Γνώρισα τον Γιώργο Αναματερό το καλοκαίρι που πέρασε στην ταράτσα της Oριλα στο Μετς, κατά την διάρκεια μιας μινι συναυλίας. Φυσιογνωμία μεσογειακή, βλέμμα κυνηγού & πηγαία αίσθηση (αυτo) σαρκασμού ήταν τα πρώτα στοιχεία που διέκρινα σε αυτόν. Το ίδιο βράδυ ο Αναματερός “άρπαξε” την ευκαιρία να εκτελέσει κομμάτια από το έργο που παρουσιάζει τώρα στο Booze σε ένα κοινό ξένο στον ιδιο και μαθημένο σε τελείως διαφορετικά ακούσματα και κώδικες συμπεριφοράς. Έτσι κέρδισε ένα στοίχημα με τον εαυτό του αλλά κυρίως το ακροατήριο που αμήχανα μεν, λογικά δε, χειροκρότησε τον αγνώστου ταυτότητας περφόρμερ.

Ο Anamateur είναι εξαιρετικά παθιασμένος με το αντικείμενο δράσης του. Ζει και αναπνέει γι αυτό. Ο εαυτός του θυμίζει έναν stand up κωμικό των 90s, έναν φωτεινό ιεροκήρυκα και παράλληλα έναν από τους πρωταγωνιστές των ηλιθίων του Λαρς Φον Τρίερ. Το ενδιαφέρον είναι πως όλα αυτά είναι αληθινά πάνω του. Ο ίδιος λοιπόν αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που διατηρεί καθολική πίστη στις ιδέες του και πράττει βάση αυτών. Μηχανικός στο επάγγελμα και πιανίστας στο έργο αυτό, καθοδηγεί τους μουσικούς του – στους οποίους εκμαιεύει την υποκριτική ιδιότητα για τις ανάγκες της παράστασης – όπως ένας εργολάβος λειτουργεί με το εργοτάξιο του.

Burlesque αισθητική, καμπαρέ τζαζ, πρόζα, θεατρική διάθεση και έντονο φλερτ αποτελούν βασικά στοιχεία του μιούζικαλ αυτού. Φαινομενικά, το αρχαίο δράμα σχετίζεται με το θέμα της παράστασης αφού έρωτας, πόλεμος (με τα σύγχρονα μέσα) και το δίλημμα του πρωταγωνιστή να πάρει την σωστή απόφαση και να αποκαλύψει τα ένοχα μυστικά του, ρισκάροντας την αγάπη του ή την υστεροφημία του (κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να είναι αυτή η αποκάλυψη) λειτουργούν ως κοινός σκελετός. Το γεγονός ότι τα κεφάλαια της παράστασης προβάλλονται μέσω εφημερίδων στον τοίχο και μέσω αυτού του τρόπου αντιλαμβάνεται ο θεατής την αλληλουχία των πράξεων, σου δίνουν την αίσθηση του βωβού σινεμά. Αυτό το τζαζ μιούζικαλ τελικά έχει κάτι ρομαντικά παλιομοδίτικο, όχι με την αίσθηση του ξεχασμένου αλλά του “ανακαλύπτω από την αρχή”.

Ο Γιώργος Αναματερός έφτιαξε ένα βίντεο ειδικά για το ελculture. Ξεκίνησε με σκοπό να μας συστήσει την ομάδα του και μιλήσει για το έργο. Στη συνέχεια η ομάδα επαναστάτησε και τον “έκοψε”. Μας τα είπε όμως στο ραδιόφωνο.

Η παράσταση Μια αμφιβολία εγεννήθη στο μυαλό ενός ευγενούς τιμωρού παίζεται στο Booze.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Anamateur θα βρείτε εδώ.