PALYRRIA Electrifying Nature.

Φύση… ηλεκτρισμένη!

10 χρόνια παρουσίας. Εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και δεκάδες στο εξωτερικό. 4 δίσκοι. Καινούριος δίσκος με νέα σύνθεση!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μιλήσουμε με τους Palyrria.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου τους δίσκου, Electrifying Nature, αυτή την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στο 6 D.O.G.S., μιλήσαμε για τα παλιρροϊκά φαινόμενα στην ελληνική και την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Οι Palyrria διευρύνουν τον ήχο και το στίχο τους, τους ρυθμούς και τις συνεργασίες τους και… ηλεκτρίζουν τη φύση.

Ένας νέος δίσκος πολυ-συμμετοχικός και διεθνής. Τι σημαίνει αυτό για τους Palyrria;

To “Electrifying Nature” για εμάς εκφράζει την ίδια την παγκοσμιότητα της μουσικής που κάνουμε. Θέλαμε με αυτό το δίσκο να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να συνθέσουμε μουσική που δεν γνωρίζει σύνορα και μουσικούς εξορθολογισμούς.

Ο καινούριος δίσκος αποτελεί μία μεγάλη στροφή για τους Palyrria. Κουβαλάει όλη την εμπειρία των δέκα χρόνων μας, που αποκομίσαμε από τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και την γενικότερη επιθυμία μας για εξωστρέφεια. Σε αυτόν τον δίσκο συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά είτε ως καλεσμένοι, είτε ως μέλη των ανανεωμένων πλέον Palyrria.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι οι στίχοι. Είναι η πρώτη φορά που γράφουμε αποκλειστικά δικούς μας στίχους και συνειδητά προσπαθούμε να αγγίξουμε σημαντικά, κατά την άποψή μας, ζητήματα της σύγχρονης ζωής.

Δεν μάς ήταν, πια, αρκετό να χρησιμοποιούμε παραδοσιακούς και αρχαιοελληνικούς στίχους με ένα συμβολικό τρόπο. Είχαμε πολλά να πούμε και θέλαμε να τα πούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να τα καταλάβουν όλοι.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση ακούγοντας το νέο σας δίσκο είναι… ο ήχος του!

Φυσικός, αλλά και πολύ ηλεκτρικός. Ακούγεται πολύ φρέσκος, πολύ σημερινός.

Ο ήχος είναι πιο οργανικός, πιο live, ενώ το ηλεκτρονικό στοιχείο δεν είναι πια αυτοσκοπός αλλά ενσωματώνεται όπου και όποτε χρειάζεται, κάνοντας έτσι ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του. Πιστεύουμε ότι είναι από τους πιο ισορροπημένους και ολοκληρωμένους δίσκους που έχουμε κάνει και το σίγουρο είναι ότι διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από όργανα και μουσικά θέματα.

Χαρακτηρίζετε τον ήχο σας World-Electro. Δηλαδή;

Ο όρος world-electro, είναι ένας όρος που κατά ένα τρόπο, κάνει πιο κατανοητό τον ήχο μας. Συνδυάζει τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου με τις σύγχρονες μουσικές, είτε αυτή είναι η ηλεκτρονική μουσική του σήμερα είτε οι μουσικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον.

Αυτό το μουσικό υβρίδιο αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προτάσεις της δεκαετίας που διανύσαμε μιας και επιτρέπει σε νέους μουσικούς από όλες τις χώρες να ανανεώσουν τις παραδοσιακές μουσικές των τόπων τους και να τις εισάγουν στη νέα χιλιετία.

Υποθέτω ότι η ευρύτητα των επιρροών, εκφράζεται και από τις ελληνικές αλλά και διεθνείς συμμετοχές.

Θεωρούμε ότι η μουσική συνεργασία, είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσεις να παίζεις με τους φίλους που αποκτάς σε αυτό το υπέροχο ταξίδι, στο οποίο γνωρίσαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μουσικών, όπως:

ο Μax Wright και ο DJ Panko, από τους Ojos de Brujo, με τα cajon, τα palmas και τη σπανιόλικη επιρροή τους,

ο Matthias Loibner, που παίζει ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα όργανο – το hurdy gurdy,

ο Florian Mikuta, άξιος εκπρόσωπος της Roma μουσικής,

ή ο Κουβανός MC Kumar με τις αφρο-κουβάνικες επιρροές, που κάνει ένα εξαιρετικό rap στο Se Quema, που έχει ως θέμα αυτά που ζήσαμε το Δεκέμβρη του 2008, εκφράζοντας τη δική του οπτική ως προς τα γεγονότα που, να σημειώσουμε, τα έζησε από πρώτο χέρι μιας και βρίσκονταν στην Αθήνα για συναυλίες τις μέρες του Δεκέμβρη.

