Χαλβάς. Μια λέξη συνώνυμη με το γλυκό και την ελληνική παράδοση. Άλλωστε προέρχεται από την αραβική λέξη ḥalwá που σημαίνει κάτι γλυκό. Και αυτό είναι κάτι που η οικογένεια Αργουδέλη το γνωρίζει καλά, αφού φτιάχνει τον ίδιο εκλεκτό χαλβά εδώ και έναν αιώνα.

Ταχίνι και χαλβάς Αργουδέλη από το 1919. Η ιστορία ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα στη Μυτιλήνη, όπου ο Δημήτριος Ν. Αργουδέλης ασχολείται με την επεξεργασία του σουσαμιού και την παραγωγή ταχινιού και χαλβά. Τα επόμενα χρόνια η οικογένεια θα περιπλανηθεί στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο, όπου ο γιος του Δημήτρη, Νικόλαος μαζί με τον πατέρα του θα μάθουν την τέχνη των παραδοσιακών γλυκών, όπως είναι τα λουκούμια και η βανίλια.

Η περιπλάνηση της οικογένειας θα τελειώσει το 1905 με την εγκατάσταση της οικογένειας στον Πειραιά και το άνοιγμα της πρώτης οικοτεχνίας. Το 1919 θα ανοίξει το πρώτο εργοστάσιο ταχινοποιίας-χαλβαδοποιίας, ενώ το 1925 θα μεταφερθεί στην εγκατάσταση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα η παραγωγή, στα Καμίνια του Πειραιά.

Η 3η και η 4η γενιά Αργουδέλη μαζί με τους ανθρώπους της στην παραγωγή, μια μεγάλη “οικογένεια”

Η εταιρεία έχοντας άρρηκτες σχέσεις με τον Πειραιά παραμένει στο ίδιο σημείο, όπως τότε στο εργοστάσιο της οδού Φραγκούλη, όπου δημιουργεί με το ίδιο μεράκι: εκλεκτό ταχίνι, χειροποίητο χαλβά, σπιτικές βανίλιες – υποβρύχιο και λουκούμια για γνήσιο ελληνικό καλοκαίρι.

Τη συλλογή με τα προϊόντα της εταιρείας συμπληρώνουν τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού, οι μαρμελάδες, η βυσσινάδα και το κυδωνόπαστο. Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής πλέον διαθέτουν τα τελευταία χρόνια χαλβά με γλυκαντικά και στέβια αλλά και gourmet αλείμματα ταχινιών με ξηρούς καρπούς και μέλι (“Ταχίνια Twist).

Οι 3 κλασσικές γεύσεις χαλβά

Στην επίσκεψη μας δοκιμάσαμε τα περισσότερα και η αλήθεια είναι ότι σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Ξεκινήσαμε με ένα ποτήρι δροσερή βυσσινάδα μιλώντας για τη βασική πρώτη ύλη ενός καλού χαλβά, το ταχίνι.

Το ταχίνι, παρασκευάζεται εξ΄ολοκλήρου από τους μάστορες της επιχείρησης από τα καλύτερα σησάμια του κόσμου. Όπως μας πληροφόρησαν προέρχονται από το Σουδάν και την Αιθιοπία, αφού είναι τα πιο γλυκά σουσάμια που δίνουν αρίστης ποιότητας ταχίνι. Δυστυχώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για τις ανάγκες της παραγωγής της βιοτεχνίας. Το σησάμι αποφλοιώνεται από τους ιδίους με παραδοσιακή μέθοδο 100 ετών πριν γίνει βελούδινο ταχίνι.

Ταχίνι Αργουδέλης

Ο χαλβάς, που την ημέρα που βρεθήκαμε στον Πειραιά ζυμώθηκε μπροστά μας με κακάο και γλυκαντικά και ανήκει στη σειρά “Άριστον” με στέβια, είναι αυθεντικός, χωρίς να τρίβεται, με άρωμα από την καραμέλα και το καβουρδισμένο σουσάμι.

Δοκιμάσαμε παραδοσιακό με αμύγδαλο, με φυστίκι Αιγίνης αλλά και με ελληνικό καφέ. Τα λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο σε ταξιδεύουν νοερά στη Σύρο, ενώ το κυδωνόπαστο που είχε τυλιχτεί το ίδιο πρωί είναι το καλύτερο σνακ για όλη την ημέρα.

Χαλβάς με φυσικό κακάο σαν αυτόν που δοκιμάσαμε στο εργοστάσιο

Η διαδικασία παραγωγής του χαλβά είναι χρονοβόρα και κοπιαστική. Η ζεστή καραμέλα θα ενωθεί με το ταχίνι, φυσικά δικής τους παραγωγής και με γρήγορες κινήσεις θα αρχίσει να δουλεύεται στο χέρι. Ο πιο παλιός μάστορας ο Βασίλης με εμπειρία περίπου 30 χρόνων στην παρασκευή του χαλβά έμαθε στους νεότερους τεχνίτες, το Διονύση και τον Αλέξανδρο όλα τα μυστικά για να φτιάχνουν τον ίδιο χαλβά κάθε μέρα του χρόνου. Δουλεύοντας με το χέρι το προϊόν ουσιαστικά ζυμώνεται και αφού προστεθούν όλα τα υλικά, επιτόπου συσκευάζεται. Καμία μηχανική παρέμβαση δεν γίνεται εκτός από το λιώσιμο της ζάχαρης στα ειδικά καζάνια για να φτιαχτεί η καραμέλα.

Ζυμώμα στο χέρι από τον μάστορα Βασίλη

Η παράδοση συνεχίζεται και φθάνει μέχρι το εξωτερικό με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Πολωνία, Ρωσία και Γαλλία. Ειδικά σε χώρες όπως η Ρωσία ο χαλβάς από σουσάμι θεωρείται προϊόν σπάνιο και εκλεκτό.

Η νέα σειρά ταχίνι twist και φυσικά το κλασσικό ταχίνι Αργουδέλης.

Στον Αργουδέλη θα πας για την ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων του, δύο πτυχές που έχουν παραμείνει αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Όπως μας είπε και η Ροζίνα Σταθοπούλου που μαζί με τον ξάδερφό της Βασίλη Ράλλη αποτελούν, τυπικά την 4η αλλά ιστορικά την 5η γενιά της βιοτεχνίας έχουν πελάτες «κληρονομικούς»: Από τους γονείς στα παιδιά κι από εκεί στα εγγόνια…ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με το ίδιο φρέσκο ταχίνι το πρωί και τον αγαπημένο τους χαλβά για γλύκισμα.

Οι ιστορίες για τους παλαιότερους είναι αμέτρητες για τους νεότερους που προμηθεύονται τον ίδιο χαλβά στο νέο τους πρατήριο στο κέντρο του Πειραιά. Η Ροζίνα με τον Βασίλη εκτός βέβαια από τα μυστικά για την παρασκευή του χαλβά και του ταχινιού εξακολουθούν να διατηρούν ένα παλιό και πιστό πελατολόγιο αξιόλογων καταστημάτων (παντοπωλεία, καφεκοπτεία, γαλακτοπωλεία κλπ) με ανθρώπους που με πείσμα προτιμούν τα προϊόντα Αργουδέλης απέναντι σε τόσα άλλα του εμπορίου για την ίδια αξεπέραστη ποιότητα που διατηρούν τόσα χρόνια!

Η ομάδα παραγωγής.

Παράλληλα, προσπαθούν να διευρύνουν το δίκτυό τους, να αναπτύσσουν προϊόντα που καλύπτουν εξελισσόμενες διατροφικές ανάγκες (π.χ. Ταχίνι Ολικής άλεσης) αλλά και να προσελκύουν στην παραδοσιακή διατροφή και νεότερα κοινά.

Info:

Για όλα τα προϊόντα της εταιρείας μπορείτε να επισκεφθείτε το νέο τους πρατήριο στην οδό Δ.Γούναρη 31-33 στο κέντρο του Πειραιά ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 210 4179469.

Για χονδρική πώληση και πληροφορίες σημείων διανομής επικοινωνήστε με το εργοστάσιο στο 210 4812880 (Ν.Φραγκούλη 38, Καμίνια) και στο info@argoudelis.com

www.argoudelis.com / facebook: argoudelis.halva / insta: argoudelishalva

e-shop: www.ebloko.gr