Περισσότερα από 1000 βιβλία λογοτεχνίας του 20ου αιώνα αριθμεί η σπάνιας αξίας βιβλιοθήκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, ένα μέρος των οποίων, πρόκειται να δημοπρατηθεί το ερχόμενο διάστημα από τον οίκο Piasa στο Παρίσι.

«Η αθανασία» του Μίλαν Κούντερα με αφιέρωση του Τσέχου συγγραφέα, 15 βιβλία του Μωρίς Μπαρές (μεταξύ των οποίων η πρώτη έκδοση του «La colline inspiree»), ένα αρχικό αντίτυπο του «Comme le temps passe» του 1937 του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ, μια πρόσκληση για δεξίωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και ο αγαπημένος συγγραφέας του σοσιαλιστή προέδρου, ο Ζακ Σαρντόν, φιγουράρουν στη λίστα των 683 βιβλίων που θα βγουν στο σφυρί, τα οποία ανήκουν στην κατοχή του γιου του, Ζιλμπέρ.

Μάλιστα, το βιβλίο του Σαρντόν «Lettres a Roger Nimier», εκτιμάται ότι θα πουληθεί περί τις 3.000 ευρώ, αφού ο συγγραφέας υπογράφει την πρώτη σελίδα του, γράφοντας «Στον Φρανσουά Μιτεράν, ενθύμιο από έναν συμπατριώτη».

«Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ

«Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ

Ιδιαίτερη αφιέρωση όμως βρίσκουμε και στο «Οι Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ. Λίγο καιρό πριν πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Καμύ υπογράφει το βιβλίο του στον «Κύριο υπουργό Εσωτερικών…σε ανάμνηση μιας δίκαιης υπόθεσης», επικαλούμενος τη σχέση τους στην Αντίσταση την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Πρόσκληση για δεξίωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο

Πρόσκληση για δεξίωση προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο

«Ο Μιτεράν ήταν λάτρης του βιβλίου. Του άρεσαν οι πολυτελείς εκδόσεις και οι βιβλιοδεσίες. Ήταν γνωστό ότι τριγυρνούσε τα βιβλιοπωλεία και καταβρόχθιζε τους καταλόγους των βιβλιοπωλών. Ξέφευγε από την σκληρή πολιτική πραγματικότητα με τους φημισμένους λογοτεχνικούς περιπάτους του στο Καρτιέ Λατέν. Ήταν μια από τις πιο κρυφές πλευρές του, η πνευματική πηγή της δράσης του», λέει ο Ζαν-Μπατίστ ντε Προγιάρ, υπεύθυνος της δημοπρασίας.

Η ιδιαίτερη φιλία του με τη Μαργκερίτ Ντυράς διαφαίνεται στο πρωτότυπο αντίτυπο του «Εραστή της βόρειας Κίνας», ένα απ’ τα συλλεκτικά κομμάτια που θα δημοπρατηθούν, στο οποίο η διάσημη συγγραφέας γράφει: «πάντα με την ίδια, βαθιά, ξεχωριστή φιλία, το ξέρετε».

Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν, Démocratie française

Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εσταίν, Démocratie française

Ξεχωριστής σημασίας, όμως, είναι το φθαρμένο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του «Γη των ανθρώπων» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. Είναι το ίδιο βιβλίο που ο νεαρός Μιτεράν είχε μαζί του όταν ήταν αιχμάλωτος το 1940 και θα μεταφέρει στην τσέπη του όταν θα αποδράσει από το Στάλαγκ της Γερμανίας.