Πως βλέπετε τους Palyrria στο μέλλον;

Κάτσε να κοιτάξουμε στα Μάτια του Μάγου (το χρησιμοποιούμε καμιά φορά, αντί για κρυστάλλινη σφαίρα)… (γέλια)…

Συναυλίες, συναυλίες, συναυλίες….

Ναι, υπάρχει μία νέα συνεργασία με τους Ojos de Brujo, μετά το Nana, που κάναμε για το Techari Live, με αφορμή τον “επετειακό” δίσκο για τα 10 χρόνια τους, με τίτλο Corriente Vital, που μάλιστα κυκλοφόρησε ψηφιακά στο iTunes μόλις την περασμένη εβδομάδα.

όπου αφήνουν διάφορους φίλους τους να πειράξουν τα κομμάτια από τους προηγούμενους δίσκους τους.

Εμείς συμμετέχουμε, μαζί με τον Αχιλλέα Περσίδη και το Manolo García, Ισπανό τραγουδιστή, που ήταν στο ιστορικό ροκ γκρουπ El Último de la Fila, διασκευάζοντας το κομμάτι Baraka από τον πιο πρόσφατο δίσκο τους (Aocaná).

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με το… Μανολιό Γκαρσία, αφού το 2008 ο Αχιλλέας Περσίδης, ο Στέλιος Πετράκης και ο Τσίκο από τους Palyrria συμμετείχαν στην ηχογράφηση του δίσκου του, Saldremos a la lluvia (2008), που ένα μέρος της έγινε στην Κρήτη, όπου σε ένα γλέντι βαφτίστηκε με ρακί ο Manolo και έγινε Μανολιός… (γέλια)…

Και… από συναυλίες;

Προετοιμάζουμε μία σειρά εμφανίσεων μέσα στο χειμώνα, για την παρουσίαση του δίσκου.

Επίσης, σχεδιάζουμε μία ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή Ευρωπαϊκή περιοδεία που θα ξεκινήσει από το OST Club, στη Βιέννη στις 9 Απριλίου.

Tι καινούριο να περιμένουμε;

Ένα Video clip για το κομμάτι Pyrovasia 1208, που είναι στη φάση του μοντάζ.

Κάποια viral videos από την ηχογράφηση του δίσκου…

Και καινούρια κομμάτια…

… που μπορούμε να τα ακούσουμε;

Μα, βέβαια, στα live μας, γιατί μας αρέσει να δοκιμάζουμε ζωντανά τις ιδέες μας και έτσι, οι συναυλίες μας, πάντα έχουν μία έκπληξη…

… το αντίδοτο για την πλήξη, έτσι; … (γέλια)

Και για την κρίση!

Το μόνο αντίδοτο είναι η δημιουργία! Και αυτή είναι μία συνεχής διαδικασία που δεν υπόκειται ούτε στους νόμους της αγοράς, ούτε σε οικονομικά διαγράμματα και στατιστικές.

Θα σας δούμε εκεί!

Live παρουσίασης του νέου τους δίσκου

Electrifying Nature, που κυκλοφορεί από την Cantini:

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 10:00 μ.μ.

6 D.O.G.S., Αβραμιώτου 6, Αθήνα

Είσοδος Ελεύθερη.

Οι Palyrria είναι:

Τσίκο ηλεκτρονικά και ακουστικά τύμπανα, κρουστά, φωνητικά,

Dr Aja μπάσο, κρουστά, φωνητικά,

K. Haller πλήκτρα, laptop, εφέ, φωνητικά,

Strider κλαρίνο, καβάλ, γκάιντα,

Misha φωνή, κρουστά, djembe,

Αντρέας Αρβανίτης λύρα,

Λόλα φωνή,

Εριφύλη χορός,

VJ Nisidis video, live visuals.

Info:

www.palyrria.com

www.myspace.com/palyrria