Δύο γλυπτά μικρού μεγέθους της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα που έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Απτέρα παρουσιάστηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Τα γλυπτά της Αρτέμιδος και του αδελφού της Απόλλωνος, τα οποία εδράζονται σε λίθινο βαθμιδωτό βάθρο και βρέθηκαν στο πλαίσιο συστηματικής ανασκαφής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων που διεξάγεται σε ρωμαϊκή οικία της αρχαίας Απτέρας, θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Η Άρτεμις προστάτιδα θεά της Απτέρας, έχει κατασκευαστεί από χαλκό, ενώ ο δίδυμος αδελφός της Απόλλων, από μάρμαρο. Τα δύο αγαλματίδια είχαν πιθανότατα εισαχθεί από καλλιτεχνικά κέντρα εκτός της Κρήτης, προκειμένου να αποτελέσουν το οικιακό ιερό της ρωμαϊκής πολυτελούς οικίας που κοσμούσαν. Η κατ’ αρχήν χρονολόγησή τους μπορεί να προσδιοριστεί στο β΄ μισό του 1ου με αρχές 2ου αιώνα μ.Χ.

Η αρχαία Απτέρα, μία από τις σπουδαιότερες πόλεις – κράτη της Κρήτης, βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χλμ. από την πόλη των Χανίων με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο, σε ένα εκτεταμένο υψίπεδο με υψόμετρο 200μ. με εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Σούδας. Με τα δύο επίνειά της, Μινώα (σημερινό Μαράθι) και Κίσαμο (κοντά στις σημερινές Καλύβες) εξασφάλιζε τον έλεγχο όλης της θαλάσσιας δραστηριότητας που την ανέδειξε σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Κρήτης.

Το όνομα Απτέρα αποδίδεται ή σε επίθετο της Αρτέμιδος, Άρτεμις Απτέρα, ενώ κατά τον Παυσανία το όνομά του έδωσε στην πόλη ο μυθικός βασιλιάς των Δελφών Πτέρας ή Απτέρας, ο οποίος έχτισε τον δεύτερο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και φέρεται και ως ιδρυτής της. Υπάρχει και ένας γοητευτικός μύθος, αυτός που θέλει το όνομα να προέρχεται από τον μυθικό αγώνα που έγινε στον λόφο μεταξύ των Μουσών και των Σειρήνων. Οι Σειρήνες ηττήθηκαν, πέταξαν τα φτερά τους, έμειναν «άπτερες», έγιναν λευκές και έπεσαν στη θάλασσα. Τα λευκά φτερά τους σχημάτισαν τα νησάκια του κόλπου της Σούδας που ονομάζονται Λευκές.