Στην πλατεία Θεάτρου, πάνω από το Ιερό του Απόλλωνα και δίπλα από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, από το οποίο πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου βρίσκεται η Κληματαριά, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου, οι γύρω δρόμοι οδηγούν στη σκιερή αυλή της και στις ιστορίες της που εδώ και ένα σχεδόν αιώνα ξεκουράζει τους ανθρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών, με φασολάδα, ρέγγα, γαρδούμπες και απλά μαγειρευτά φαγητά. Το κρασί ρέει άφθονο από τα δρύινα βαρέλια (μάννες) και ο χώρος ζεσταίνεται από τις ανάσες των θαμώνων γύρω από τη μαντεμένια ξυλόσομπα.

Κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα στα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, η Κληματαριά, όπως και οι περισσότερες ταβέρνες της περιοχής και εποχής (Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη κ.α.), η Κληματαριά ξεκίνησε τη λειτουργία της προς τα τέλη του 19ου αιώνα ως καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη για τις τελετές της εκκλησίας.

Το 1927 μετατράπηκε από τον κ. Γεροδήμο σε Οινομαγειρείο με το όνομα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ. Στο αρχείο της Κληματαριάς υπήρχε έγγραφο, που αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά, όπου μαρτυρεί ότι μερακλής Γεροδήμος, είχε δεχθεί μηνύσεις από τη χωροφυλακή γιατί θέλησε να μετατρέψει το Οινομαγειρείο σε Διασκεδαστήριο. Αναφέρεται δε ότι έπαιξαν ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους.

Το 1961 το εστιατόριο «Κοσμικό» στην Ομόνοια (όπου Hondos Center σήμερα) κατεδαφίζεται και αναζητά στέγη στην Κληματαριά με την επωνυμία «Νέο Κοσμικό». Πάρα ταύτα το νέο όνομα δεν καθιερώνεται. Το 1996 ο Περικλής αναλαμβάνει την ταβέρνα ως νέος ιδιοκτήτης και αποπειράται και ο ίδιος να αλλάξει το όνομα βαφτίζοντας το χώρο ως «Νέα Αγορά». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει στο κενό όπως και του προηγούμενου. Και αυτό, είτε γιατί ο Γεροδήμος έριξε καλό λάδι, είτε γιατί η άμπελος, αν όχι του Διονύσου, τότε σίγουρα του Απόλλωνα διαμαρτυρήθηκε στην αλλαγή συμβόλου.

Το 1996, ο Περικλής όντας ο ίδιος μουσικός και μετά από μια πετυχημένη πορεία (Καφωδείο, Κοτταρού, Σκορδόπιστη) αναβιώνει στην Κληματαριά το πάλαι μουσικό περιβάλλον με αξιόλογα μουσικά σχήματα και χαράζει μια πρωτοπόρα πορεία υπερασπίζοντας τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό της ταβέρνας που είναι πια είδος προς εξαφάνιση, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας.

Ξημερώματα 23ης Ιουλίου 2005 η Κληματαριά τυλίγεται στις φλόγες και ανακαινίζεται αναγκαστικά χωρίς όμως να αλλοιωθούν οι βασικές αρχές του ύφους της Ο γνωστός ζωγράφος και αγιογράφος Τ. Ρήγας επιμελήθηκε τα χρώματα και ζωντάνεψε τη πέτρα και τους πεσμένους σοβάδες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αισθητική του χώρου. Η Κληματαριά διάγοντας σχεδόν έναν αιώνα ζωής σ’ ένα πολύπαθο πολυπολιτισμικό περιβάλλον και παρά την τρομερή υποβάθμιση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας είναι εκεί με τα νόστιμα φαγητά και την καταπληκτική αυλή, φιλόξενη για ξένους και ντόπιους που δεν σταματούν να δοκιμάζουν και να τιμούν την κουζίνα της.

Στις 29 και 30 Αυγούστου η Κληματαριά οργανώνει ένα διήμερο φεστιβάλ δρόμου στην πλατεία Θεάτρου για να γιορτάσει τα γενέθλια των 90 χρόνων της.

Μια μεγάλη μουσική γιορτή, για όλους τους φίλους της Κληματαριάς που πέρασαν έστω και μια στιγμή από την αυλή της αλλά και για όσους θέλουν να βιώσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός μουσικού πανηγυριού στο κέντρο της Αθήνας .

Info:

Η ιστορική ταβέρνα «Κληματαριά» γιορτάζει τα 90 χρόνια της με διήμερο φεστιβάλ δρόμου
29 – 30 Αυγούστου 2018