Ένα χρόνο νωρίτερα η Τate Modern ανακοίνωσε το line-up της εκθεσιακής της δραστηριότητας για το 2020.

Η Λινέτ Γιάντομ Μποάκιε, η 42χρονη καλλιτέχνης, μία από τις πιο σημαντικές εικαστικούς της γενιάς της παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δουλειά της στην Tate, ενώ θα δούμε και την πρώτη αναδρομική έκθεση της Νοτιοαφρικανής ακτιβίστριας φωτογράφου video artist  Zanele Muholi.

Η μεγάλη έκθεση του 2020 που θα διαρκέσει από τις 12 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020 και από τώρα έχει αρχίσει να συζητιέται είναι η αφιερωμένη έκθεση στον Άντι Γουόρχολ, στο αουτσάιντερ όπως το αποκαλούν, της αμερικανικής τέχνης και του αμερικάνικου πολιτισμού.

Η Tate Modern σε συνεργασία με το Μουσείο Ludwig της Κολωνίας δίνει έμφαση στην ταυτότητά του ως γιου μεταναστών που έγινε pop icon της Αμερικής. Ο ντροπαλός παρατηρητής έγινε επίκεντρο της κοινωνικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Ένας καλλιτέχνης που αγκάλιασε τον καταναλωτισμό, τη διασημότητα και άλλαξε τη διαδικασία παραγωγής της σύγχρονης τέχνης.

Γεννημένος ως Andrew Warhola το 1928 στο Πίτσμπουργκ από γονείς εργάτες, μετανάστες από τη Σλοβακία, μετακόμισε το 1949 στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε ως εικονογράφος. Η ικανότητά του να μεταμορφώνει τις εικόνες του αμερικανικού πολιτισμού στην πρωτοποριακή ποπ τέχνη του είναι αυτό που του χάρισε παγκόσμια φήμη και αναγνωρισιμότητα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να δουν όλες αυτές τις εικόνες, την Marilyn Monroe, την Coca-Cola και τα Campbell’s Soup Cans, να παίξουν με τα Silver Clouds και να βιώσουν το ψυχεδελικό περιβάλλον πολυμέσων του Exploding Plastic Inevitable.

Η έκθεση θα φέρει σε επαφή το κοινό με σπάνια έργα από τη δεκαετία του ’70 που παρουσιάζουν την επιδεξιότητά του ως ζωγράφου, καθώς και τους πειραματισμούς του με διάφορες μορφές μέσων. Ίσως ο πιο δημοφιλής Αμερικανός καλλιτέχνης δημιουργούσε σε μια εποχή τεράστιων κοινωνικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών, κάτι που τονίζεται στην έκθεση.

Andy Warhol – Silver Clouds, 1966