Με μία μικρή πασχαλινή διάθεση οι δράσεις για αυτό το ΣΚ, είτε κοντά στη φύση με μαγειρική, ομαδικά παιχνίδια, και κατασκευή κήπων, είτε με σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού στο εργαστήριο για σχεδίαση πασχαλινών αυγών, οι προτάσεις μας λίγο πριν την επίσημη έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Αλλά και μερικές δράσεις που θα αποχαιρετήσουμε για φέτος, και αν δεν τις έχουμε προλάβει, τότε σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε, όπως παραστάσεις αλλά και μουσική από τους Burger Project που θα συνοδεύσουν τη δυναμική, νέα «Αγγελίνα».

«Είναι η καρδιά μας στον κόσμο πυξίδα, και η αγάπη η μόνη πατρίδα,
Και όταν βρεθείτε σε σταυροπόδι, το δρόμο πάρτε που μας ενώνει,
Μόνο μαζί, μικροί μεγάλοι, αυτή την χώρα θα κάνουμε άλλη»

Από την παράσταση Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός, Μικρό Εθνικό

~

Σάββατο 20 Απριλίου, 13.00
Arduino Eggs: Σχεδιάζοντας Πασχαλινά αυγά – Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 12+

Εργαστήριο προγραμματισμού για μεγαλύτερα παιδιά με τη χρήση Arduino και Servo motors (πρόγραμμα διαδραστικού σχεδίου με χρήση κώδικα) που δίνουν μια άλλη διάσταση στο βάψιμο των αυγών φέρνοντας τους συμμετέχοντες κοντά στον τρόπο λειτουργίας των μηχανών fabrication.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναρμολογήσουν μια μικρή μηχανή σχεδίασης και να την προγραμματίσουν, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει πάνω σε καμπύλες επιφάνειες. Μέσω αυτής της διαδικασίας γίνεται μια πρώτη γνωριμία με την πλακέτα του Arduino, τα servo motors και απλές αρχές γεωμετρίας.

Στο τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες μπορούν να σχεδιάσουν και να κρατήσουν το δικό τους, ιδιαίτερο πασχαλινό αυγό.

Διάρκεια 60 λεπτά, δωρεάν
Προεγγραφή Απαραίτητη στο τηλ. 210 9469 694
Εισηγήτρια Δήμητρα Τσουμπρή

Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων 10 άτομα
Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, 175 64 Π.Φάληρο

Σάββατο 20 Απριλίου, 17.00
Αγγελίνα – Θέατρο Πόρτα
Παιδιά 4+

Αφήγηση του νέου παραμυθιού με τίτλο Αγγελίνα, της Ξένιας Καλογεροπούλου, από τις εκδόσεις Μάρτης. Η νέα ηρωίδα της Ξένιας Καλογεροπούλου, είναι επίμονη και απτόητη και ζωντανεύει μέσα από τις εκρηκτικές εικόνες του Daniel Egnéus.

Όταν η αρχόντισσα Δεβόρα αντικρίζει τον Ζυμωτό, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον πάρει μαζί της στο μακρινό Αλχαμερίδο. Η Αγγελίνα δεν χάνει ούτε στιγμή. Ξεκινάει αμέσως για ένα μεγάλο ταξίδι, προσπαθώντας να ξαναβρεί τον αγαπημένο της. Περπατάει νύχτα μέρα γιαλό γιαλό, κι ούτε ο καυτερός ήλιος, ούτε το χιόνι και η παγωνιά, ούτε οι τοίχοι που δεν έχουν πόρτες μπορούν να τη σταματήσουν.

Οι υπέροχες εικόνες του Daniel Egnéus θα εκτίθενται στο φουαγέ του θεάτρου. Με τη μουσική τους θα μας ταξιδέψουν οι The Burger Project. Μετά την αφήγηση τα παιδιά θα δώσουν χρώμα στην Αγγελίνα.

Είσοδος ελεύθερη.
Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59 11526, Αθήνα

αγγελίνα

Σάββατο 20 Απριλίου, 11:00
To ψηφιδωτό μου – Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη
Για παιδιά 4 – 5 ετών

Καλλιτεχνικό εργαστήριο που στόχο έχει να ανακαλύψουν τα παιδιά την ομορφιά της ψηφιδωτής τέχνης. Θα γνωρίσουν αυθεντικά ψηφιδωτά έργα αλλά και παραδοσιακά εργαλεία κοπής των ψηφίδων όπως η σφύρα και ο άκμονας. Τα παιδιά θα διαλέξουν σχέδια και υλικά, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους και θα δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιδωτό έργο. Πολύχρωμοι παπαγάλοι, ουράνια τόξα, μονόκεροι, ήλιοι και πεταλούδες, κάστρα και πλοία είναι μερικά από τα έργα που περιμένουν να ζωντανέψουν από τα χέρια και τη φαντασία των παιδιών. Για τα παιδιά του δημοτικού περιλαμβάνεται μια σύντομη εισαγωγή με εικόνες στην ιστορία του ψηφιδωτού.

