Περιτριγυρισμένος από την εκπληκτική φυσική ομορφιά και το βραχώδη τοπίο του Shikoku, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας  μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ashizuri-Uwakai, βρίσκεται ο γιγαντιαίος πύργος παρατήρησης Ashizuri Underwater. Προσβάσιμο μόνο από μια στενή γέφυρα που σχεδόν κρέμεται πάνω από τα κύματα ο πύργος μοιάζει να είναι βγαλμένος από ταινία του James Bond.

Κατασκευάστηκε το 1971 και σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Yoshikatsu Tsuboi, ο υποβρύχιος πύργος παρατήρησης ashizuri αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα αντίληψης της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής τη δεκαετία του ’70 για το μέλλον. Το εντυπωσιακό αυτό, φουτουριστικής αισθητικής παρατηρητήριο ξεχωρίζει λόγω της έντονης κόκκινης απόχρωσης καθοριστικής σημασίας για το μεταπολεμικό ιαπωνικό αρχιτεκτονικό και μηχανικό κίνημα.

Υπήρξε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους που μπορούν μέχρι και σήμερα να θαυμάσουν την πλούσια θαλάσσια πανίδα μέσα από το φινιστρίνι. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί πολλά κοράλλια και ψάρια, ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με τις «ευλογίες» του ρεύματος Kuroshio. Ταυτόχρονα η παράκτια περιοχή συνίσταται κυρίως από βραχώδη μέρη από ψαμμίτη δημιουργώντας ένα γραφικό σκηνικό που μπορεί κανείς να απολαύσει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Προσβάσιμο από τη χαρακτηριστική και εντυπωσιακή γέφυρα που εκτείνεται πάνω από το νερό σε ύψος 24 μέτρα, ο υποβρύχιος πύργος παρατήρησης Αshizuri προσφέρει θέα τόσο στο θαλασσινό τοπίο όσο και στο υποβρύχιο αφού αποτελείται από δύο επίπεδα, ένα πάνω από το νερό και ένα υποβρύχιο. Το τελευταίο είναι προσβάσιμο μέσω μιας σπειροειδούς σκάλας που οδηγεί τους επισκέπτες 7 μέτρα κάτω από το νερό.

Στο εσωτερικό οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά ένα υποβρύχιο περίπατο πλούσιο σε οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Οι ήχοι του νερού, τα τροπικά ψάρια, τα πολύχρωμα κοράλλια : οι σύντροφοί τους.

Εκτός από το υποβρύχιο μουσείο Ashizuri υπάρχουν ενυδρεία (θαλάσσιο μουσείο Ashizuri) με θέμα τη θάλασσα της Tosa και τα ψάρια Kuroshio, σκάφη με γυάλινο πυθμένα και μια αίθουσα εκθέσεων θαλασσινών κοχυλιών (γκαλερί θάλασσας). Στην περιοχή  μπορεί επίσης κανείς να απολαύσει καταδύσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Το παρατηρητήριο Αshizuri είναι ο τέταρτος παλαιότερος υφιστάμενος υποβρύχιος πύργος στην Ιαπωνία και σίγουρα είναι μια περιοχή που κάθε λάτρης της θάλασσας, και της ρετρό αισθητικής θα ήθελε να επισκεφθεί.