Από το 2014,  όταν ο ιδιοκτήτης του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου 5Pointz στο Κουίνς, ασβέστωσε τους τοίχους του εργοστασίου που αποτελούσαν τον μεγαλύτερο καμβά στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης για καλλιτέχνες του δρόμου και γκραφιτάδες, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. Οι καλλιτέχνες είχαν μηνύσει τον ιδιοκτήτη για βανδαλισμό και καταστροφή του καλλιτεχνικού τους έργου, όπως και για το γεγονός της κατεδάφισης του κτιρίου προκειμένου να γίνει ουρανοξύστες και συγκροτήματα κατοικιών.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου θα πρέπει τώρα να αποζημιώσει τους καλλιτέχνες καθώς όχι μόνο δεν τους ενημέρωσε για την καταστροφή των έργων τους,-πράγμα που θεωρούσαν παράνομο-, αλλά δε σεβάστηκε και το έργο που είχαν παράξει στους τοίχους της ιδιοκτησίας του.

Οι 21 καλλιτέχνες που μήνυσαν τον ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου «υπαίθριου μουσείου γκράφιτι», όπως αποκαλούσαν το εργοστάσιο 5Pointz, επικαλέστηκαν την ίδια την πρόσκληση των ιδιοκτητών να χρησιμοποιήσουν καλλιτεχνικά τους μεγάλους τοίχους του κτιρίου, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκαν και πολύ διάσημοι καλλιτέχνες.

Επικαλέστηκαν τον ομοσπονδιακό νόμο του 1990 για την προστασία των εικαστικών τεχνών, που ορίζει ότι κάθε αναγνωρισμένο έργο αξίζει προστασία, ενώ διαμαρτυρήθηκαν γιατί όπως υποστήριξαν θα μπορούσαν να έχουν περισώσει τα έργα τους. Τα 49 γκράφιτι που κάλυπταν το κτίριο αποτελούν σήμερα ένα παρελθόν που απεικονίζεται μόνο σε φωτογραφίες. Ο ομοσπονδιακός δικαστής και οι ένορκοι αποφάσισαν ότι τελικά ήταν έργα τέχνης και δεν έπρεπε να καταστραφούν και ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να αποζημιώσει με 6,7 εκατομμύρια δολάρια τους 21 καλλιτέχνες.