Η κινηματογραφική παράσταση «Α» μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κάνει την διεθνή κινηματογραφική της πρεμιέρα στις Η.Π.Α. τον Ιανουάριο του 2015, στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου «Slamdance». Θα προβληθεί ως special screening, συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων που θα ερμηνεύσει ζωντανά τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου βρίσκει σύσσωμο όλο τον κινηματογραφικό κόσμο των Η.Π.Α  στο Park City της Utah, όπου το Slamdance γίνεται κάθε χρόνο παράλληλα με το Sundance. Το Sundance ξεκίνησε από τον Robert Redford το 1978 ως η ανεξάρτητη κινηματογραφική απάντηση στο Hollywood, και γρήγορα καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο φεστιβάλ των Η.Π.Α. Με τον καιρό το Sundance μεγάλωσε τόσο πολύ που κατά κάποιους κινηματογραφιστές έχασε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του. Το 1995 λοιπόν, οι Dan Mirvish, Jon Fitzgerald, Shane Kuhn, Peter Baxter, οργάνωσαν για πρώτη φορά το Slamdance παράλληλα με το πολυδιαφημισμένο Sundance, με το μότο «από τους κινηματογραφιστές, για τους κινηματογραφιστές». Το Slamdance γρήγορα καθιερώθηκε στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών φεστιβάλ και είναι το φεστιβάλ που ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, τον Christopher Nolan.

Στην παράσταση «Α», ο σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου με τον Ελληνιστή και συγγραφέα Pedro Olalla, διαπραγματεύονται την Αντιγόνη στον αντίποδα της τραγωδίας του Σοφοκλή: ενώ στην εκδοχή του Σοφοκλή βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της προσωπικής της έννοιας της δικαιοσύνης, η ηρωίδα της παράστασης δεν είναι και δε θέλει να γίνει Αντιγόνη. Το έργο μιλάει για μία γυναίκα που εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.

Μετά την προβολή της ταινίας στο Slamdance, η  transmedia κινηματογραφική παράσταση «Α» θα ανέβει στην Αθήνα στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης «Αλκυονίς – Νew Star  Art Cinema» στις 9 Φεβρουαρίου 2015. Στην παράσταση εμφανίζεται επί σκηνής η πρωταγωνίστρια της ταινίας Σεραφίτα Γρηγοριάδου, ενώ τη μουσική ερμηνεύει ζωντανά το κουαρτέτο «Τρόπος».


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Α» του Στάθη Αθανασίου

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Στάθης Αθανασίου
Πρωταγωνιστεί: Σεραφίτα Γρηγοριάδου
Σενάριο: Στάθης Αθανασίου, Pedro Olalla
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Ήχος: Νίκος Τσινές, Γιάννης Ζερβάκος
Φωτογραφία: Μιχάλης Κλουκίνας
Σκηνογραφία: Μιχάλης Σαμιώτης
Χορογραφία: Χρυσάνθη Μπαδέκα, Αποστολία Παπαδαμάκη

Διαβάστε επίσης:
Ο Σταύρος Γασπαράτος έλειπε σε ταξίδι για δουλειές, της Νίκης Ξένου