Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η προσθήκη έγινε αυτές τις μέρες και ακολουθεί ένα ισλανδικό εθνικό πάρκο γεμάτο με παγετώνες, σπηλιές και ηφαίστεια. Περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο – ορισμένες πολιτιστικές, ορισμένες φυσικές, βρίσκονται πλέον στη λίστα προστασίας του διεθνούς οργανισμού.

Η Βαβυλώνα, η αρχαία περίφημη πόλη που για ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους, ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία της Βαβυλωνίας του σημερινού Ιράκ περίπου 85 χιλιόμετρα νότια της σημερινής πρωτεύουσας της χώρας Βαγδάτης στην πόλη Χιλάχ.

Περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο τείχος, που είχε συνολικό μήκος 85χλμ., ύψος που έφθανε τα 50 μ. και κάπου τριακόσιους εξήντα πύργους σε απόσταση πενήντα μέτρων ο ένας από τον άλλον, υπήρξε η μεγαλύτερη οχυρωμένη πόλη ολόκληρης της Ανατολής. Οι αρχές του Ιράκ κατέβαλαν προσπάθειες για την ένταξη του μνημείου στη λίστα της UNESCO για περισσότερα από 40 χρόνια. Από το χώρο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νοτίως της Βαγδάτης, μόνο το 15% έχει ανασκαφεί. Η μεγαλύτερη κατά τους αρχαιολόγους πόλη της αρχαίας ιστορίας, υπήρξε λίκνο της γραφής με τις παλαιότερες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή να έχουν χαραχτεί εκεί πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

Με ένα πλούσιο ιστορικό αλλά και μυθολογικό παρελθόν, διάσημη για την περίφημη Πύλη της Ιστάρ, τους κρεμαστούς κήπους της -ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου- και τον Πύργο της Βαβέλ των οποίων η ακριβής τοποθεσία αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο και αντικείμενο συζήτησης των αρχαιολόγων και ιστορικών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ένας από τους 7.000 αρχαιολογικούς χώρους στο έδαφος του Ιράκ.

Ενώ η ιστορία της Βαβυλώνας είναι εκθαμβωτική με παλάτια και ναούς, δεν υπάρχει τίποτα να δει κανείς από την παλαιότερη εποχή της και αυτό που έχει απομείνει έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δημιούργησε ένα παλάτι ρεπλίκα εκεί, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιράκ συνέτριψαν τα αρχαία πεζοδρόμια με τα οχήματά τους και έκαναν οχυρωματικά έργα με υλικό που περιλάμβανε αρχαιολογικά ευρήματα. Από τα απειλούμενα μνημεία του Ιράκ η αρχαία πόλη Χάτρα υπέστη το 2014 εκτεταμένες καταστροφές από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ απειλούμενα μνημεία θεωρούνται η Σαμάρα λόγω των διαθρησκευτικών ταραχών και η Ασούρ λόγω του σχεδίου κατασκευής ενός φράγματος που την θέτει σε κίνδυνο.