Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ξαφνική απώλεια της Amy Winehouse. Η αδιαμφισβήτητα ξεχωριστή φωνή της, οι εξομολογητικοί στίχοι και η εμβληματική εμφάνιση, την έκαναν έναν από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες του κόσμου της μουσικής.

Το Design Museum του Λονδίνου διοργανώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στη ζωή, την προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό της έργο με τίτλο “Amy: Beyond the Stage“.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία της πρώιμης καριέρας της Amy μέσα από τις ηχογραφήσεις και τα εφηβικά σημειωματάριά της αλλά και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τη μουσική της με ειδικά αφιερώματα στην πλούσια γκάμα επιρροών της, από τη Ντίνα Ουάσινγκτον έως τον Μαρκ Ρόνσον, την ποπ της δεκαετίας του ’60, και τα χρόνια της Motown έως την τζαζ.

Οι επιλογές της στα ρούχα κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων παραστάσεών της, χειρόγραφοι στίχοι και προσωπικά αντικείμενα όπως φωτογραφίες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Daphne Fender Stratocaster μπλε κιθάρας της.

Επιπλέον, η έκθεση θα παρουσιάσει μια εμπειρία ενός χώρου – στούντιο εμπνευσμένη από τα Metropolis Studios: όπου ηχογραφήθηκε μέρος του άλμπουμ της το 2006 Back to Black. Μια κινούμενη εμπειρία από το Studio Moross θα ολοκληρώσει την έκθεση, με πολλαπλές φιγούρες της Winehouse που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή σε έναν καθηλωτικό ημικυκλικό χώρο.

Η στενή φίλη και στυλίστρια της, Naomi Parry συνεργάστηκε στενά με την οικογένεια της Winehouse και τους επιμελητές του Design Museum. «Ήμουν αποφασισμένη να δημιουργήσω μια έκθεση αφιερωμένη στην Amy επειδή είχα δει από πρώτο χέρι πώς έγινε μια παγκόσμια, εμβληματική προσωπικότητα», δήλωσε η Parry.

«Όταν προσέγγισα το μουσείο για να πραγματοποιήσω αυτή τη φιλοδοξία, κατάλαβαν αμέσως ότι μια διεισδυτική ματιά στην Amy μέσα από τη δημιουργική της κληρονομιά θα δημιουργούσε μια αξέχαστη εκθεσιακή εμπειρία. Συχνά η προβολή της επικεντρώνεται στις αρνητικές πτυχές της ζωής της, ενώ αυτή η έκθεση θα οδηγήσει τους επισκέπτες σε όλα όσα πέτυχε και θα αναδείξει το απίστευτο στίγμα που άφησε στη ζωή των θαυμαστών της σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το “The Estate of Amy Winehouse” το οποίο παραιτείται από το δικαίωμά του σε οικονομικά έσοδα προς όφελος του Ιδρύματος Amy Winehouse. Η έκθεση υποστηρίχθηκε ευγενικά από τους John & María Pfeffer.

Για τον εορτασμό της επετείου των γενεθλίων της Amy και της έναρξης της έκθεσης, μια τοιχογραφία ζωγραφισμένη στο χέρι θα εκτεθεί για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου στο Camden High Street.