Με την Άρτεμη Κλίτση από την ομάδα του “ΨΗΦΙΔΩΝ Γνώσις
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Το εργαστήριο επαναλαμβάνεται την Κυριακή 21 Απριλίου

Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Σάββατο 20 Απριλίου, 11.30
Δημιουργούμε όλοι μαζί τέχνη: Ας κοιτάξουμε πίσω από τη γεωμετρία– Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παιδιά 7+

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να μελετήσουν τα παιδιά τις δομές, τα υλικά και την τεχνοτροπία του Γ. Ζογγολόπουλου ώστε να δημιουργήσουν φανταστικές συνθέσεις κατασκευασμένες από πληθώρα υλικών σχετικών με το έργο του.

Με αναφορές στην τεράστια γλυπτική παράδοση της γεωμετρικής αφαίρεσης, των διάτρητων υφών και της αέρινης υπόστασης που παρουσιάζει το εμβληματικό έργο Διάφραγμα ή Φατνώματα του Μέρλιν, μια κατασκευή που ξεπερνά σε ύψος τα 3 μέτρα και σε μήκος τα 10 μέτρα, θα σχεδιάσουμε και θα συνθέσουμε τα επιμέρους κομμάτια με την τρισδιάστατη γλυπτική τεχνική assemblage, ώστε να αποκαλύψουν κινητικές φόρμες και αέρινες μορφές, εμπνευσμένες από τη γεωμετρία, τον ρυθμό και την επανάληψη των μοτίβων του γλυπτού.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εικαστικός
Ελισάβετ Χελιδώνη, Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Διάρκεια 1 ώρα, επαναλαμβάνεται μέχρι τις 14.30
Έως 25 συμμετοχές
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Κυριακή 21 Απριλίου, 11.00
Στην αυλή του εργοστασίου – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Παιδιά 3+

Καλλιτεχνικό εργαστήριο για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και να πειραματιστούν με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης. Αυτή την Κυριακή, κάτω απ’ το ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο, λοιπόν, θα φτιάξουν έναν εντυπωσιακό κήπο.

Θα μάθουν πώς κατασκευάζονται τα γλυπτά, ανακατεύουμε χρώματα και θα επιλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά για να φιλοτεχνήσουν πολύχρωμα ανοιξιάτικα δέντρα και λουλούδια. Θα κόψουν διαφορετικά είδη χαρτιών σε μικρά-μικρά κομμάτια, θα δημιουργήσουν πέταλα σε ιδιαίτερα σχήματα και θα πάρουν τους μαρκαδόρους και τις ξυλομπογιές μας για να διακοσμήσουν ευφάνταστα τον κήπο τους.

Διάρκεια 1 ώρα – επανάληψη στις 12.00

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί στις 09 Ιουνίου και στις 23 Ιουνίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Παιδική χαρά

Κυριακές στην Τεχνόπολη

Κυριακή 21 Απριλίου, 11.00
Κυριακή στη Γη – Κέντρο Της Γης
Για όλη την οικογένεια

Ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση ώστε μικροί και μεγάλοι να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να παίξουν, να μαγειρέψουν, να διασκεδάσουν, να χαλαρώσουν. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 11.00, με τη “Συλλογική μας Κουζίνα” και καλεσμένη την σεφ Anna Maria Barouh για ομαδική μαγειρική. Μαζί θα βρίσκεται και η ομάδα εθελοντών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα οργανώσει ομαδικά και συνεργατικά παιχνίδια στο λαχανόκηπο.

Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα να πάρει κάποιος μέρος στις “Ξεναγήσεις στο Μαγικό Κόσμο του Κέντρου της Γης“. Ένας όμορφος κι απλός τρόπος ώστε ο επισκέπτης να ενημερωθεί, αλλά και να ενισχύσει τις δράσεις της Οργάνωσης Γη και να συμβάλλει στην απρόσκοπτη λειτουργία της.

Κέντρο Της Γης, Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ίλιον, 13122

οργάνωση γη

Κυριακή 21 Απριλίου, 11.30
Μια βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολης – Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης
Παιδιά 4+

Μια διαφορετική βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολης με αφετηρία τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης. H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης,

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου.

Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους. Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδρομή, θα σταματήσουν σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί και θα φωτίσει λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που θα επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούν όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!
Διάρκεια 1,5 ώρα

Κόστος Συμμετοχής: 15€, εκπτώσεις στα αδέλφια (Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης)

Μουσείο Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Αθήνα Τηλέφωνο: 210 3250341

Κυριακή 21 Απριλίου, 12.00
Μια ημέρα με τα παιχνίδια – Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Παιδιά 5+

Διαδραστική παρουσίαση επιλεγμένων παιχνιδιών για τους μικρούς φίλους λίγο πριν το Πάσχα. Οι μικροί φίλοι θα παίξουν με τα παιχνίδια «μπαίνοντας στα παπούτσια τους» και ζώντας με όλες τους τις αισθήσεις μια μέρα από τη ζωή τους. Έχουν κι αυτά παιχνίδια και φίλους; Τι τρώνε; Πού κοιμούνται; Πάνε σχολείο; Tι σχεδιάζουν για το Πάσχα;

Μια διαφορετική γνωριμία με το Μουσείο Παιχνιδιών με αφορμή τις διακοπές του Πάσχα.

Μουσείο Παιχνιδιών Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο

Τελευταίες θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 11.30
Μορμόλης, Σύγχρονο Θέατρο
Παιδιά 4+

Η γνωστή θεατρική παράσταση Μορμόλης επιστρέφει 45 χρόνια από την πρώτη παράσταση του θιάσου της Ξένιας Καλογεροπούλου, ακριβώς 10 μέρες μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 30 Νοεμβρίου του 1973, από τη Συντεχνία του Γέλιου στο Σύγχρονο Θέατρο. Ο Μορμόλης του Rainer Hachfeld δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό «ξύλινο κουτί».

Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δύο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις. Μια ξεχωριστή, ξεκαρδιστική παράσταση που δεν πρέπει κανείς να χάσει φέτος.

Μετάφραση/ διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι
Τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, +30210 3464380, www.sixronotheatro.gr

Κυριακή 21 Απριλίου, 12.30
Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός – Μικρό Εθνικό (Ισόγειο Rex)
Παιδιά 7+

Το Μικρό Εθνικό επέλεξε το έργο Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός για να εγκαινιάσει «το νέο του σπίτι» και το έκανε με μεγάλη επιτυχία φέτος. Το κλασικό έργο του Μαρκ Τουαίην στη θεατρική διασκευή της καταξιωμένης Αγγλίδας συγγραφέα, Τζέμα Κένεντι δεν έχει επιλεγεί τυχαία – ήταν στοίχημα να παρουσιαστεί μέσα από μια πιο σύγχρονη ανάγνωση της γνωστής ιστορίας που προσεγγίζει τη φόρμα του μιούζικαλ, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της παράστασης.

Ένα έργο που μιλά για τη δικαιοσύνη, την κατάχρηση της εξουσίας, την κοινωνική ανισότητα, αλλά και τη φιλία, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και το δικαίωμα όλων μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, στο όνειρο. Ένα έργο που εύστοχα μας θυμίζει πως οι ρόλοι εναλλάσσονται, και όλα μπορούν μέσα σε μια στιγμή να πάρουν άλλη τροπή. Οι ήρωες αλλάζουν ρόλους και μιλούν για όλα αυτά που μας χωρίζουν, αλλά ακόμη περισσότερο για όλα όσα μας ενώνουν.

Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια του Τριανταφύλλου επιτυχημένα διατηρούν και τα στοιχεία του κλασικού. Ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας το τελευταίο τραγούδι, οι στίχοι του οποίου και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος τους περιεχομένου του προγράμματος της παράστασης:

Είναι η καρδιά μας στον κόσμο πυξίδα,
και η αγάπη η μόνη πατρίδα,
Και όταν βρεθείτε σε σταυροπόδι,
το δρόμο πάρτε που μας ενώνει,
Μόνο μαζί, μικροί μεγάλοι, αυτή την χώρα θα κάνουμε άλλη.

Το βιβλίο «Ο Πρίγκιπας κι ο φτωχός» του Μαρκ Τουαίην, του πατέρα της σύγχρονης αμερικανικής λογοτεχνίας σύμφωνα με τον Έρνεστ Χέμινγούεϊ, πρωτοκυκλοφόρησε το 1881 και αποτέλεσε αγαπημένο ανάγνωσμα γενεών και γενεών, ενώ, παράλληλα, γνώρισε πολλές διασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, ακόμα και για τα κινούμενα σχέδια. O ίδιος ο συγγραφέας το χαρακτήρισε ως «μια ιστορία για νέους κάθε ηλικίας».

Μικρό Εθνικό, Πανεπιστημίου 48

Κεντρική φωτογραφία © Laura Gozia