Μετά από οκτώ χρόνια ανακαίνισης ανοίγει ξανά στο κοινό η Νeue Νationalgalerie, το διάσημο κτίριο του μουσείου του Βερολίνου που σχεδιάστηκε από τον εμβληματικό αρχιτέκτονα Mies van der Rohe. Μετά από πέντε χρόνια εργασιών το μουσείο προετοιμάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και θα αποδοθεί στο κοινό σε όλη του τη δόξα. Έχει αποκατασταθεί όχι μόνο το κτίριο αλλά και όλος ο εξωτερικός του χώρος. Η έκθεση που θα εγκαινιάσει τη νέα του λειτουργία τον Αύγουστο του 2021 θα είναι αφιερωμένη στον Αλεξάντερ Κάλντερ.

Το Neue Nationalgalerie ιδρύθηκε μετά τη μεταπολεμική διαίρεση της Γερμανίας και τη διασπορά της πρώην συλλογής της Nationalgalerie όταν στη δεκαετία του ’50, η Πόλη του Βερολίνου αποφάσισε να ανοικοδομήσει μια δημόσια συλλογή κι ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο, που ολοκληρώθηκε το 1968 μετά από σχέδιο του Γερμανού αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε. Η αρχιτεκτονική του μουσείου ήταν εμπνευσμένη από την κατασκευή ενός κτιρίου διοίκησης στην Κούβα, που σχεδιάστηκε από τον ίδιο το 1954 για τη μάρκα ρούμι Bacardi, και είναι επίσης πολύ παρόμοιο με ένα άλλο έργο που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ για το Μουσείο Schäfer στο Schweinfurt της Γερμανίας.

Το κτίριο περιλαμβάνει ένα μεγάλο περίπτερο 2.600 τετραγωνικών μέτρων, με τεράστια τετράγωνη επίπεδη οροφή που υποστηρίζεται από οκτώ σταυροειδείς κίονες, και ένα μεγαλύτερο υπόγειο που φιλοξενεί χώρους για τη μόνιμη συλλογή, γραφεία διοίκησης, αποθήκες και ένα μικρό κήπο. Σήμερα το κτίριο θεωρείται πλέον αριστούργημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και ένα από τα σπουδαιότερα σχέδια του Μις βαν ντερ Ρόε.