Χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια και ογδόντα δύο μοντέλα για την έκθεση «82 πορτραίτα και 1 νεκρή φύση» που εγκαινιάζεται το Σάββατο 2 Ιουλίου στη Royal Academy of Arts στο Λονδίνο. Όλα τα έργα φέρουν την υπογραφή του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, του 79χρονου σπουδαίου Βρετανού ζωγράφου που επηρέασε αποφασιστικά το κίνημα της ποπ αρτ.

Απεικονίζονται άτομα από το περιβάλλον του καλλιτέχνη: συγγενείς,  φίλοι του, αλλά και άνθρωποι της τέχνης, όπως η επιμελήτρια της έκθεσης Ίντιθ Ντιβάνεϊ. Όλα τα μοντέλα έπρεπε να κάθονται σε μια κίτρινη καρέκλα και να έχουν το ίδιο φόντο: μια μπλε κουρτίνα. Όλα τα πορτραίτα που προέκυψαν έχουν το ίδιο μέγεθος.

Celia Birtwell, 31 August - 4 September by David Hockney, 2015 ©David Hockney/Richard Schmidt

Celia Birtwell, 31 August – 4 September by David Hockney, 2015 ©David Hockney/Richard Schmidt

Το στήσιμό τους στη Βασιλική Ακαδημία είναι εντυπωσιακό, όπως πληροφορούμαστε από τις κριτικές που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε Γκάρντιαν, Τέλεγκραφ και άλλα μέσα. «Τα έργα μοιάζουν να λάμπουν στους τοίχους», γράφουν χαρακτηριστικά.

Το 2012, ο Χόκνερ είχε εκθέσει στον ίδιο χώρο, εστιάζοντας εκείνη τη φορά στη μνημειακή τοπιογραφία. Αυτή την φορά επανέρχεται στην προσωπογραφία, που τόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στο έργο του, ήδη από το 1954, όταν ο νεαρός τότε Ντέιβιντ ζωγράφιζε πορτραίτα των μελών της οικογένειάς του.

David Juda, 22-25 March, by David Hockney, 2015 ©David Hockney/Richard Schmidt

David Juda, 22-25 March, by David Hockney, 2015 ©David Hockney/Richard Schmidt

Παράλληλα, η έκθεση προσφέρει μια κλεφτή ματιά στη ζωή του Χόκνεϊ στο Λος Άντζελες – εγκαταστάθηκε εκεί το 1974 και έκτοτε δημιούργησε πλήθος έργων. Ο Χόκνεϊ, εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, το σχέδιο, αλλά και τα σκηνικά και τα κοστούμια θεατρικών παραστάσεων.

Η έκθεση «82 πορτραίτα και 1 νεκρή φύση» φιλοξενείται στην πτέρυγα Sackler της Royal Academy of Arts του Λονδίνου, έως τις 2 Οκτωβρίου 2016. Την επόμενη χρονιά, η Tate θα φιλοξενήσει μια μεγάλη αναδρομική έκθεσή του, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση των 80 ετών του.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Richard Schmidt/Royal Academy