Η Γαλλίδα κινηματογραφίστρια της Νουβέλ Βαγκ Ανιές Βαρντά πέθανε σε ηλικία 90 ετών. «Η σκηνοθέτις και καλλιτέχνις Ανιές Βαρντά απεβίωσε στο σπίτι της τη νύχτα της Πέμπτης 29 Μαρτίου 2019 από καρκίνο. Γύρω της είχε την οικογένειά της και τους οικείους της», ανέφεραν σε ανακοίνωση τα μέλη της οικογένειάς της και το περιβάλλον της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ανιές Βαρντά γεννήθηκε το 1928 στο Βέλγιο με γαλλική και ελληνική καταγωγή. Σπούδασε ιστορία και φωτογραφία στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γαλλία. Ήταν παντρεμένη με τον Ζακ Ντεμί από το 1962 μέχρι τον θάνατό του και οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και επαγγελματικά.

Μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες της είναι η La Pointe Courte και η Cléo from 5 to 7. Η δεύτερη ανήκει στο κίνημα της Νουβέλ Βαγκ, ενώ η πρώτη θεωρείται πρόδρομό της.

Από τη δεκαετία του ’90 έχτισε μια δεύτερη καριέρα ως πολυβραβευμένη ντοκιμαντερίστρια («Jacquot de Nantes», «Les Glaneurs et la Glaneuse», «Les Plages d’Agnes»), και στο υποψήφιο για Όσκαρ «Πρόσωπα & Ιστορίες», το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τον Γάλλο φωτογράφο και street artist JR.

Κινηματογραφικός μύθος της εποχής μας η Βαρντά, ήταν κόρη Μικρασσιάτη πατέρα και Γαλλίδας μητέρας: «Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν», έλεγε.

Πάντοτε πιστή σε ένα σινεμά προσωπικό, ανίκητο από το χρόνο, μας χάρισε ένα πλούσιο έργο, που το διαπερνούν τα κοινωνικά, πολιτικά και φεμινιστικά μανιφέστα της, τροφοδοτώντας έναν καλλιτεχνικό διάλογο που δε σταματά ποτέ. Η τελευταία της δουλειά ήταν όπως όλες απρόβλεπτη. Με τίτλο Πρόσωπα & Ιστορίες / Faces Places, έφτιαξε ένα ζωηρό, αισιόδοξο road movie που κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Καννών, με πρωταγωνιστές την ίδια και τον 33χρονο διεθνώς αναγνωρισμένο Γάλλο φωτογράφο και εικαστικό JR, με τον οποίο η Βαρντά συνυπογράφει τη σκηνοθεσία.

Έχει τιμηθεί για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, καθώς της έχει απονεμηθεί o Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας, το Τιμητικό Βραβείο Σεζάρ, το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Τιμητικό Όσκαρ.