην είναι όταν αυτοί είναι ο Will Ferrell, o Adam Sandler, η Lisa Kudrow, o Howard Stern και η Tina Fey; Αυτοί και πολλοί άλλοι είναι οι καλεσμένοι του Αμερικανού κωμικού και τηλεπαρουσιαστή, που όταν δεν βρίσκεται στο στούντιο για την εκπομπή του “Conan”, συναντά τους φίλους του προσπαθώντας να αναλύσει τη σχέση του μαζί τους και να τους πάρει συνέντευξη. Και τι γίνεται όταν οι φίλοι σου είναι μερικοί από τους καλύτερους κωμικούς παγκοσμίως; Δύσκολα τα πράγματα για τον Conan, αστεία για εμάς.

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο εδώ:

Safe for Work

(Για αυτούς που θέλουν να γυρίσουν πιο δυνατοί στο γραφείο)

Μπορούμε να δούμε αυτές τις μέρες της απομόνωσης σαν ευκαιρία για ανασυγκρότηση και έμπνευση. Ποιος είπε όμως ότι δεν χρειάζεται αυτή η ανασυγκρότηση ένα χέρι βοηθείας; Το “Safe for Work” είναι ένα τέτοιο ηχητικό χέρι, με τους οικοδεσπότες Liz Dolan και Rico Gagliano να μας συμβουλεύουν για την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής μας ευτυχίας και της καριέρας, τη σωστή αντιμετώπιση τοξικών συναδέλφων, αλλά και την επ-ανακάλυψη της δημιουργικότητάς μας που θα μας βάλει ξανά στο παιχνίδι. Το ακούμε τώρα για να είμαστε έτοιμοι αργότερα. Είμαστε των φρονίμων τα παιδιά.

Ακούστε εδώ το τελευταίο επεισόδιο: