Ανοίγει τις πόρτες της στους Αθηναίους η Art-Athina σε φθινοπωρινή πρεμιέρα στο Ζάππειο αυτή τη χρονιά, προσδοκώντας να προσελκύσει το φιλότεχνο κοινό και τους δυνητικούς αγοραστές της τέχνης. Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν 32 γκαλερί από την Ελλάδα και 4 από το εξωτερικό. Η Αrt Athina που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελληνικών Αιθουσών, η οποία είναι μία από τις πιο παλιές εκθέσεις στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να αποκτήσει μια δυναμική που θα τη φέρει στην πρώτη σειρά των φουάρ, προωθώντας τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με την έρευνα με τα στοιχεία για το κοινό που πραγματοποίησε η Art Athina τον Ιούνιο 2018 σε δείγμα 518 ερωτηθέντων, οι επισκέπτες της είναι ηλικίας από 24 ετών έως 54 ετών, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (39%) , με επίπεδο μόρφωσης πανεπιστημιακών σπουδών (49%). Η πλειοψηφία είναι γυναίκες (62%). Στα ενδιαφέροντα τους προηγείται η ζωγραφική (81%) ακολουθεί η φωτογραφία (40%) και στη συνέχεια η γλυπτική ( 38%). Το κίνητρο της επίσκεψης στην Art Athina είναι πληροφόρηση για τα εικαστικά (66%), ψυχαγωγία (32%). Οι περισσότεροι έρχονται από το κέντρο της Αθήνας (38%), από τα βόρεια προάστια (23%) και 16% από τα νότια προάστια. Σε ποσοστό 75% έχουν επισκεφτεί ξανά την Art Athina, και γενικότερα το 31% των ερωτηθέντων επισκέπτεται γκαλερί μια φορά τον χρόνο και αντίστοιχα το 43% επισκέπτεται μουσεία. Στην έρευνα απουσιάζει το στοιχείο της διακίνησης των έργων, δηλαδή το ποσοστό αυτών που πιθανώς αγοράζουν ή σκέπτονται να αγοράσουν από την Art-Athina. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον για τα εικαστικά με τις πωλήσεις των γκαλερί να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, οι Έλληνες γκαλερίστες δείχνουν τους καλλιτέχνες τους από το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και θα την εγκαινιάσει σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, στις 19.00.

Στο πρόγραμμα της Art-Athina, εκτός από την κυρίως έκθεση υπάρχουν βιντεοπροβολές καλλιτεχνών για το τελευταίο βράδυ της διοργάνωσης ( 16/9) στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη, τον παλαιότερο εν λειτουργία κινηματογράφο της Αθήνας. Έχουν επιλεγεί βίντεο από την πλατφόρμα Daata Editions νέων καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Την επιμέλεια υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Την τιμητική της επίσης σ’ αυτή τη διοργάνωση έχει η περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί με την επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας στο City University New York και συντονίστριας στο Raymond Pettibon Studio, Σωζήτας Γκουντούνα. Το πρόγραμμα θα εξετάσει την εξέλιξη του καλλιτεχνικού είδους της περφόρμανς από το θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης (συμμετέχουν οι Άννα Τζάκου, Ραφίκα Σαουίς, Γιώργος Σταματάκης, Οντέτ Κουζού κ.ά.)

Ακόμα, προνοώντας για το μελλοντικό της κοινό η Art Athina διαμορφώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών και εφήβους. Με τίτλο Art Athina – We are the future, σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού «ΚROMA». Στους χώρους του Ζαππείου και με δωρεάν συμμετοχή θα αναπτυχθούν 10 workshops για ζωγραφική, κατασκευές, κολάζ, ψηφιδωτό, παιχνίδια μυστηρίου και χαρακτική.

Δείτε όλο το πρόγραμμα με τα Τalks, το Video, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις περφόρμανς