Η Frieze Art Fair, γνωστή ως μια από τις πιο σημαντικές διεθνείς φουάρ σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, γιορτάζει τη 10η επέτειό της και παρουσιάζει τη νεοϋορκέζικη εκδοχή της από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2012 στο Randall Island Park του Μανχάταν. Το μικρό αδελφάκι του Frieze London, από τον πρώτο κιόλας χρόνο ζωής του, φαίνεται πως θα αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη καλλιτεχνική εμπειρία, όχι μονάχα για τους υποψήφιους αγοραστές αλλά και για τους εραστές της τέχνης γενικότερα.

Εκτός από το γνωστό του εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 170 από τις κορυφαίες παγκοσμίως γκαλερί σύγχρονης τέχνης, η Frieze Art Fair NY περιλαμβάνει τις ενότητες Frieze Projects, Frieze Talks, Frieze Sounds και ένα Πάρκο Γλυπτών.

Το Frieze Projects είναι ένα πρόγραμμα με αναθέσεις έργων σε καλλιτέχνες, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Την επιμέλεια για το 2012 έχει αναλάβει η Cecilia Alemani και οι οκτώ καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι John Ahearn, Uri Aran, Latifa Echakhch, Joel Kyack, Rick Moody, Virginia Overton, Tim Rollins and K.O.S. και Ulla von Brandenburg. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο εκπαιδευτικό κομμάτι της έκθεσης, για το οποίο το Frieze NY σε συνεργασία με το 826NYC έχει δημιουργήσει έναν οδηγό για νέους, προκειμένου να μυήσει παιδιά και εφήβους στη σύγχρονη τέχνη με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό.

Η ενότητα Frieze Talks φιλοξενεί εξέχουσες φυσιογνωμίες του κόσμου της τέχνης, φιλοσόφους και θεωρητικούς οι οποίοι συμμετέχουν σε πάνελ συζητήσεων και πραγματοποιούν διαλέξεις. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Frieze Sounds, ένα νέο ηχητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρεις αναθέσεις ακουστικών έργων. Φέτος συμμετέχουν σε αυτό οι Rick Moody, Martin Creed και Frances Stark.

Η φουάρ στεγάζεται σε εγκαταστάσεις ειδικά σχεδιασμένες από την ομάδα αρχιτεκτόνων SO-IL στη μοναδική τοποθεσία του Randall Island Park στο Μανχάταν. Στην εντυπωσιακή όχθη του East River, δίπλα από την έκθεση, θα βρίσκεται το Πάρκο Γλυπτών το οποίο θα περιλαμβάνει έργα των Christoph Büchel, Ernesto Neto, Tomás Saraceno και Cerith Wyn Evans, σε επιμέλεια Tom Eccles.