Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φωνές της Jazz. Αν και τραγουδά πάνω από 30 χρόνια, εξελίσσει συνεχώς το ταλέντο της και δε σταματά να εκπλήσσει το κοινό της σε κάθε ζωντανή εμφάνιση. Πολύπλευρη καλλιτέχνις, καθώς ηχογραφεί δικές της συνθέσεις (ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80), διδάσκει μουσική, είναι ηθοποιός και ζωγράφος παράλληλα. Με την ευκαιρία της πρώτης της επίσκεψης στη χώρα μας, μας μίλησε για αυτό που αγαπάει περισσότερο από όλα: Τη μουσική.

ελc: Ξεκινήσατε τις σπουδές σας στην όπερα, αλλά σύντομα διαλέξατε να συνεχίσετε με σπουδές πάνω στη Jazz. Τι ήταν αυτό που σας προσέλκυσε σε αυτό το είδος μουσικής;
Carmen Lundy:
H Jazz είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού της αφρικανικής και της αμερικάνικης κουλτούρας. Ξεκίνησε από την Αμερική, τη χώρα που γεννήθηκα και εγώ. ”Όντας Αφροαμερικανή μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με μουσικές επιρροές τόσο από τις Γκόσπελ χορωδίες που άκουγα στην εκκλησία που πήγαινα μικρή, όσο και από την αμερικανική ποπ κουλτούρα. Αυτή η πολύ-πολιτισμικότητα της Jazz είναι που με μάγεψε.

ελc: Έχετε ηχογραφήσει πάνω από 10 προσωπικά άλμπουμ. Επίσης, έχετε γράψει πάνω 60 μουσικές συνθέσεις. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας όταν τραγουδήσατε τα δικά σας κομμάτια για πρώτη φορά;
C.L.:
Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά η οποία δε περιγράφεται με λόγια. Και λίγο ευάλωτη, αγωνιώντας και ελπίζοντας να εκτιμήσει ο κόσμος τη μουσική μου, τις νέες ιδέες που ήθελα να επικοινωνήσω στο κοινό, κάτι το οποίο ήταν για μένα το αποτέλεσμα των προσωπικών μου εμπειριών από τη ζωή.

ελc: Εκτός από τις δικές σας συνθέσεις, τι προτιμάτε να τραγουδάτε στις συναυλίες που δίνετε;
C.L.:
Αγαπώ πολύ την αμερικάνικη μουσική του 20ου αιώνα, τα μιούζικαλ, αλλά και τα πολύ γνωστά και αγαπημένα κλασικά βραζιλιάνικα κομμάτια, τα οποία εντάσσω συχνά στο ρεπερτόριο μου.

ελc: Τι μουσική σας αρέσει να ακούτε στην καθημερινότητα σας;
C.L.:
Μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, αρκεί να μου δημιουργούν όμορφα συναισθήματα. Μου αρέσουν οι μουσικές που με ξεσηκώνουν να χορέψω, που με καλούν να τις ακούσω προσεκτικά, και φυσικά που με προτρέπουν να σκεφτώ.

ελc: Εκτός από τη σύνθεση και το τραγούδι ασχολείστε και με αρκετές άλλες δραστηριότητες: Διδάσκετε μουσική σε διάφορα σεμινάρια ανά την Υφήλιο, έχετε αποσπάσει θετικές κριτικές ως ηθοποιός και θεωρείστε πολύ καλή ζωγράφος. Πως καταφέρνετε να τα συνδυάζετε όλα αυτά μαζί;
C.L.:
Υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός της μουσικής στα οποία βρίσκω ευχαρίστηση. Όμως η προτεραιότητά μου παραμένει το τραγούδι. Είναι η μεγαλύτερη αγάπη μου και ο τομέας στον οποίο προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι. Παρολαυτά προσπαθώ να εξοικονομώ ποιοτικό χρόνο για όλες μου τις δραστηριότητες, ποτέ όμως σε βάρος της μουσικής.

ελc: Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τις επικείμενες συναυλίες στο Half Note;
C.L.:
Εύχομαι να έρθει αρκετός κόσμος να μας ακούσει, εμένα και τους εξαιρετικούς μουσικούς μου, και ελπίζω να φεύγουν πλημμυρισμένοι από όμορφα συναισθήματα μετά το τέλος κάθε παράστασης. Επίσης, θα ήθελα πολύ μια ξενάγηση στα υπέροχα μνημεία της πόλης σας!

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις ζωντανές εμφανίσεις της Carmen Lundy στο Half Note Jazz Club από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου 2012.