«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι»/ Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Μικρή Αμάλ, που στη γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα, στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι.

Το πρόγραμμα της Μικρής Αμάλ στη Χίο είναι το εξής:

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 στις 19.30: «Ευρώπη»    Περπατάμε από το λιμάνι στην Πλατεία Βουνακίου.

H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με “Παινέματα”, παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.

Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα τα ακούσουμε σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. 

Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς.

Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

 Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μουσική Επιμέλεια: Λευτέρης Βενιάδης, Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, Μαέστρος Φιλαρμονικής: Ευγενία Βορριά, Ενορχήστρωση για τη Φιλαρμονική Δήμου Χίου: Σπύρος Μπάκος, Μουσική Διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη, Ευγενία Βορριά

Συγγραφή Στίχων Παινεμάτων: Ιωάννα Κοσμά Μαυρογιώργη, Κυριακή Πιππίδη, Στέλλα Τσιροπινά, Μαρία Μπίλια, Χρήστος Ατσάλης, Κωνσταντίνα-Μαρία Φασουλά, παιδιά πρόσφυγες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.

 Συμπράττουν: Φιλαρμονική Δήμου Χίου, Τμήμα Προετοιμασίας / Χορωδίας Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, Brasilionico Grupo Percussivo, Κατερίνα Παπαδοπούλου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου: Χρήστος Ατσάλης, Μάριος Βενέτης, Πολύδωρος Στακιάς, Κυριακή Πιππίδη, Παρασκευή Σαλτζίδη, Χριστιάννα Φιλιμάκη, και Χαρίκλεια Ψυχή, υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Ρεβελάκη, παιδιά πρόσφυγες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και χορωδίες από τη Χίο.

Το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Mουσική διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη

Με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, 

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.

Παραγωγή: Μουσικό Φεστιβάλ Χίου & POLYPLANITY Productions

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 – «Βραδιά στο σινεμά» μία μέρα πριν την άφιξη της Μικρής Αμάλ

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, μία ημέρα πριν τον ερχομό της Μικρής Αμάλ στο νησί, στο Perivoli, στον Κάμπο σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους “Αmal” με σκοπό οι θεατές να κατανοήσουν τους λόγους που ανάγκασαν αυτό το 9χρονο κορίτσι να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Το Caravan Project και ο Στρατής Βογιατζής σε συνεργασία με την Έλενα Μαργαριτίδη και τον Ihab Awad Abu Armana, διοργάνωσαν ένα συμμετοχικό κινηματογραφικό εργαστήρι στην Αγία Ερμιόνη της Χίου για τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας με θέμα την ιστορία μιας νεαρής Σύριας προσφυγοπούλας. Για τρεις εβδομάδες και με την καθοδήγηση της ομάδας του Caravan Project επτά έφηβοι από τη Χίο και επτά παιδιά από τη Συρία που ζουν στη Χίο μυήθηκαν στoν κόσμο του σινεμά, κινηματογράφησαν, πρωταγωνίστησαν και ολοκλήρωσαν τη ταινία μυθοπλασίας με τον τίτλο «Αmal».


Η υπόθεση της ταινίας

Μετά από ένα ναυάγιο, ένα νεαρό κορίτσι από τη Συρία φτάνει στις όχθες ενός ελληνικού νησιού, όπου σύντομα καταλήγει να εργάζεται για έναν ψαρά που εκμεταλλεύεται τον κόπο της.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο νησί, συναντά άλλα παιδιά από τη Συρία, τα οποία παίρνουν τη Μικρή Αμάλ υπό την προστασία τους. Για να βοηθήσουν την καινούργια τους φίλη να φύγει από το νησί και να αναζητήσει την οικογένειά της, τα παιδιά καταστρώνουν ένα σχέδιο.

Πριν και μετά την προβολή της ταινίας, θα διεξαχθεί συνάντηση γνωριμίας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τη δημιουργική ομάδα της ταινίας.  Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20:30 και η “Αmal” θα προβληθεί στις 21:00.

Στις 22:00, θα ακολουθήσει παρουσίαση της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας «Για τη Sama» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Waad al-Kateab, η οποία και θα στείλει ένα μήνυμα στο νησί της Χίου από πολύ μακριά.

Συντελεστές της “Αmal”: Hamida Mohammad, Sadika Mohammad, Naderi Mohammad, Mostafa Thabet, Roqayah Rashid, Rama Hamad, Mousa Mohmud, Ισιδώρα Μαυρίκου,  Νίκος Τσουκάρης Κυριακή Πλατίγκου,  Μαρκελλα Κοντου,  Μαργαρίτα Μπελόκα,   Κατερίνα Μπελόκα,  Μαριέττα Γανιάρη, Ιhab Awad Abu Armana, Έλενα Μαργαριτίδη, Στρατής Βογιατζής, Αndreas Knapp, Leila Weber, Μαρία Μεσολογγίτη, Μικές Κωνσταντάς, Γιάννης Γούτης, Μαρία Πετεινάκη

Πληροφορίες:

20:30 Συζήτηση και μικρού μήκους ταινία «Amal»  – κατάλληλη για θεατές όλων των ηλικιών.

22:00 «Για τη Sama» –  κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Οι προβολές θα γίνουν στο χώρο Perivoli (Αργέντη 9-11, Κάμπος Χίου)

Η είσοδος και στις δύο προβολές είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα στο χώρο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την  “Ομάδα Μνήμης του Σύγχρονου Προσφυγικού στη Χίο”.

Η περιπλάνησή του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. Πρόκειται για μία μοναδική διοργάνωση – σπάνια στο είδος της πραγματικά – για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη, ελπίδα δίνοντας και τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε νέους, παιδιά και ενήλικες. 

Το «Ταξίδι» / “Τhe WALK”,  είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το φιλόδοξο και γεμάτο εκπλήξεις θέαμα «Το Ταξίδι» / “Τhe WALK”, στο οποίο συνεργάζεται με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα Βήμα Μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους. Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021,  θα παρουσιαστούν σε τρεις εκθέσεις ξεκινώντας από τις 27/8: στο Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

Το κοινό της Χίου μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο walkwithamal.org/el.

Πρόγραμμα Επισκέψεων της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα

Χίος: 9-10 Αυγούστου | Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου | Καλαμπάκα – Τρίκαλα: 29 Αυγούστου |  Λάρισα: 31 Αυγούστου | Ελευσίνα: 1η Σεπτεμβρίου | Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου | Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο. Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού