Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη, πρότζεκτ των αρχιτεκτόνων Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης Ιωαννίδου, δημιούργησε αίσθηση εξ’ αρχής. Τόσο για το σχεδιασμό της, όσο και για το όραμα των δημιουργών της. Μετά την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Κηφισιά και τη δεύτερη έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι δύο αρχιτέκτονες στρέφονται στη διαδικασία του crowdfunding για να χρηματοδοτήσουν μια τρίτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη σε περιοχή που οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο βιβλίο.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων. Είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι χρήστες της, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να αποτελεί και το δωρητή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση στους πολίτες.

Η εκστρατεία για τη δημιουργία και την κατασκευή της επόμενης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε στο Groopio.com. Η συμμετοχή του κοινού στη χρηματοδότηση αυτού, μπορεί να ολοκληρώσει το στόχο. Μία επιτυχημένη εκστρατεία θα δώσει περισσότερες πιθανότητες για την εύρεση χορηγών καθώς το συνολικό κόστος θα μειωθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.groopio.com/el/projects/display/180/the-next-public-swapping-bookshelf .