Όταν το 2018 ο Αλμπέρτο Λενάρντο, έφυγε από τη ζωή, η αγαπημένη του εγγονή είχε ήδη φροντίσει να εκδοθεί σε βιβλίο η κληρονομιά του που ήταν μία επιλογή από τις 8.000 φωτογραφίες που είχε τραβήξει χωρίς να το αποκαλύψει σε κανέναν.

Η ιστορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Λενάρντο θυμίζει την ιστορία της διάσημης μετά θάνατον φωτογράφου Βίβιαν Μάιερ, η οποία ήταν νταντά και έκρυβε σε όλη της τη ζωή το πάθος της για τη φωτογραφία.

Το έργο της ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν δημοπρατήθηκε μια αποθήκη με τα πράγματά της και ο αγοραστής που την πήρε για μόλις 300 δολάρια βρέθηκε μπροστά σε ένα θησαυρό χιλιάδων φωτογραφιών που έκαναν την Μάιερ διάσημη φωτογράφο δρόμου εν μια νυκτί με το έργο της να εκτίθεται σε όλο τον κόσμο, τη μυστηριώδη ζωή της να αποκαλύπτεται και τις φωτογραφίες της να αποκτούν μεγάλη αξία.

Τον Αύγουστο κυκλοφόρησε ένα νέο ενδιαφέρον βιβλίο αυτή τη φορά του Αλμπέρτο ντι Λενάρντο, με τίτλο “An Attic Full of Trains“, το οποίο επιμελείται η εγγονή του στην οποία αποκάλυψε τις φωτογραφίες που έκρυβε στη σοφίτα του.

Όπως η ίδια αποκάλυψε με τη σειρά της όλα ξεκίνησαν ένα Σάββατο μεσημέρι που ήταν καλεσμένη για μεσημεριανό στο σπίτι των παππούδων της στο Ούντινε της Ιταλίας. Ο παππούς της, της αποκάλυψε τη μυστική σοφίτα που βρισκόταν πίσω από μια βιβλιοθήκη του σπιτιού, στην οποία έκρυβε περισσότερες από 8.000 φωτογραφίες σε Kodachrome, που είχε τραβήξει σε όλη τη ζωή του.

Ο Αλμπέρτο ντι Λενάρντο αγαπούσε την περιπέτεια και τα ταξίδια και ερωτεύτηκε την τέχνη της φωτογραφίας από την πρώτη στιγμή που έπιασε στα χέρια του φωτογραφική μηχανή. Η τέχνη της φωτογραφίας του έδινε απίστευτη ελευθερία και τη δυνατότητα να συλλάβει τη στιγμή που ήθελε να θυμάται για πάντα. Οι φωτογραφίες του αναδίδουν το φως και το ύφος μιας άλλης εποχής, χαμένης στις αναμνήσεις για πάντα.