Κάτοικοι ενός παγκόσμιου χάρτη με διάσπαρτες γνώσεις για τις ηπείρους, τις διάφορες χώρες και τις πόλεις του πλανήτη, συνήθως ανάλογα με την επαγγελματική μας κατάρτιση, τα ταξιδιωτικά ενδιαφέροντα και τα χόμπυ μας. Η ταχύτητα της διάδοσης πληροφοριών και γνώσεων, το πλήθος των πηγών ενημέρωσης αλλά και τα ασταμάτητα ερεθίσματα που λαμβάνουμε καθημερινά, ώστε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, λειτουργούν με ανασταλτικές ιδιότητες στην αυθόρμητη διάθεση εξερεύνησης και ανακάλυψης σημείων που μας περιστοιχίζουν, στοιχείων του εαυτού μας ή της γενιάς μας και της ταυτότητας.

Συχνά είμαστε κάτοικοι μίας πόλης, μιας γειτονιάς που δε γνωρίζουμε, που δε θελήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις και δεν ανακαλύψαμε. Κοντοστεκόμαστε σε όμορφες γωνιές της πόλης μας θαυμάζοντας ένα κτίριο, μία επιγραφή, έναν υπαίθριο χώρο και δε γνωρίζουμε τα μυστικά τους. Περιστασιακά κοντόφθαλμοι και μύωπες των ίδιων μας τον εαυτών, των καταβολών μας και της ιστορίας μας.

 Το πρώτο TEDx Adventure του TEDxPatras  

Αυτός και ο κοινός παρανομαστής όλων των δράσεων TEDxAdventures του TEDxPatras που διοργανώθηκε στην Πάτρα στις 18 Μαρτίου 2018 με το όνομα AdventureXVIII. Στο πλαίσιο των TEDx εκδηλώσεων υπάρχει το πρόγραμμα των TEDxAdventures σε παγκόσμιο επίπεδο, που αποτελείται από μικρά (ή και μεγάλα) community workshops για όλη την κοινότητα του TEDx προσφέροντας διαδραστικές εμπειρίες στην πόλη σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες: Επιστήμη, Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμό, Αθλητισμό Κοινωνία, Γαστρονομία, Ψυχαγωγία και Τοπικά θέματα.

TEDxAdventure

Η γνωστή ομάδα που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια την TedxPatras, με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς συνεργάτες έστησαν στις 18 Απριλίου μια περιπέτεια μακριά από τη συνηθισμένη καθημερινότητα της πόλης – με ακόρεστη διάθεση να ανακαλύψουν νέους κόσμους, νέες δραστηριότητες, ιδιαίτερους ανθρώπους και μοναδικά σημεία της Πάτρας.

Μερικές από τις στάσεις

Η περιπέτεια άρχισε νωρίς το πρωί στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» με ένα πλούσιο θρεπτικό πρωινό και με οδηγούς του Adventure XVIII, τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα (συγγραφέας, σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου act) και τη Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου (ηθοποιός, χορεύτρια και χορογράφος) η περιπέτεια έκανε τα πρώτα της εναρκτήρια βήματα με διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια.

Επιστημονικό Πάρκο Πατρών – Επιστήμη και Τεχνολογία

Πρώτη στάση, το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας (ΕΠΠ) στην περιοχή του Ρίου για μια ξενάγηση στους χώρους, παρουσίαση των υπηρεσιών του ΕΠΠ από τον Πρόεδρο του ΕΠΠ, κ. Βασίλη Αναστασόπουλο και τον κ. Βασίλη Καπογιαννόπουλο (συνεργάτη του ΕΠΠ), και φυσικά διαδραστικό εργαστήριο τεχνολογίας στο εργαστήριο της ElDrug με την καθοδήγηση του καθηγητή Ιωάννη Ματσούκα για κωδικοποίηση.

TEDx Adventure του TEDxPatras

Πιστή η ομάδα στο γνωμικό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» κάνουν την επόμενη στάση τους στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με το ολυμπιακό αγώνισμα της τοξοβολίας.

Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» – Τοξοβολία

Στην επόμενη στάση, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Δ. Τόφαλος, ο προπονητής Παύλος Κούλης και οι συνεργάτες του, έκαναν μια ιστορική αναδρομή στην πορεία αυτού του αθλήματος, επέδειξαν τα διαφορετικά τόξα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην τοξοβολία, έδωσαν τις βασικές τεχνικές συμβουλές και κατόπιν ακολούθησε επίδειξη βολών. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γίνουν τοξοβόλοι έστω για μία μόνο βολή.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης η ομάδα, μαζί με την κ. Γεωργία Μανωλοπούλου ξεναγήθηκαν στους χώρους του και έμαθαν για τους θαλάσσιους δρόμους της ρωμαϊκής Πάτρας, το εμπόριο και τη «μαγική» πλευρά της πόλης – Λυχνομαντείο ρωμαϊκής Πάτρας στα πλαίσια της θεματικής «Mare Nostrum».

