Το μοναδικό βιβλίο που εκδόθηκε από την Έμιλι Μπροντέ, τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» το 1847, διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο σπίτια στην αγγλική ύπαιθρο. Στο Thrushcross Grange και στα Wuthering Heights. Για αιώνες, οι φανατικοί αναγνώστες των έργων της Μπροντέ κάνουν εικασίες σχετικά με τον τίτλο του έργου της αλλά και με λεπτομέρειες της τοποθεσίας, όπως την αρχιτεκτονική του που περιγράφεται με εξαντλητική ακρίβεια. Το απομακρυσμένο αγρόκτημα του Χίθκλιφ έχει μια τόσο ρεαλιστική περιγραφή που λίγοι φαντάζονται διαβάζοντας το βιβλίο ότι πρόκειται για ένα προϊόν φαντασίας.

Το Ponden Hall, ένα αγρόκτημα στο Δυτικό Γιορκσάιρ της Αγγλίας, φέρει μια πινακίδα πάνω από την πόρτα του που θυμίζει μια μεγάλη ανακαίνιση του ακινήτου το 1801 -το ίδιο έτος που ξεκίνησε να γράφεται το μυθιστόρημα της Μπροντέ. Η συγγραφέας και οι αδερφές της Σαρλότ και Άννα είναι γνωστό πως είχαν επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη του σπιτιού στο οποίο υπήρχε και η μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη στο Γιορκσάιρ τον 19ο αιώνα, κάτι που πιστεύεται πως αποτέλεσε μοντέλο για την ιστορία της Έμιλι. Σήμερα, πεντακόσια χρόνια μετά την ανοικοδόμησή του, το σπίτι πωλείται. Η οικογένεια στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει σήμερα το σπίτι το αγόρασαν το 1998 και έκτοτε λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Το Ponden Hall ανήκε αρχικά στην πλούσια οικογένεια Heaton, μαζί με μεγάλες εκτάσεις γης, έναν νερόμυλο σιτηρών, ένα ζυθοποιείο, δύο λατομεία και ένα κλωστοϋφαντουργικό μύλο. Το ανατολικό άκρο του σπιτιού χρονολογείται από το 1541 και ενσωματώθηκε σε μια μεγαλύτερη δομή το 1634. Η ανακαίνιση του 1801 συνέδεσε όλα τα υφιστάμενα κτίρια. Στα εννέα δωμάτια του σπιτιού υπήρχε φυσικά και η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη, η οποία συμπεριελάμβανε και μια έκδοση του «Πρώτου Folio» του Σαίξπηρ – από την πρώτη δημοσίευση των έργων του, το 1623, από την οποία υπάρχουν μόνο 228 αντίγραφα. Συχνά οι μελετητές έχουν υποθέσει ποια από τα βιβλία του σπιτιού επηρέασαν το έργο της Μπροντέ. Το σπίτι ήταν ανοιχτό σε όλους τους θαυμαστές της Μπροντέ που ήθελαν να φτάσουν στο σπίτι που διάβαζαν οι περίφημες αδερφές τα περίφημα βιβλία της βιβλιοθήκης, γοτθικά και βιβλία σκοτεινής μαγείας.