Τo 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει το πρώτο αφιέρωμα στην κινηματογραφημένη αρχιτεκτονική με τίτλο «Αρχιτεκτονική + Φιλμ».

Το συνδετικό στοιχείο των δύο μορφών τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου, αλλά και η απόλαυση της αρχιτεκτονικής στην οθόνη, αποτελούν το κυρίως νήμα για την επιλογή των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος που περιλαμβάνει:

8 ταινίες μικρού μήκους της σειράς «Architectures», της Γαλλικής εταιρείας παραγωγής «Films d’Ici», με ελεύθερη είσοδο (23-24-25/09 στις 18.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος). Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί εκδήλωση-έκπληξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
2 ταινίες – πορτραίτα των αρχιτεκτόνων Louis Kahn (My architect του Nathaniel Kahn 23/09 στις 19.00, Odeon Opera 2) και Frank Gehry (Sketches of Frank Gehry του Sydney Pollack, 26/9 στις 19.00 στο Odeon Opera 2)
1 ταινία 3D: Cathedrals of Culture (πρώτη προβολή στη Berlinale 2014 – 27/09 στις 17.00 στο Δαναός 1).

Η επιλεγμένη θεματική των ταινιών ντοκιμαντέρ στρέφεται γύρω από εμβληματικά κτήρια που στεγάζουν πολιτιστικές λειτουργίες, σύμβολα κύρους, ανάπτυξης και πόλοι έλξης για τους επισκέπτες των πόλεων. Βιβλιοθήκες, Όπερες, Auditorium και πολυδύναμα κέντρα πολλαπλών δραστηριοτήτων γίνονται οι πρωταγωνιστές στην πόλη και συγχρόνως οι πρωταγωνιστές στο φακό. Ναούς του Πολιτισμού τους ονομάζει ο Wim Wenders στην 3D παραγωγή.

Οι προβολές θα πλαισιωθούν από παράλληλες εκδηλώσεις.

Υπεύθυνη αφιερώματος: Άννα Σκιαδά, αρχιτέκτων

Α) Διάλεξη | Τρίτη 23/09 – 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος (Σίνα 31, Αθήνα)

«Η Βιβλιοθήκη μπροστά στην κάμερα»

Ποιος είναι σήμερα ο κοινωνικός αντίκτυπος της βιβλιοθήκης και ποια η ροή του κοινού της. Ο ρόλος της ψηφιοποίησης και οι νέες προσφερόμενες δυνατότητες πως προσαρμόζονται και τι αλλαγές επιφέρουν σε μία κλασσική οργανωτική δομή. Η παρουσία του αρχιτέκτονα πως μεταφράζεται μέσα από τη δομή και τη μορφή του κτηρίου. Κάθε κτήριο γίνεται ένα ξεχωριστό σενάριο. Κάθε πορτραίτο μία ιδιαίτερη περίπτωση. Κάμερα στραμμένη στο κτήριο – Κάμερα στον δημιουργό.

Με τη συμμετοχή:
1. Μαρία Κατσουνάκη δημοσιογράφος, αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή. Συντονισμός της συζήτησης
2. Αννα Σκιαδά, αρχιτέκτων
3. Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Κέντρο Πολιτισμού, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
4. Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, αρχιτέκτων, καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
5. Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, αρχιτέκτων καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ
6. Γιώργης Γερόλυμπος, δρ. αρχιτέκτων, φωτογράφος

Β) Έκθεση Φωτογραφίας – Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος
Δευτ. – Παρ. : 10.00 με 20.00 και Σαβ. : 10.00 έως 15.00

Τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα βλέπουμε να δημιουργείται και να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια νοητή διαδρομή πολιτισμού από το βορρά προς τον νότο, με απόληξη, στο τέλος της Λεωφ. Συγγρού, το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τα εμβληματικά κτήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης ,του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano. Από το θεματικό αρχιτεκτονικό αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το μεγαλύτερο σήμερα «πολιτιστικό» εργοτάξιο της πόλης.

– Προβολή δεκάλεπτου ντοκιμαντέρ παρουσίασης του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Πάρκου, από το γραφείο του Renzo Piano.
– Έκθεση 7 φωτογραφιών- κατόψεων από το εργοτάξιο και από το φακό του Γιώργη Γερόλυμπου, από την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου, στο χωλλ του Γαλλικού Ινστιτούτου με τίτλο: «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: η θέα των Γερανών»

«Κάτοψη: η εικόνα ενός χώρου από ψηλά. Κοιτάζοντας το έδαφος ιπτάμενος σε μεγάλη απόσταση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προοπτική οργανώνει το πάντα: τόσο το χώρο μπροστά στο φακό όσο και τη συγκρότηση πίσω από αυτόν. Κάθε φορά, σε κάθε περιφορά με γερανό πάνω από το εργοτάξιο, ψάχνω λόγια για να εκφράσω αυτό που βιώνω» Γ.Γ.

Γ) Επίσκεψη Εργοταξίου – Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

27 Σεπτεμβρίου (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια των προβολών στο Γαλλικό Ινστιτούτο).

Info: Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται το αφιέρωμα «Αρχιτεκτονική + Φιλμ», πραγματοποιείται μεταξύ 17 και 28 Σεπτεμβρίου.