Μία γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο Santa Rosa συνδυασμένη με λίγη ώρα ξεκούρασης και επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος» όπου ο κ. Κωνσταντίνος Μάγνης και οι συνεργάτες του υποδέχτηκε την παρέα του Adventure XVIII, μιλώντας για την ιστορία της εφημερίδας, ξεναγώντας την στο εμβληματικό κτίριο που στεγάζεται η εφημερίδα και ζητώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά σε μία εικονική δημοσιογραφική σύσκεψη.

Λίγη ξεκούραση και δημιουργία των προσωπικών τους μαξιλαριών στην Coco Mat, μία βόλτα για δροσερό παγωτό στο “Memo-18” αλλά και μύηση στην τέχνη της κηροπλαστικής στο ιστορικό κτίριο του κηροπλαστείου Αβράμης και η συνέχεια μία «αποκάλυψη».

TEDxAdventure

Αγγλικανική Εκκλησία – Χορωδία Cantelena

Η Αγγλικανική Εκκλησία της πόλης, επί της Αγίου Ανδρέου, ήταν ανοιχτή και φωταγωγημένη ατμοσφαιρικά για να υποδεχτεί κατ’ αποκλειστικότητα την ομάδα του Adventure XVIII για μια μυστική πρόβα. Η χορωδία Cantelena βρισκόταν ήδη εντός του ναού και τραγουδούσε, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη μυσταγωγία.

TEDx Adventure του TEDxPatras

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν, καθώς οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμμετάσχουν κι εκείνοι στο τραγούδι και να εκφραστούν μέσα από τη χορωδιακή μουσική, συνδυάζοντας το τραγούδι με την έκφραση και την κίνηση. Η εμπειρία ολοκληρώθηκε με τη χορωδία να τραγουδά γνωστά ελληνικά και ξένα τραγούδια.

TEDx Adventure του TEDxPatras

Στο 2ο Σύστημα Προσκόπων

Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο των προσκόπων, στη συμβολή των οδών Τζουρτζ και Καρόλου. Ο φιλόξενος χώρος είχε διαμορφωθεί ειδικά, από κοινού από τους προσκόπους και τα μέλη της ομάδας του TEDxPatras προκειμένου να στεγάσει τρεις παράλληλες δραστηριότητες από τις όποιες πέρασαν όλοι οι συμμετέχοντες, δύο με ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσημο και μία τεχνολογική.

TEDx Adventure του TEDxPatras

Η τεχνολογική εμπειρία είχε να κάνει με την αναζήτηση της επίλυσης ενός γρίφου σε ένα κλειστό δωμάτιο, με σύμμαχο τη γνώση της τεχνολογίας και το συνδυασμό πληροφοριών και με μόνο αντίπαλο το χρόνο.

Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής – Περιφερειακή Ένωση Τυφλών

Για την κατηγορία της Κοινωνίας οι δράσεις που είχαν σχεδιαστεί και διεξήχθησαν στους χώρους του συστήματος αφορούσαν την ελληνική νοηματική γλώσσα και μία εμπειρία τυφλότητας (από το Κ.ΕΛ.ΝΟ και την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος, αντίστοιχα).

Η πρώτη είχε στόχο μία πρώτη γνωριμία με τη μητρική γλώσσα των κωφών, μέσα από διαδραστικές ασκήσεις. Η δεύτερη απέβλεπε στο να ζήσουν οι βλέποντες τη βιωματική εμπειρία της τυφλότητας και να αντιληφθούν τις δυσκολίες της οπτικής αναπηρίας, μέσω της χρήσης ειδικών γραφομηχανών (Perkins) και τη χρήση λευκού μπαστουνιού.

Στο King George Hall, στην τελευταία στάση αυτής της ολοήμερης περιπέτειας, η Πάττυ Πετροπούλου, μοναδική πιστοποιημένη δασκάλα 5Ρυθμών στην Ελλάδα κατηύθυνε τους συμμετέχοντες σε μία δυναμική πρακτική διαλογισμού εν κινήσει, μια πρακτική που μοιάζει με πάρτυ, εκεί που άνθρωποι όλων των ηλικιών, σωματότυπων, φύλων και φυλών συναντώνται για να κινηθούν, να αναπνεύσουν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα, να εκτονωθούν και να «αδειάσουν».

Και όλα τα παραπάνω και μερικά ακόμα, συνέβησαν μέσα στην ίδια μέρα. Σε πρόγραμμα έτοιμο, χωρίς χρονική παρέκκλιση και δίχως άγχος, κανονισμένο από άρτια οργανωμένη ομάδα, εκείνη της TEDxPatras.

Και έτσι κάπως τελείωσε το πρώτο TEDx Adventure του TEDxPatras, όπως άλλωστε πρέπει να τελειώνουν και όλες οι περιπέτειες. Με ηρεμία, για να κατασταλάζουν μέσα σου όλα όσα είδες, μύρισες, άκουσες, άγγιξες και έμαθες.