Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξή του και φιλοδοξεί να δώσει ένα εορταστικό τόνο στην ατμόσφαιρα της συμπρωτεύουσας, μετατρέποντάς την σε ένα διεθνές σημείο ενδιαφέροντος.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου έγινε εμφανές πως το φετινό φεστιβάλ έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας αφιερώματα σε σκηνοθέτες-ορόσημα του ουμανιστικού κινηματογράφου. Ο φινλανδός Άκι Καουρισμάκι, ο ρουμάνος Κριστιάν Μουντζίου, ο κούρδος Μπαχμάν Γκομπαντί και ο γερμανός Αντρέας Ντρεζέν,  δίνουν το παρών και ξανασυστήνονται στο κοινό του φεστιβάλ μέσα από προβολές αφιερωμένες σ’ αυτούς.

Τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης διεκδικούν 15 ταινίες μυθοπλασίας από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και δύο ελληνικές συμμετοχές. «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»  του Έκτορα Λυγίζου και «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη, είναι οι δύο ελληνικές ταινίες που καλούνται να συναγωνιστούν τις ξένες παραγωγές στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Στο ελληνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ 14 ταινίες κάνουν πρεμιέρα, ενώ η κινηματογραφικά ακατέργαστη μορφή της πραγματικότητας διαφαίνεται στις ενότητες «Ανοιχτοί ορίζοντες» και «Νυχτερινές εικόνες», όπου στη δεύτερη οι -μυημένοι και μη- θεατές καλούνται να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά μέσα από τη ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάππα και το νέο πειραματικό κι ανήσυχο βλέμμα του ισραηλινού Λιόρ Σαμρίζ.

Το σύνολο των 150 ταινιών που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ, ανοίγει η ταινία «Holy Motors» του Λεό Καράξ (φωτογραφία άρθρου), ενώ η αυλαία πέφτει με τη δημιουργία του Χονγκ Σανγκ-Σου, «Στη χώρα των άλλων / In Another Country». Στο πρόγραμμα επίσης, περιλαμβάνεται και η νέα ταινία του, αγαπημένου στο ελληνικό κοινό, Κώστα Γαβρά «Capital», η οποία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Ξεχωριστή στιγμή για το φεστιβάλ θα είναι το αφιέρωμα και η ανοιχτή συζήτηση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, στα πλαίσια του οποίου η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τραγούδια από τις ταινίες του.

Η φετινή 5μελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Τόμας Έλζεσερ, καθηγητή στο Τμήμα Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, τον Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, σκηνοθέτη από τη Δανία με πολλά διεθνή βραβεία, τη Λόιβεϊ Γκούδγιονσντοτιρ, συνιδρύτρια και διευθύντρια του ισλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 2003, τον Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, σκηνοθέτη από την Πορτογαλία με πολλές διεθνείς διακρίσεις και τέλος τον έλληνα Διευθυντή φωτογραφίας Θύμιο Μπακατάκη.

Από τις 2 έως 11 Νοεμβρίου, οι προβολείς στρέφονται στη Θεσσαλονίκη.